Помилки харчування Ми їмо занадто багато. 10% дітей і 30% дорослих мають надмірну вагу. Ми їмо занадто жирну їжу. Норма для дорослої людини – 80 грамів жиру на добу. Ми неправильно вибираємо їжу. Неповноцінність їжі внаслідок нестачі вітамінів, свіжих овочів, фруктів, клітковини, білка, молока і риби. Зате в нашому раціоні забагато хліба, картоплі. Ми п`ємо занадто багато.
Помилки харчування Ми неправильно їмо, вживаємо їжу нерегулярно, занадто швидко, великими порціями. Ми їмо забагато солодощів. Ми неправильно готуємо їжу, зловживаємо кухонною сіллю, смаженим, вареним навіть тоді, коли без нього можна обійтися. Ми мало знаємо про харчування. Наука зібрала достатньо відомостей про раціональне харчування, але більшість людей користуються ними мало.
Негативний вплив надлишку або нестачі деяких складових харчового раціону на здоров`я людини Надлишок харчових речовин Захворювання Нестача харчових речовин Сіль, жир Гіпертонія Калій, кальцій Цукор Карієс Фтор Зоб Йод Жир Рак молочної залози Насичені жири Захворювання серця Калій Алкоголь Захворювання печінки Повноцінні білки Жир, цукор, алкоголь Ожиріння, діабет Хром Жир Рак товстої кишки Харчові волокна Стронцій Остеопороз Кальцій, фтор Анемія Залізо, фолієва кислота
Азбука харчування Добовий асортимент харчових продуктів повинен бути різноманітним, але важливо не переїдати. Особливо корисно готувати каші (вівсяну, гречану, пшеничну), які слугують джерелом рослинних волокон і речовин, які нормалізують роботу кишечника. З дитинства важливо привчати себе не зловживати солодощами.
Азбука харчування Дуже корисно споживати кисломолочні продукти. Їжу доцільно приймати в один і той же час, невеликими порціями, не менше трьох разів на день, а за умови схильності до повноти – 4-6 разів на день. У процесі приготування їжі важливо не переварювати і не пересмажувати її.