Презентація "Булінг в школі"

Про матеріал
Презентація допоможе адміністрації провести батьківські збори у школі, в доступній формі розкриває суть, форми булінгу, містить законодавчі документи, поради батькам як розпізнати, чи дитина є жертвою булінгу...
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

18 грудня 2018 року Верховна Рада ухвалила в цілому закон про протидію булінгу, яким вводиться адміністративна відповідальність за цькування в навчальних закладах. 16 січня 2019 року президент України Петро Порошенко   підписав цей законопроект. 

Номер слайду 3

19 січня 2019 року набув чинності Закон №2657-VIIІ про протидію булінгу в Україні “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)”.

Номер слайду 4

Відповідно до закону, булінг - це насильство над учасниками освітнього процесу, що здійснюється іншими учасниками - учнями або вчителями.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

У законі "Про освіту" передбачили типові ознаки булінгу (цькування): систематичність (повторюваність) дії; наявність сторін – кривдник (булер), потерпілий (жертва булінгу), спостерігачі (за наявності); дії або бездіяльність кривдника, наслідком яких є заподіяння психічної або фізичної шкоди, приниження, страх, тривога, заподіяння соціальної ізоляції потерпілого.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

фізичне насильство - коли дитину б'ють: удари, підніжки, щипки, а також псування майна, економічне - коли відбирають або вимагають гроші, сексуальне - коли чинять дії сексуального характеру, психологічне, тобто, приниження, образи і висміювання,

Номер слайду 9

Прихований булінг - це поширення пліток, брехня або звинувачення, спрямовані на те, щоб зруйнувати або похитнути соціальні зв’язки людини.   До кібербулінгу відносяться зображення, аудіо- чи відеозаписи, розміщені у різних інформаційних мережах Інтернет і спрямовані на приниження жертви. Новий різновид шкільного кібербулінгу–жертва отримує образи на телефон, електронну адресу або через інші електронні пристрої.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Запроваджується адміністративна відповідальність за булінг. Так, доповненою статтею 173-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено, що булінг , що вчиняється стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого, тягне за собою накладення штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин. (850-1700 грн)

Номер слайду 12

Якщо цькування вчинене групою осіб або повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, то штраф становитиме від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 – 3400) або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин.

Номер слайду 13

У разі, якщо керівник - наприклад, директор школи - знав про цькування, але своєчасно не повідомив про це, йому загрожує штраф на суму від 850 до 1700 грн або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням до 20% заробітку.

Номер слайду 14

Багато учнів соромляться розповідати дорослим, що вони є жертвами булінґу. За даними ЮНІСЕФ, 67% українських дітей у віці від 11 до 17 років мали справу з цькуванням.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Як зрозуміти, що вашу дитину піддають цькуванню? Якщо ваша дитина стала замкнутою, вигадує приводи, щоб не йти до школи, перестала вчитись, то поговоріть з нею. Також до видимих наслідків булінгу відносять розлади сну, втрату апетиту, тривожність, низьку самооцінку. Якщо дитину шантажують у школі, вона може почати просити додаткові гроші на кишенькові витрати, щоб відкупитись від агресора.

Номер слайду 17

Для того, щоб запобігти потраплянню дитини до групи ризику, батьки можуть порадити дитині: – не намагатися виділятися серед інших, якщо немає для цього підстав; – не хвалитися своїм матеріальним становищем, батьками, сучасними гаджетами; – не зазнаватися і не задиратися, не показувати свою перевагу над іншими; – не ябедничати і не підлизуватися до вчителів; – не ігнорувати «рішення» класу, якщо вони не суперечать моральним нормам; – не демонструвати свою фізичну силу.

Номер слайду 18

Якщо дитина все-таки підтвердила в розмові, що вона стала жертвою булінґу, то скажіть їй: Я тобі вірю (це допоможе дитині зрозуміти, що Ви повністю на її боці). Мені шкода, що з тобою це сталося (це допоможе дитині зрозуміти, що Ви переживаєте за неї і співчуваєте їй).

Номер слайду 19

Це не твоя провина (це допоможе дитині зрозуміти, що її не звинувачують у тому, що сталося). Таке може трапитися з кожним (це допоможе дитині зрозуміти, що вона не самотня: багатьом її одноліткам доводиться переживати залякування та агресію в той чи той момент свого життя).

Номер слайду 20

Добре, що ти сказав мені про це (це допоможе дитині зрозуміти, що вона правильно вчинила, звернувшись по допомогу). Я люблю тебе і намагатимуся зробити так, щоб тобі більше не загрожувала небезпека (це допоможе дитині з надією подивитись у майбутнє та відчути захист).

Номер слайду 21

Як «достукатися» до своєї дитини? Вам допоможуть наступні правила: Правило 1.  Звертаючись до дитини, говоріть менше, а не більше. У такому випадку у вас підвищується ймовірність бути зрозумілим і почутим. Чому? А тому, що дітям потрібно більше часу на осмислення того, що вони чують, перш ніж щось відповісти (у них зовсім інша швидкість переробки інформації, ніж у дорослих).

Номер слайду 22

Таким чином, якщо ви задаєте своєму чаду питання або просите про що-небудь, почекайте, принаймні, п’ять секунд – дитина сприйме більше інформації, цілком можливо, дасть адекватну відповідь. Спробуйте говорити коротко і точно, уникайте тривалих монологів. Так дитина зрозуміє, що не доведеться вислуховувати цілу лекцію. 

Номер слайду 23

Правило 2.  Говоріть  доброзичливо,  ввічливо – як би ви хотіли, щоб говорили з вами, – і … ТИХО. Знижений, приглушений голос зазвичай застає людину зненацька, і дитина обов’язково зупиниться, щоб послухати вас. Ми, вчителі, використовуємо цей прийом, щоб привернути увагу класу.

Номер слайду 24

Правило 3.  Будьте уважним слухачем, не відволікайтеся на сторонні справи, коли дитина вам щось розповідає. Слухайте її в два рази більше, ніж говорите. Ваше дитя, яке дорослішає, просто не зможе стати уважним слухачем, якщо йому ні у кого цьому вчитися. 

Номер слайду 25

Правило 4.  Якщо ви дуже сильно роздратовані, розмову починати не варто. Ваше роздратування, агресія моментально передадуться вашій дитині, і вона вас вже не почує. 

Номер слайду 26

Правило 5.  Перш ніж щось сказати, встановіть зоровий контакт з дитиною. Переконайтесь, що вона дивиться на вас, а не в бік. Коли ви дивитеся один одному в очі – дитина у вашому розпорядженні, можна формулювати своє прохання або питання. Якщо робити так весь час, коли вам потрібна увага дитини, це привчить її слухати вас.

Номер слайду 27

Правило 6.  Нерідко підліткам буває складно з ходу переключити свою увагу на ваше запитання, особливо якщо вони зайняті тим, що їм дуже подобається. У такому випадку можете зробити попередження – встановіть тимчасове обмеження: «Я хочу з тобою поговорити через хвилину, будь ласка, приділи мені увагу» або «Мені знадобиться твоя допомога через дві хвилини». При цьому встановлений часовий інтервал не повинен перевищувати п’яти хвилин, інакше підліток просто забуде.

Номер слайду 28

Якщо Вам необхідна правова допомога (юридична консультація, складання заяви, інших документів) – зверніться до Єдиного контакт-центру безоплатної правової допомоги за номером 0 800 213 103 (цілодобово і безкоштовно в межах України). Якщо дитині необхідна психологічна допомога зверніться на Національну дитячу “гарячу лінію” для дітей та батьків з питань захисту прав дітей за номером 116 111.

Номер слайду 29

ppt
Додано
4 травня 2020
Переглядів
2114
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку