Презентація "Чарльз Дікенс "Різдвяна пісня в прозі"

Про матеріал
Презентацію можна використати на першому уроці ознайомлення з життєвим і творчим шляхом англійського письменника Чарльза Дікенса та вивчення історії створення його повісті "Різдвяна пісня в прозі". У презентації крім біографії письменника є кроссенс, тестові запитання на закріплення вивченого. Підручник : Підручник «Зарубіжна література» для 6 класу закладів загальної середньої освіти (автори Ніколенко О. М., Мацевко-Бекерська Л. В., Рудніцька Н. П., Ковальова Л. Л., Туряниця В. Г., Базильська Н. М., Гвоздікова О. В., Лебедь Д. О.) Нова Українська школа.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чарльз Дікенс«Різдвяна пісня в прозі»

Номер слайду 2

Мета уроку. Ознайомитися з біографією англійського письменника Чарльза Дікенса;з’ясувати історію створення повісті-казки «Різдвяна пісня в прозі».

Номер слайду 3

Анкета письменника. Роки життя – Країна – Освіта – Робота – Твори –

Номер слайду 4

Чарльз Дікенс. Англійський письменник. Народився 7 лютого 1812 року в місті Портсмут (Велика Британія).

Номер слайду 5

Батьки письменника. Батько: Джон Дікенс, працював портовим чиновником. Мати: Елізабет Барроу, донька касира. Чарльз був другим із восьми дітей. У м. Чатем Дікенси жили з 1817 року, шість років щасливого дитинства Чарльза. У 9 років Чарльз разом з родиною переїхав до Лондона. Почалися злигодні і поневіряння.

Номер слайду 6

Важке дитинство1824 року батько Дікенса був заарештований і відправлений до в’язниці за борги. Чарльза у 12 років влаштували на фабрику, де виготовляли ваксу. На фабриці хлопець пропрацював 4 місяці, поки не звільнили батька.

Номер слайду 7

Навчання. Початкова освіта в Чатемській школі. Два роки відвідував приватну школу Веллінг Хаус. Основний «університет» – книги.

Номер слайду 8

Тестові запитання. Чарльз Дікенс є представником літератури німецької  англійської  французької італійськоїЯке із зображень відповідає портретові Ч. Дікенса

Номер слайду 9

Лондон – захоплення Чарльза. Хлопець міг годинами блукати вулицями Лондона. У лондонських нетрях дістав справжнє виховання.

Номер слайду 10

Чарльз Дікенс - клерк. У 15 років був прийнятий в адвокатську контору. Протягом 3 років у судовій конторі, потім у колегії адвокатів зміг краще пізнати життя. Робота здавалася дуже нудною.

Номер слайду 11

Захоплення театром. Чарльз відвідував театр, брав уроки акторської майстерності. Кілька годин на день репетирував читання ролей і мімічні рухи. На випробування акторів не зміг прийти через застуду.

Номер слайду 12

Дікенс - репортер. Приваблювала робота репортера: вночі вивчав стенографію, вдень – закони. У 1830 році запросили до газети. У 20 років мав славу найточнішого і найшвидшого робітника преси. Через брак часу і хороші заробітки відмовився від мрії про театр.

Номер слайду 13

Улюбленець літературної доліУ 25 років з’явилося оповідання під псевдонімом Боз (жартівливе прізвисько молодшого брата Чарльза Дікенса). Великий успіх, що не полишав письменника до кінця життя, принесла книга «Нариси Боза» (1836) про життя Лондона.

Номер слайду 14

Тестові запитання. У 1837 році вийшла друком перша книжка митця,яка мала назву "Різдвяна пісня у прозі"  "Нариси Боза" "Посмертні записки Піквікського клубу" "Пригоди Олівера Твіста"Хто такий Боз ? племінник Ч. Дікенса  рідний брат Ч. Дікенса  найкращий друг Ч. Дікенса  літературний псевдонім Ч. Дікенса

Номер слайду 15

У 1836 році Чарльз Дікенс одружується з Кетрін Хогарт. У шлюбі народилося 10 дітей. Особисте життяstyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 16

З 1838 по 1842 року виходять друком такі твори Дікенса: “Ніколас Нікльбі”, “Олівер Твіст”, “Бернебі Радж”. Літературна діяльність

Номер слайду 17

Чарльз публічно виступав з читанням своїх творів. Дікенс 423 рази зустрічався з публікою. Публічні читання

Номер слайду 18

Дікенс багато подорожує світом. Америка. ФранціяІталія. Дікенс-мандрівник

Номер слайду 19

Останні роки. У 1856 році на гонорари від книг купив будинок, у якому прожив останні 13 років. 9 червня 1870 року письменник помер у своєму будинку. У свті існує лише два пам’ятники письменникові, тому що Чарльз Дікенс заповідав, що найкраща згадка про нього – це книги.

Номер слайду 20

Анкета письменника. Роки життя – 1812 - 1870 Країна – Англія. Освіта – початкова освіта, приватна школа, книги. Робота – робітник фабрики, клерк, репортер, письменник. Твори – «Різдвяна пісня в прозі», «Пригоди Олівера Твіста».

Номер слайду 21

Хвилинка відпочинку

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Робота з підручникомІсторія написання повісті Ч. Дікенса «Різдвяна пісня в прозі» – с. 82-83, підручник.

Номер слайду 24

Різдвяні книги{D7 AC3 CCA-C797-4891-BE02-D94 E43425 B78}Назва твору. Рік написання“РІЗДВЯНА ПІСНЯ В ПРОЗІ“ (святвечірнє оповідання з привидами)1843 “ДЗВОНИ” (оповідання про духів церковного годинника)1844 “ЦВІРКУН ЗА БАГАТТЯМ” (казка про сімейне щастя)1845“БИТВА ЖИТТЯ” (повість про кохання)1846“ОДЕРЖИМИЙ” (повість про особливий дар, що отримав головний герой від Привида)1848

Номер слайду 25

Тестові запитання. Книга "Різдвяна пісня у прозі" ,за задумом автора, була адресована біднякам,щоб у них з"явилася віра й надія у житті  багатіям ,щоб вони мали змогу виправити власні помилки  дітям,як захоплююча розповідь про привидів для широкого кола читачів"Різдвяна пісня в прозі" стала початком серії "Різдвяні книги",куди загалом увійшло 5 повістей  3 повісті  4 повісті  6 повістей

Номер слайду 26

Підсумки уроку. Ознайомитися з біографією англійського письменника Чарльза Дікенса;з’ясувати історію створення повісті-казки «Різдвяна пісня в прозі».

Номер слайду 27

Рефлексія

Номер слайду 28

Домашнє завдання. Прочитати 1 куплет твору Ч. Дікенса «Різдвяна пісня в прозі» (с.84-87).

Номер слайду 29

Джерелаhttps://svitliteraturu.com/https://dovidka.biz.ua/charlz-dikkens-biografiya-korotko/https://urokok.com.ua/methodical-cabinet/1427-novorchne-oformlennya-klasu-nush-my-nastry-z-mishkoyu-dzher.html

pptx
Додано
11 листопада 2023
Переглядів
269
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку