Презентація "Червона книга України"

Про матеріал
Презентація "Червона книга України" розроблена для учнів початкової школи закладів загальної середньої освіти.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Червона книга україни ЯДС2клас. Підготувала: вчитель початкових класів Наталя Лукіянчина

Номер слайду 2

Не рвіть, не нищіть, не топчіть. Ви квіточку духмяну. Вона себе не захистить –Я їй на захист стану!

Номер слайду 3

Червона книга України — офіційний державний документ, який містить перелік рідкісних, вразливих і зникаючих видів тваринного і рослинного світу у межах України та заходи щодо їх збереження.

Номер слайду 4

Червона книга України заснована у 1976 році. Вперше видана у 1980 році. До її першого видання було занесено 151 вид рослин, 85 видів тварин. Друге видання вийшло у 1994 році та 1996. Воно  нараховувало 382 види тварин та 541 вид рослин. У 2009 р. вийшло третє видання. До нього занесено 542 види тварин та 826 видів рослин. Четверте видання книги планується. До оновленого списку увійдуть 687 видів тварин та 857 видів рослин. 

Номер слайду 5

Сторінки Червоної книги мають різні кольори:чорний – види, які зникличервоний – зникаючі видижовтий – швидко зникаючі видипомаранчевий – вразливі видибілий - невелика кількістьсірий – маловивченізелений – врятовані види

Номер слайду 6

Рослини, що занесені до Червоної книги

Номер слайду 7

Сон широколистий. У народі – сон-трава. Багаторічна світлолюбна рослина, яка цвіте у квітні-травні, запилюється комахами.  Покрита густими, м’якими волосками, які сприяють високій холодостійкості, тому їх не пошкоджують весняні заморозки.

Номер слайду 8

Підсніжник. Багаторічна трав'яниста цибулинна рослина. Росте в гірських лісах на вологому ґрунті.  З'являється наприкінці зими, ранньою весною.

Номер слайду 9

Едельвейс. Багаторічна трав'яниста рослина, густо вкрита білими волосками. Квітне в червні-липні. Росте у Карпатах на горі Піп Іван та Близниця.

Номер слайду 10

Зозулині черевички. Багаторічна трав’яниста рослина заввишки 25-35см. Квітка оригінальної форми, нагадує старовинний черевичок. Зазвичай на рослині одна квітка, рідко — дві. Перші три роки паросток рослини розвивається під землею, на четвертиий рік розвивається листок, квітнути починає через 8років після проростання насінини.

Номер слайду 11

Нарцис вузьколистий. Багаторічна трав’яниста рослина, заввишки 20-40см. Квітне у квітні-травні.

Номер слайду 12

Ковила. Багаторічна рослина. Поширена в степах України. Помірно морозостійка, світлолюбна та посухостійка рослина. Цвітіння відбувається у квітні-червні і триває близько 2 тижнів. Плодоносить у травні-липні. 

Номер слайду 13

Тварини, що занесені до Червоної книги

Номер слайду 14

Зубр. Зубр це великий і могутній бик. Маса може сягати 850 кг. Довжина тулуба 3 метри. Висота (в плечах) до двох метрів. Живе в лісах з вирубками, луками та болотами. Тримається невеликими стадами — до 50 особин.

Номер слайду 15

Рись. Відноситься до родини котових та має багато спільного з усіма котовими — гострий зір, особливо у нічний час, і хороший слух. Веде нічний спосіб життя, полює у сутінках. Цю кішку одразу можна впізнати по короткому хвосту і китицях на вухах, які роблять її слух ще кращим. Водиться у лісах Карпат.

Номер слайду 16

Чапля. Чапля – довгоногий птах з родини Чаплеві, який зустрічається на болотах та водоймах України. Її легко впізнати по довгому загостреному дзьобу, витягнутій шиї у формі S та звичці стояти у воді на одній нозі.

Номер слайду 17

Журавель. Журавель сірий — великий птах. Місця перебування журавля сірого важкоприступні, частіше лісові болота в долинах річок та навколо великих озер. Це перелітний птах. Весняний приліт відбувається у березні - квітні. Відліт припадає на вересень-жовтень.

Номер слайду 18

Пугач. Одиин з найбільших представників сов. Легко розпізнається за своїми розмірами, темним дзьобом, опереними до кігтів лапами та пір'євими «вушками», які нахилені назовні. Осілий птах. Активний у сутінках і вночі.

Номер слайду 19

Жук-олень. У фауні України немає більш відомого жука, ніж жук-олень. Це найбільший представник ряду твердокрилих України і його не можливо сплутати з будь-якою іншою комахою. Його тіло сягає у довжину до 7,5 см. Як правило, місцями виявлення жука-оленя є широколистяні та мішані ліси з домішкою дуба.

Номер слайду 20

А що можеш зробити ти, щоб зберегти природу рідного краю?

pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 2 клас, Презентації
НУШ
Додано
26 січня
Переглядів
377
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку