Презентація "Чернігівська область"

Про матеріал
Загальні та статистичні дані, історія формування та становлення,символіка регіону, природа, водні, лісові та біологічні ресурси, корисні копалини Чернігівської області.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чернігівська область. Підготувала Вчитель географіїАвдіївської ЗОШ І-ІІІ ст. Катренко Н. Г.

Номер слайду 2

Адміністративно – територіальні одиниці:22 райони і 4 міста обласного підпорядкування –Чернігів, Ніжин, Прилуки, Новгород-Сіверський16 об’єднаних територіальних громад. Населення: 1,039 млн чол. Площа: 31,9 тис. км2

Номер слайду 3

Чернігівська область. Київ – 150 км. Одеса – 626 км. Львів - 700 км. Мінськ - 404 км. Гомель - 102 км. Москва733 км. Залізнична дорога893 км. Міждержавні автобуснімаршрути. Автодорогиміждержавногозначення311,1 км. Автодороги державногозначення1186,5 км

Номер слайду 4

Символіка регіону Герб У срібному полі чорний двоглавий орел з червоними лапами і язиками, золотими очима й озброєнням (дзьоби та кігті), на головах – по золотій відкритій короні, а на грудях синій щиток із золотим оздобленням, на якому золотий знак засновника Великого князівства Чернігівського Мстислава Володимировича (1024 р.). Це герб Чернігово-Сіверщини з 1635 р., тобто єдина і найдавніша земельна гербова емблема Лівобережної України. Орел – символ влади, могутності, сміливості й швидкості, великодушності й прозорливості. Корона розміщена у верхній частині щита і символізує суверенітет, єдиновладдя, незалежність. 

Номер слайду 5

Символіка регіону Прапор Прямокутне зелене полотнище зі співвідношенням сторін 2:3, посередині якого проходить біла горизонтальна смуга (шириною 1/5 ширини прапора), а у верхньому від древка білому квадраті зображено герб області. На прапорі дві зелені смуги означають дві основні географічні зони області – Полісся й Лісостеп, а біла смуга уособлює річку Десну, яка їх розділяє. 

Номер слайду 6

Історія формування областіВ сучасних кордонах Чернігівська область утворена 15 жовтня 1932 року. За площею це одна з найбільших областей України, вона посідає друге місце серед усіх областей та ( тимчасово анексованої автономної республіки Крим). Територія займає 31,9 тис.км2 (5,3% території України). Перші сліди людності на території Чернігівщини належать середньому палеоліту (стоянки над Десною – Пушкарівська і Мізинська, в Новгород-Сіверському та в Журавці над р. Удаєм). 

Номер слайду 7

Історія формування областіУ 11 ст. утворилося Чернігівське Князівство. У 1650-их роках Чернігівщина була тереном україно-московської війни. Після ліквідації Катериною ІІ Запорізької Січі та козацького самоврядування в 1775 р. було скасовано полкове адміністративно-територіальне ділення, і Чернігівщина увійшла до складу Чернігівського і Новгород-Сіверського намісництв (1782–96 рр.), Малоруської губернії (1797–1802 рр.), з 1802 г.– Чернігівської і Полтавської губерній. 

Номер слайду 8

Історія формування областіУ першій половині 19 ст. відбулися деякі зміни в економічному стані Чернігівщини: збільшилася площа під технічні культури, зокрема, тютюн, коноплю, цукровий буряк. На початку 20 ст. Чернігівщина перебувала у незадовільному соціально-економічному стані. Селянство становило 90% населення, але воно володіло тільки 42% всіх земель. Протягом 1917–1920 років влада переходила то до представників Рад робітничих, селянських і солдатських депутатів, то до прихильників Центральної Ради, гетьмана П. Скоропадського, або ж підпадала під окупацію військ Денікіна чи німців. У січні 1918 р. була встановлена Радянська влада.

Номер слайду 9

Історія формування області1939 р. відокремлено з Чернігівської області Сумську область. Фашистська окупація Чернігова тривала з 9 вересня 1941 по 21 вересня 1943 року. 1991 року Чернігівська область – складова частина незалежної України. У вересні 1992 року в Чернігові відбулися торжества з нагоди 1300-річчя міста. 

Номер слайду 10

Більша частина території Чернігівської області належить Придніпровській низовині, південно-східна частина відноситься до краю Полтавської рівнини. Рельєф, в основному, – низинна рівнина (поліська частина) та хвилясто-яружна в межах лісостепової частини області. Наддеснянська вододільна рівнина в окремих пунктах досягає висоти 220 м. Великий вплив на формування рельєфу мали води часів дніпровського зледеніння, й тому тут переважають його водногенетичні форми. Льодовикові та водно-льодовикові форми рельєфу представлені моренними горбами, моренними рівнинами (східна частина Полісся). Природа регіону

Номер слайду 11

Природа регіону. На території області чимало річок. В цілому на території області налічується 1570 річок різної довжини. Загальна довжина річкової мережі річок – 7017 км. Усі вони належать до басейну Дніпра. Основними водними артеріями Чернігівщини є Дніпро та Десна з найбільшими притоками Сеймом, Сновом і Остром. Всі вони належать до рівнинних річок. В області налічується 26 великих та десятки малих озер. В області налічується понад 400 боліт. Загальна площа становить 95,7 тис.га, або 3% території області.

Номер слайду 12

Природа регіону. Чернігівська область знаходиться в межах поліської та лісостепової зон Придніпровської низовини. На півночі області переважають змішані ліси (68% території області) і лише на півдні зустрічаються ділянки лісостепу. Лісами зайнято 21% загальної території області. Основні лісові масиви знаходяться на півночі області, на правобережжі Десни. У лісах переважають молоді та середньовікові дерева. Серед порід поширені сосна, дуб, ялина, береза, осика, вільха, липа, клен. Тваринний світ області виділяється багатством і різноманітністю, для нього характерні представники як лісової, так і степової фауни, є акліматизовані види тварин. В області мешкають понад 70 видів ссавців, 289 видів птахів, 7 видів плазунів, 11 видів земноводних, біля 40 видів риб.

Номер слайду 13

Продовжуємо тему “Чернігівська область”Сьогодні розглянемо корисні копалини

Номер слайду 14

Корисні копалини. На території області налічується 428 родовищ різноманітних корисних копалин, серед яких 194 можуть розроблятися. Мінерально-сировинний потенціал регіону на 66,7% складається з паливно-енергетичних корисних копалин – нафти, природного газу, торфу; 30,3% належить будівельній сировині, 3% – решті. 

Номер слайду 15

Природні ресурси. Розвідано понад 300 родовищ з 16 видіврізних корисних копалин. Одне з найбільшихв Україні родовищбішофіту50,9 % - паливно-енергетичні38,3 % - сировина для виробництвабудівельних матеріалів9,82 % - прісні і мінеральні води0,9 % - нерудні корисні копалинидля металургії та бішофіт. За показником лісистості (20,7%) областьзнаходиться на 9 місці серед регіонів. України. Чернігів

Номер слайду 16

Нафта представлена 21 родовищем, видобувні запаси яких складають 12,7 млн.т., що становить 9,45% від запасів України.

Номер слайду 17

Видобувні запаси газу зосереджені у 11 родовищах , це 10,5 млрд.м3, що становить 1% запасів України.

Номер слайду 18

Торф представлений 256 родовищами, з них 88 родовищ із запасами 64,2 млн.т придатні до експтуатації.

Номер слайду 19

Сировинна база будівельної галузі представлена 121 родовищем, з яких розробляється 65 родовищ.

Номер слайду 20

Склянні піски. Родовища крейди. Родовища фосфоритів

Номер слайду 21

Домашнє завдання. Підготувати презентацію (реферат, повідомлення) на тему “Природно- заповідні обєкти Чернігівської області. Надіслати мені на вайбер або електронну пошту.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Юрченко Микола Володимирович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Рілова Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
14 травня 2020
Переглядів
5785
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку