Презентація "Букви и, і у словах іншомовного походження"

Про матеріал
У презентації вміщено як теоретичний матеріал про написання букв и та і у словах іншомовного походження, так і практичні вправи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Букви И, І у словах іншомовного походження. М’який знак у словах іншомовного походження

Номер слайду 2

Як правильно?!!!! Грисині чи грісініДовідка. Грисині (італ. grissini) — традиційні італійські хлібні палички, зазвичай розміром трохи більше олівця. Довгі тонкі і хрусткі грисині з тіста на вершковому маслі або соняшниковій олії, а іноді на яйцях і навіть солоді з'явилися у XIV столітті в околицях Турину і набули поширення по всій Італії. Їх можна побачити на столах практично у всіх ресторанах і піцеріях.!!! Чипси або чіпси

Номер слайду 3

Номер слайду 4

ЗАПАМ’ЯТАЙ: Вавилон, Вифлеєм, Єрусалим, Колхида

Номер слайду 5

Винятки (пишемо и)У давно запозичених словах: бурмистр, вимпел, єхидна, імбир, лимон, миля, нирка, спирт, химера, книга, скипидар. АЛЕ: бургомістр.2. У словах, запозичених зі східних мов: башкир, гиря, калмик, кинджал, киргиз, кисет, кишлак.3. У словах церковного вжитку: єпископ, єпитимія, митрополит.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Але! Можуть бути варіанти: у словах церковного вжитку архієрей та архиєрей, архімандрит і архимандрит, архістратиг і архистратиг. Без варіантів: архіважливий, архіскладний, архімільйонер.

Номер слайду 8

То як правильно?Чіпси чи чипси. Правильно ЧИПСИ (правило «дев’ятки»). Грісіні чи грисиніПравильно ГРИСИНІ (правило «дев’ятки»).

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Домашня робота. Упишіть пропущені літери и та і. Шп..нат, Ч..нг..схан, кор..дор, д..якон, к..нджал, ск..п..дар, Корс..ка, Ш..ллер, банк..р,ван..л..н, кос..нус, нум..змат, інд..го, рац..он, хак.., к..з..л, Ч..лі, фальс..ф..катор, Г..ппократ, нотар..ус, адм..рал, л..мон, пер..ферія, Брат..слава, коаліц..я, ілюз..я, пав..льйон, к..пар..с, Кембр..дж, інц..дент.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Проскурня Євгенія Вікторівна
    Чудова розробка! Щиро дякую за Вашу працю!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
29 грудня 2022
Переглядів
1063
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку