Презентація " Черепаха"

Про матеріал
Всесвітній день черепахи (англ. World Turtle Day) — це щорічне свято, яке відзначається 23 травня. Свято започатковане Американським товариством порятунку черепах з 2000 року, щоб привернути увагу «до проблем загибелі великої кількості черепах через сусідство з людьми»
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДЕНЬ ЧЕРЕПАХИ

Номер слайду 2

Будиночок мій, скрізь зі мною. Він влаштований за спиною. Я з жабами дружу. Дуже повільно ходжу. Зовсім не комашка,Хто я …

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Черепахи відносяться до числа плазунів – тварин, які є найдавнішими жителями планети Земля і живуть на ній приблизно 220 мільйонів років.

Номер слайду 5

При цьому за такий тривалий час їх зовнішній вигляд і внутрішня будова практично не змінилися. Черепахи – дивовижні творіння природи, які мають настільки характерний зовнішній вигляд, що з іншими тваринами їх не переплутаєш.

Номер слайду 6

Світ черепах надзвичайно різноманітний. В загоні черепах в даний час налічується понад 300 видів. Існують як наземні, так і водні черепахи, так як живуть вони, як на суші, так і у воді, причому якщо одні водні черепахи воліють прісні річки і озера, іншим більше до душі солоні моря і океани.

Номер слайду 7

Найбільш відомі види черепах: червоновухі, болотні, балканські, шкірясті, зелені, пустельні, Галапагоські або слонові, морські, кайманові та інші.

Номер слайду 8

Сьогодні серед всіх представників класу найбільша черепаха — це шкіряста. Розмір її панцира в діаметрі може досягати двох і більше метрів і 900 кілограмів ваги. Живе це гігантська тварина в морях.

Номер слайду 9

Черепахи, як тварини незвично тим, що мають здатність ховати голову і хвіст під панцир. Ця броня є надійним захистом у багатьох несприятливих ситуаціях, так як панцир здатний витримати вагу, що перевищує масу самої рептилії в 200 разів.

Номер слайду 10

Значні були розміри стародавніх рептилій. Вчені встановили, що найбільша черепаха, коли-небудь існувала на Землі, імовірно мала розміри близько 4-х метрів у діаметрі, а маса її становила більше 3-х тонн. Дані встановлені вченими завдяки знайденому скелету стародавньої черепахи. Це був предок морської черепахи, архелон.

Номер слайду 11

Серед сухопутних черепах найбільші розміри має слонова черепаха. Розмір її може становити один метр в діаметрі, а вага доходить до 600 кілограм і більше. Галапагоські черепахи, також відома як слонова, може прожити в природі до 180 років.

Номер слайду 12

Деякі види черепах (наприклад, галапагоські черепахи) можуть обходитися без їжі і води рік і навіть більше.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

На щитках, з яких складається панцир черепахи, зростають річні концентричні кільця, завдяки яким можна визначити вік черепахи. Незважаючи на їх зовнішній вигляд, у черепах прекрасно розвинені такі органи почуттів як дотик, нюх, зір і слух.

Номер слайду 15

Великі морські черепахи розуміють мову дельфінів, що підтверджується експериментами та спостереженнями.

Номер слайду 16

Черепах можна по праву зарахувати до групі довгожителів планети. Відомі випадки, коли тривалість життя окремих особин становила 250 років. Більшість же черепах в умовах дикої природи живуть трохи більше ста років — вік теж вельми значний.

Номер слайду 17

В будові тіла плазуна виділяються: голова, шия, хвіст, кінцівки, панцир. Забарвлення панцира змінюється в залежності від віку тварини: у молодих особин він яскравий, жовто-салатовий або зеленуватий. Проте з віком стає бурим, оливковою. Старі плазуни повністю чорні.

Номер слайду 18

Форма панцира знаходиться в залежності від способу життя тварини: сухопутні черепахи мають куполоподібний високий панцир. Морські – каплевидний. Прісноводні – щільний, гладкий і низький. Черепахи воліють жити в теплому кліматі.

Номер слайду 19

Болотна черепаха має найменші розміри, вони досягають лише десяти сантиметрів. Болотні черепахи в середньому живуть 30 років, іноді доживають 50 років. Болотяні черепахи — рекордсмени з голодування. В разі необхідності вони можуть обходитися без їжі до 4-5 років.

Номер слайду 20

Лише один вид черепах спокійно переносить холод — черепаха Бландинга, що мешкає на півночі Канади, у Великих Озерах. Балканська черепаха живе близько 100 років.

Номер слайду 21

Черепахи добре приручаються і живуть поряд з людиною. Стало відомо, що такі тварини можуть добре розрізняти обличчя людей, які за ними доглядають. Крім того, черепахи розрізняють інтонацію людського голосу. При спокійному, ласкавому його звучанні черепаха витягає голову і прислухається до звуків. При окриках, різкому або гучному звучанні голосу, черепахи втягують голову під панцир.

Номер слайду 22

Повільними вважаються тільки сухопутні черепахи. Морські ж черепахи досить швидко пересуваються у водному середовищі (до 35 км/год), правда, на суші їх швидкість знижується вдвічі.

Номер слайду 23

23 травня вважається всесвітнім днем черепах.

Номер слайду 24

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Білоєдова Любов Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
23 травня 2023
Переглядів
983
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку