Презентація "Чай здоров'я"

Про матеріал
Всі ми знаємо, що вітаміни - запорука хорошого імунітету та відсутності хвороб. Якщо набридло щосезону хворіти, брати лікарняні, пропускати навчання та відвідувати лікарів, то саме час зайнятися зміцненням імунітету. Пошуковці загону "Материнка" Лубенської ЗШ №7 ім. В. Роїк пропонують чай "Здоров'я".В комплексі із здоровим харчуванням та помірною фізичною актив-ністю, вітамінний чай забезпечить вам хороше самопочуття тоді, коли всі навколо шморгають носом та кашляють. Кропива, шипшина, малина, ягоди, чебрець, ромашка, меліса - компоненти даного чаю, які і працюватимуть на користь вашого організму.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вітамінний чай «Здоров’я»від членів пошукового загону. Лубенської загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів №7імені Героя України Віри Роїк Лубенської міської ради Полтавської області

Номер слайду 2

Наші пошуковці пропонують чай «Здоров’я», який виготовили власноручно. Всі ми знаємо, що вітаміни - запорука хорошого імунітету та відсутності хвороб. Якщо набридло щосезону хворіти, брати лікарняні, пропускати навчання та відвідувати лікарів, то саме час зайнятися зміцненням імунітету. В комплексі із здоровим харчуванням та помірною фізичною актив-ністю, вітамінний чай забезпечить вам хороше самопочуття тоді, коли всі навколо шморгають носом та кашляють. Кропива, шипшина, малина, ягоди, чебрець, ромашка, меліса - компоненти даного чаю, які і працюватимуть на користь вашого організму. Вітамінний чай - корисний напій, що містить безліч вітамінів,  широко використовується для підтримки захисних функ-цій організму, є профілактичним засобом при різних захворю-ваннях, заповнює брак вітамінів в організмі. 

Номер слайду 3

Склад чаю: лист та суцвіття малини суниця лісова цвіт та ягодилист кропивиромашкамеліса первоцвітчебрецьшипшина  Властивості, дія: Вітамінний чай - чудовий засіб відновлення здоров'я та життєвих сил. Стимулює підвищення працездатності. Корисний для зміцнення імунітету. Для підтримки організму в період сезонних простудних захворювань. Потужний протектор імунної системи. Спосіб приготування:1 столову ложку суміші залити 0.5 літри окропу. Настоювати 5-10 хвилин.

Номер слайду 4

Ромашка лікарська - однорічна трав’яниста рослина. Сорт характеризується прямостоячою, розгалуженою формою куща заввишки 60 см. Листя чергові, голі, сидячі. Суцвіття – кошики. Крайові квітки білі, серединні – жовті. Квітколоже ви-довжено-конічне, порожнисте. Ярус розміщення основної маси кошиків становить 10-12 см. Перший збір урожаю проводять, коли на кожній рослині роз-кривається 5-10 суцвіть, у яких білі квітки розмішені гори-зонтально, застосовуючи очісувальні машини. За період цвітін-ня необхідно провести 2-5 зборів суцвіть. Характеристика рослин, які входять до складу чаю:

Номер слайду 5

Меліса лікарська – рослина з розгалуженим кореневищем. Стебло до 100 см заввишки, гіллясте. Листки темно-зелені, опушені знизу. Квітки дрібні, в пазушних суцвіттях верхніх листків. Плід сухий, розпадається на 4 однонасiнні горішки. Рослина має приємний лимонний запах. Цвіте у червні – серпні, плоди дозрівають в серпні–вересні. Мелісу збирають на початку цвітіння, зрізуючи верхню частину рослини разом з листям. Залишають не менше 10 см стебла. Допускається помірне обрізання молодих пагонів: меліса про-довжує після цього рости та цвісти. Можна висушувати на від-критому повітрі, розкладати на підлозі або розвішувати пуч-ками. Необхідно берегти сировину від потрапляння прямих со-нячних променів та перемішувати. Готова трава меліса збері-гається в сухих, добре вентильованих приміщеннях, у звичай-ному або подрібненому вигляді. Зберігає лікувальні властивості протягом 1 року.

Номер слайду 6

Чебрець — багаторічний півкущик із приємним ароматом. Росте у вигляді низького повзучого чагарника від 10 до 35 см заввишки й утворює невеликі дерни. Чебрець має тонке головне стебло та прямі гілочки, опушені волосками. Листки рослини дрібні, тримаються на коротких черешках. Як лікарський засіб застосовують обмолочену висушену траву чебрецю повзучого. Для заготівлі зрізають усю надземну частину рослини. Свіжу, щойно зібрану траву розкладають на тканині чи папері дуже тонким шаром. Сушать в затінку, під навісами, на піддашші, не допускаючи потрапляння прямих сонячних променів. Висушену траву обмолочують, а потім за допомогою решета відділяють квітки й листя від грубих часток стебел — їх відкидають. Суху траву потрібно зберігати в закритій тарі, не допускаючи потрапляння вологи, у сухому та темному місці. Термін зберігання сировини — 2–3 роки.

Номер слайду 7

Кропива - багаторічна трав'яниста дводомна рослина з повзучим кореневищем. Стебла прямостоячі, заввишки 60-170 см. Листки зубчасті, покриті пекучими волосками. У вигляді лікарської сировини у народній і традиційній медицині використовують усю рослину: корені або листя, іноді роблять суміш. Збір кропиви продовжується з червня по серпень, коли рослина квітне. Лікарську сировину не можна збирати в еколо-гічно забрудненій місцевості: уздовж автошляхів, біля промисло-вих підприємств, звалищ і т. д. Висушене листя кропиви можна зберігати близько двох років. Спочатку, розклавши на папері чи тонкій тканині, кропиву сушать під навісом чи на горищі, оберігаючи від дії прямих со-нячних променів (вони знищують корисні компоненти листя ро-слини). Можна використовувати сушарку при температурі 40—50 °С.  

Номер слайду 8

Шипшини плоди можуть бути різної форми: від округлої до веретеноподібної, довжиною менше 1 см і більше 3 см, різного діаметру. Цвіте чагарник у першій половині літа, плоди дозрівають із серпня по вересень. Часто продовжують висіти на гілках до приходу зими. Збирають плоди шипшини на стадії середньої або повної стиглості. Заготівля проводиться восени, до настання заморозків. Перемерзла шипшина втрачає багато лікувальних та корисних властивостей, репається при сушінні. Плоди обривають руками та збирають у допоміжну тару. Сушать за температури до 90°C, забезпечуючи якісне обдування. Зберігають сировину в щільно закритій тарі, в сухо-му і прохолодному приміщенні. Користь висушеної шипшини зберігається 2 роки.  

Номер слайду 9

Малина — колючий напівкущ заввишки 0,5–1,8 м. Однорічні пагони трав’янисті, безплідні, із загнутими донизу колючками, зелені, дворічні пагони — здерев’янілі, з колюч-ками тільки на бічних зелених гілочках, жовтувато-коричневого кольору, утворюють квітконосні гілочки. Квітки білі. Цвіте у червні–липні, плоди достигають у липні–серпні. Плоди збирають лише в суху погоду, цілком стиглі. Їх складають у неглибокі кошики, швидко транспортують до місця сушіння, де очищують від гілочок, недозрілих і перезрілих, м’я-тих і зіпсованих плодів і розкладають тонким шаром. Спочатку підв’ялюють на відкритому повітрі, потім досушують у сушарках при поступовому підвищенні температури (30–50–60 °С), роз-кладаючи тонким шаром на тканині, обережно перегортають. Термін придатності сушених плодів — 2 роки. В народній медицині використовують квітки і листя.

Номер слайду 10

Суниця – багаторічна трав’яниста рослина сімейства розоцвітих заввишки до 20 см. Цвіте з травня по липень. Квітки білі, розташовані на довгих квітконіжках. Плід дозріває в липні – вересні. Суниця лісова зростає на сонячних схилах, пагорбах, лісових галявинах, вирубках, узліссях і в світлих лісах. Часто зустріча-ється у вигляді заростей. Лікарською сировиною служать зрілі плоди і листя. Ягоди заготовляють рано вранці, коли зійде роса, або в кінці дня, так як зібрані в період роси вони швидко псуються, а в спеку в’януть. Добре висушені ягоди повинні розсипатися. Листя збирають під період цвітіння рослини з черешком довжиною не більше 1 см. Сушать відразу на відкритому повітрі в тіні або в добре про-вітрюваному приміщенні, розсипаючи тонким шаром і періо-дично перемішуючи. Листя зберігають у мішечках не більше 1 року, ягоди – 2 роки.

Номер слайду 11

Первоцвіт – багаторічна рослина висотою 5-30 см. Листя утворюють прикореневу розетку, з якої виходить квітконос. Вони мають довгасто-яйцеподібну форму, зубчасті. Квітки жовті, з тупими пелюстками, мають зубчасті чашечки, зібрані по 10-30 штук. Листки зібрані приземною розеткою, яйцеподібні або яйце-подібно-видовжені, хвилясто-зубчасто-виїмчасті, зморшкуваті, спіднизу вкриті сіруватим пушком, завдовжки до 20 см, завширшки 5–8 см. Плід — яйцеподібна коробочка такої самої довжини, як і чашечка, насіння — коричневе, численне. Цвіте у квітні–травні. Плоди достигають у вересні. Збирають в період початку цвітіння – в квітні. Розсти-лають тонким шаром, сушать під навісом або в приміщенні з хо-рошою вентиляцією. Зберігають в металевих банках в сухих провітрюваних приміщеннях.

Номер слайду 12

Підбір трав до нашого чаю

Номер слайду 13

Розсипання цілющого напою в пакетики

Номер слайду 14

Наш чай «Здоров’я» готовий

Номер слайду 15

Робота над дизайном логотипу до чаю «Здоров’я»

Номер слайду 16

Логотипдо чаю «Здоров’я»ЗДОРОВ"ЯЧАЙ

Номер слайду 17

Презентація чаю

Номер слайду 18

Смачний чай «Здоров’я»

pptx
До підручника
Основи здоров’я 4 клас (Танько Т. П., Медведєва В. Л.)
Додано
9 грудня 2020
Переглядів
656
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку