Презентація "Чародій сміху та великий правдолюб"

Про матеріал
Презентація містить біографічні відомості про великого гумориста Остапа Вишню, а також аналіз творів "Моя автобіографія", "Сом".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЧАРОДІЙ СМІХУ ТА ВЕЛИКИЙ ПРАВДОЛЮБ Ніколи не сміявся без любові до вас усіх, до сонця, до вітру, до зеленого листу! Остап Вишня

Номер слайду 2

ОСТАП ВИШНЯ(Павло Михайлович Губенко) 13.11.1889 - 28.09.1956 Народився на хуторі Чечва біля містечка Грунь Зіньківського повіту на Полтавщині (нині Охтирський район Сумської області) в багатодітній (17 дітей) селянській сім'ї. Освіта: - початкова, потім двокласна школа в Зінькові, - навчання в Київській військово-фельдшерській школі, - працює фельдшером спочатку в армії, а з часом — у хірургічному відділі лікарні Південно-Західних залізниць, - працюючи в лікарні, займається самоосвітою, складає екстерном екзамен за гімназію і 1917 вступає до Київського університету; - скоро залишає навчання і повністю віддається журналістській і літературній праці.

Номер слайду 3

Перший надрукований твір Остапа Вишні — "Демократичні реформи Денікіна" — побачив світ за підписом. П. Грунський у Кам'янці-Подільському в газеті "Народна воля" 2 листопада 1919. Псевдонім Остап Вишня – вперше в 1921 році в газеті «Сільська правда» під фейлетоном "Чудака, їй-богу!". Чому саме так? – ніхто не знає, мабуть, просто сподобалось таке поєднання слів: тепле, українське, і аж посміхнутися хочеться (пояснення внучки письменника). "Свій вибір псевдоніма письменник пояснював тим, «що плід вишні солодкий і смачний, але водночас терпкий і кислуватий, саме таким і повинен бути доброзичливий сміх, а при потребі кісточкою з вишні затиснувши її у двох пучках, можна влучно стрельнути»" (О. Слоньовська)

Номер слайду 4

Творча спадщина письменника(найвідоміші твори): «Вишневі усмішки (сільські)», «Вишневі усмішки кримські», «Українізуємось», «Вишневі усмішки кооперативні», «Вишневі усмішки театральні» (1927), «Ну, й народ», «Вишневі усмішки закордонні», «Мисливські уcмішки», «Моя автобіографія», «Отак і пишу», «Великомученик Остап Вишня».

Номер слайду 5

Громадська робота: участь у діяльності літературних об'єднань "Плуг" і "Гарт", в організаціі та редагуванні, разом з Е. Блакитним, перших двох номерів журналу "Червоний перець" (1922 і 1927 після поновлення його виходу), робота в оргкомітеті Спілки письменників,після війни – член редколегіі журналу "Перець" і активний його співпрацівник.

Номер слайду 6

1933р. гуморист був звинувачений в контрреволюційній діяльності й тероризмі, зокрема в замаху на товарища Постишева під час жовтневої демонстрації, і незаконно репресований. Повертається до літературноі праці в 1944р. У 1955 р.письменник був реабілітований. Помер 28 вересня 1956 року від серцевого нападу. Могила Остапа Вишні на Байковому кладовищі в Києві.

Номер слайду 7

Остап Вишня започаткував новий жанр — усмішка(коротке гумористичне оповідання, писане живою народною мовою). Цьому жанру властивий ліризм, дотепність, поєднані з доброзичливим тоном оповіді. Усмішка — це різновид фейлетону та гуморески. Ввів цей термін сам Остап Вишня. Пізніше він писав: "Хоч "фейлетон" уже й завоював у нас повне право на життя, та, на мою думку, слово "усмішка" нашіше від "фейлетону".

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Теорія літератури: Автобіографічний твір –твір, в основу якого покладено факти з життя самого автора. Засоби комічного – це художні засоби,які сприяють творенню комічного ефекту зображуваних явищ, подій, образів. Гумор - це різновид комічного, відображення смішного у життєвих явищах і людських характерах; добродушний сміх. Сатира - особливий спосіб художнього відображення дійсності, який полягає в гострому осудливому осміянні негативного; спрямована проти соціально шкідливих явищ, має гострий непримиренний характер.

Номер слайду 10

Сарказм -їдка, викривальна, особливо дошкульна насмішка, сповнена ненависті та гнівного презирства; не має подвійного, прихованого дна, завжди виражається прямо. Іронія - художній троп, який виражає глузливе-критичне ставлення митця до предмета зображення. Це насмішка, замаскована зовнішньою благопристойною формою. Пародія - засіб художньої виразності, побудований на імітації манери поведінки, манери мовлення, творчої манери з метою викриття того чи іншого явища, рис характеру; завжди передбачає об’єкт висміювання, його впізнавання.

Номер слайду 11

Алегорія - образне інакомовлення, яскраве втілення в конкретному образі абстрактного поняття чи думки. Гротеск - переважно сатиричний, заснований на фантастиці засіб зображення явищ дійсності, поданих у спотворено-комічному, навмисне перебільшеному чи зменшеному вигляді, де поєднується реальне з вигаданим, страшне або трагічне з комічним, величне з огидним. Автобіографія - один із видів ділових паперів, у якому особа власноруч у хронологічному порядку подає стислий опис свого життя та діяльності.

Номер слайду 12

«МОЯ АВТОБІОГРАФІЯ» ОСТАП ВИШНЯРід літератури : епос. Жанр : гумористичне оповідання. Тема : гумористична розповідь про батьків, навчання й формування світогляду пи­сьменника. Ідея: у гумористичній формі висвітлення факторів, що впливають на формування митця. Гумореску «Моя автобіографія» вперше надруковано окремим виданням у 1927 році(Харків, «Книгоспілка»). Написано за 2дні Проблеми: збереження рідної мови, зв’язку з народом, який виростив, пошани до старших, до вчителів (не тільки шкільних!), відповідальності за свою працю.

Номер слайду 13

Місце подій:м. Груня,Зінківського повіту на Полтавщині; хутір Чечва; Зіньків.«Чому я поспішав так із своєю автобіографією? Через віщо сам я оце її випускаю в світ? Та дуже просто. Я ж не певний, що як дуба вріжу, хтось візьметься за мою біографію… А так сам зробиш, — знатимеш уже напевно, що вдячні нащадки ніколи тебе не забудуть». (Остап Вишня)

Номер слайду 14

Засоби творення комічного:жартівливі прислів’я, приказки, фразеологізми: «яка тебе лиха година… потягла», «куди дірка дівається, як бублик їдять», «як муха дише», «велика… цабе», «роззявити рота», «хай воно йому сказиться!», «собача тропа», «душа в штанях», «як мокра миша»;суспільно-політичну лексику для опису побутових подій, дитячих витівок: «класовасвідомість», «чистийтобі Макдональд» (лейборист), «соціалізм», «король», «експлуататорша», «конституція нервова»

Номер слайду 15

Підтекст: «Так що наші з М. К. Зеровим стёжки розійшлися. Він — на Рим, я на — Шенгеріївку». Тобто Зеров заглибився у вивчення античної літератури, а Остап Вишня — у народну творчість, життя рідного народу. Парадокс : «Фельдшер був з мене непоганий, бо зразу ж закапав одному хворому очі нашатирним спиртом замість цинкових крапель». Іронія : «Про гонорар од того хворого говорити не буду».

Номер слайду 16

Продовження своєї «біографічної» теми в гуморесках: «Перший диктант», «Отак і пишу», «Якби моя бабуся встали…», «Великомученик Остап Вишня», «Все життя з Гоголем», у щоденнику «Думи мої, думи мої…» та інших творах.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

«Сом» Остап Вишня. Рік: 1953 Літературний рід: епос. Жанр: усмішка. Тема: гумористична розповідь про сома, що жив у річці Оскіл і міг з'їсти гусака, гімалайського ведмедя і навіть парового катера. Головна ідея: виховання любові до природи. Місце подій: за містом Енськ, на Харківщині, річка Оскол.

Номер слайду 19

Композиція: 4 частини.1 частина - читача запрошують побувати на річці Оскіл і помилуватися краєвидами.2 частина - дід Панас застерігає туристів бути обережними біля ковбані, в якій живе сом.3 частина - розповідь про сома, який тягав за собою паровий катер.4 частина - розповідь героя-оповідача про те, як живляться соми і як їх ловити. У гуморесці "Сом" як і у всіх "Мисливських усмішках" О. Вишня широко використав гротеск та гіперболу, контраст між справжнім і вигаданим, змішування ліричного, сатиричного й фантастичного. Дід Панас - знавець безлічі мисливських вигадок і побрехеньок, але разом з тим щирий любитель й охоронець природи.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Презентацію створила Вовк Оксана Віталіївна, вчитель Люботинської ЗОШ І-ІІІ ступенів №4 Люботинської міської ради Харківської області.

pptx
До підручника
Українська література (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Авраменко О.М., Пахаренко В.І., Мовчан Р.В.)
Додано
5 грудня 2019
Переглядів
1804
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку