Презентація " Церковні та релігійні проблеми в Україні XVI ст.

Про матеріал
Презентація створена за підручником І.Я.Щупака Історія України 8 клас. Вона допоможе ілюструвати та структуризувати матеріал уроку
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Церковні та релігійні проблеми в Україні XVI ст.

Номер слайду 2

Це я знаю. Українське суспільство XVI ст. До привілейованих станів належали ……,….... Непривілейованими були…….. На вершині соціальної піраміди перебувала…... До належали належали ……., які становили верхівку суспільства. Сходинкою нижче в соціальній піраміді розміщувалися ….. — власники спадкових земель. Ще нижче перебували ………. — представники середньої і дрібної шляхти, які володіли землею за умови …….. Шляхетська верхівка мала велику владу на місцях: організовували …….. й ……., забезпечували …….

Номер слайду 3

Революція цін у Європі сприяло розвитку ……….. господарства. Прагнучи збільшити прибутки, власники обмежували свободу селян вводили ………… і збільшували обсяг відробіткової ренти……. ЛИТОВСЬКІ СТАТУТИ- це……Остаточно закріпив привілеї шляхти й істотно обмежив особисту свободу селян (який)…….. статут. Доповни речення

Номер слайду 4

1. КРИЗА ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ в XVI ст. Практичне завдання. На основі тексту пункту 1 і рубрик «Свідчать документи» й«Думки істориків» укладіть структурно-логічну схему «Православна церква в XVI ст.».

Номер слайду 5

КРИЗА ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ в XVI ст. Падіння Константинополя в 1453 р. православні патріархи потрапили в політичну залежність від Османської імперії. Землі України не відчували підтримки центру світового православ’я.. Патріархом московський митрополит претендував на роль духовного лідера православних. «Москва третій Рим»В останній третині XVI ст. католицька церква активно реформувалася :підвищенні освітнього рівня духовенства, відкритті спеціальних освітніх закладів, впровадженні суворої дисципліни і нових вимог до вірян. У православних Речі Посполитої посилювалося відчуття меншовартості власної церкви: -Представники шляхетського стану впливали на всі церковні справи аж до призначення священників і єпископів.- низький освітній рівень православного духівництва: вони не могли скласти конкуренцію освіченим католицьким богословам.

Номер слайду 6

РЕФОРМАЦІЯ І КОНТРРЕФОРМАЦІЯ В УКРАЇНІНа теренах Речі Посполитої активно діяв орден єзуїтів. Створені ним єзуїтські колегіуми давали найкращу на той час освіту, поєднуючи її з католицьким вихованням учнів. На українських землях були створені 13 таких колегіумів, зокрема у Львові, Луцьку, Перемишлі та Кам’янці. Церковні братства — національно-релігійні об’єднання українських православних міщан і шляхти в XVI—XVIІ ст. права ставропігії — прямого підпорядкування константинопольському патріарху. Вплив Реформації спричинив те, що православні міщани за зразком протестантських самоврядних громад почали створювати братства. У 1585 р. створена братська школа у Львові, при ній заснована друкарня. Освіта в братських школах була організована за європейським зразком додавалися грецька і церковнослов’янська мови.

Номер слайду 7

У Львові заснували Успенське ставропігійне братство (1585)

Номер слайду 8

РЕФОРМАЦІЯ І КОНТРРЕФОРМАЦІЯ В УКРАЇНІперший переклад Святого Письма староукраїнською літературною мовою, здійснений в 1556-1561 рр. та відомий як Пересопницьке Євангеліє. Поясніть, чому Пересопницьке Євангеліє можна вважати проявом впливу Реформації на українські землі.

Номер слайду 9

КНИГОВИДАННЯПри братствах засновували друкарні, найбільші з яких — у Львові та Києві. До Львова був запрошений друкар Іван Федорович, У 1574 р. коштом Львівського братства було видано книги «Апостол» і «Буквар» для братських шкіл, у 1591 р. — підручник грецької і церковнослов’янської мов «Адельфотес».

Номер слайду 10

Василь-Костянтин Острозький Захисниками православної віри були не тільки міщани, а й шляхта, Найяскравішою постаттю серед оборонців православ’я був князь Василь-Костянтин Острозький. У 1576 р. в Острозі князь заснував академію -новий тип навчального закладу — слов’яно-греко-латинську школу. До Острога переїхав Іван Федорович. У 1581 р. він видав «Острозьку Біблію» — перше у світі друковане Святе Письмо слов’янською мовою. просував ідею переведення центру патріархату з османського Константинополя до православного Острога.

Номер слайду 11

Василь-Костянтин Острозький Кругла вежа Острозького замку. Острозька академія . Сучасний вигляд. Острозька Біблія.

Номер слайду 12

ІДЕЯ ЦЕРКОВНОЇ УНІЇ. 1439 р. у Флоренції було зроблено спробу відновити єдність християнських церков під владою Папи Римського — проголошено Флорентійську унію. У 1577 р. побачив світ трактат єзуїта Петра Скарги «Про єдність Божої Церкви під одним пастирем». У трактаті П. Скарга вказував на необхідність унії православної та католицької церков у Речі Посполитій. Полемічна література — жанр богословської літератури, у якій велася дискусія щодо унії католицької і православної церков. У 1587 р. ректор Острозької академії Герасим Смотрицький відповів твором «Ключ Царства небесного», у якому заперечував підкорення православної церкви Риму. Його син Мелетій (Максим) Смотрицький написав «Тренос» — символічний плач Східної Церкви за своєю волею.

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Прочитати§ 5-6. Церковні та релігійні проблеми в Україні XVI ст. На основі тексту і рубрик «Свідчать документи» й «Думки істориків» укладіть структурно-логічну схему «Православна церква в XVI ст.».

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Свентозельська Олена Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Коваленко Ольга
    Дякую!!!Гарна презентація!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Затинацька Віра
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 листопада 2021
Переглядів
9967
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку