Презентація “Червонокнижні птахи Хмельницької області”

Про матеріал
В даній презентації вміщено ілюстративний та довідковий матеріал, який можна використовувати на уроках природознавства. Використання цього довідника допоможе вчителю збудити пізнавальний інтерес учнів, зробити уроки природознавства більш цікавими. Матеріал цієї презентації допоможе учням більш детальніше познайомитись з птахами які занесені до Червоної книги України та потребують захисту.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Борсуківська загальноосвітня школа І – ІІ ступеня. Презентація на тему: “Червонокнижні птахи Хмельницької області” підготувала: Боднарчук Л. В.

Номер слайду 2

Тварини зараз, як ніколи, потребують захисту. Чимала кількість занесена до Червоної книги. Це може допомогти вберегти окремі види від вимирання. На території Хмельницької області також є тварини, які знаходяться під захистом. Вони мають статус чи то "рідкісні", чи "зникаючі", чи "вимираючі". У будь-якому випадку з часом їх може не стати, якщо про них не потурбуватися.

Номер слайду 3

Для того, щоб могти захистити, потрібно знати, як виглядають тварини з Червоної книги.

Номер слайду 4

Глушець (глухар) Осілий вид. Заселяє ліси тайгового типу. Самець чорно-бурий з «борідкою», над оком червона «брова», біля основи крила - біла пляма, дзьоб білий. Самка - бура, дзьоб також бурий. Зник з околиць Славути (Хмельницька область після 1923 року

Номер слайду 5

Сорокопуд сірий Гніздиться на великих лісових галявинах, згарищах, лісосіках, узліссі. Гнізда влаштовує на кущах чи невеличких деревах.  Зверху сірий, на голові чорна смуга, яка проходить через очі; крила та хвіст чорні, на крилі біла пляма.

Номер слайду 6

Шуліка чорний  Перелітний птах. Важливою умовою для гніздового біотопу виду є наявність, з однієї сторони, водних просторів — річок, озер, водосховищ, ставків, де птахи живляться, а з іншої, лісів (навіть невеличких) для влаштування гнізд. 

Номер слайду 7

Скопа Гніздовий перелітний птах. Оселяється поблизу великих водойм, маловідвідуваних людиною. Гніздо розміщують на високих деревах на верхівці або товстих бічних гілках крони. Самка за розмірами дещо більша від самця, за забарвленням не відрізняється. 

Номер слайду 8

Сиворакша Гніздовий перелітний птах. У дорослого птаха в забарвленні переважає яскравий зеленкувато-синій колір, передній край крил фіолетово-синій. Молодий птах не так яскраво виражений у кольорі, з бурим відтінком.

Номер слайду 9

Сапсан Гніздиться поблизу відкритих просторів, де полює, іноді — у великих містах на високих будівлях. Дорослий птах зверху сизувато-сірий, голова і шия темніші; від кута рота донизу йдуть чорні «вуса»; нижня частина - біла з темними поперечними смугами на грудях і череві; дзьоб сірий, очі темно-коричневі.

Номер слайду 10

Підорлик малий Віддає перевагу ділянкам волого старого листяного та мішаного лісу, що межує з від-критими просторами (луки, поля, болота). У дорослого птаха оперення буре, верх голови і задня частина шиї світліші; на надхвісті нерідко буває біла смуга; махові пера темно-бурі.

Номер слайду 11

Нерозень Заселяє заплави рік, особливо вологі луки та пасовища біля берегів озер. Самці та самки мають бурувато-сіру голову з темними дрібними рисками. Спина у самців сіро-бура, підхвістя і надхвістя чорні, на крилах «дзеркальце» білого та каштанового кольорів, яке є також і у самок, але меншого розміру. У самок спина, груди та боки тулуба темно-бурі з іржавими поперечними смужками, нижня частина грудей і черево білувато-оранжеві.

Номер слайду 12

Лунь степовий Рідкісний пролітний птах. Полюбляє оселятися в заростях бур’янів, чагарників. Самець зверху світло-сірий, знизу білуватий з вузькими чорними вершинами крил. Самка бурувата зверху і світло-вохриста з дрібними поперечних рисками знизу, з контрасним білим надхвістям. 

Номер слайду 13

Лелека чорний Оселяється в старих лісах поблизу водойм і боліт, у період міграцій трапляється на луках, пасовищах, полях поряд з водоймами. У дорослого птаха груди, черево і підхвістя білі, решта оперення чорна з металічним полиском. У молодого птаха чорний колір з бурим відтінком.

Номер слайду 14

Кульон великий (кроншнеп великий) Це найбільший кулик, що трапляється на Україні. Гніздиться на заплавних луках, іноді на полях, пасовищах, сінокосних луках. Дорослий птах зверху темно-бурий з білуватою строкатістю, над оком - світла «брова», низ спини, поперек, надхвістя і черево білі з темно-бурими рисками на грудях, волі та боках тулуба. Спід крил білий, махові пера бурі. Хвіст білий з бурими поперечними смугами. Дзьоб довгий, темно-бурий, загнутий донизу, ноги темно-сірі. У молодого птаха риски на боках менш виражені.

Номер слайду 15

Гуска мала (гуска білолоба мала) Місцем гніздування обирає схили берегів річок, вкриті густою рослинністю. У дорослого тулуб темно-бурий, черево і підхвістя білі, на лобі велика біла пляма, навколо ока жовте кільце; дзьоб (коротший за 40 міліметрів - головна відмінність від гуски білолобої) та лапи рожеві. Молоді птахи буруваті, без білої плями на лобі.

Номер слайду 16

Кульон середній (кроншнеп середній) Не утворює великих зграй, найчастіше трапляються поодинокі птахи або невеличкі групи. Можна зустріти на мілководних затоках, солоних озерах. Полюбляє дощові калюжі, де можна виловити якусь живність. Тіло зверху темно-буре зі світлою строкатістю, верх голови темно-бурий. Має білувату «брову» над оком і світлу поздовжню смугу на тім’ї. Низ спини, поперек, надхвістя і черево білі. 

Номер слайду 17

Голуб-синяк Гніздовий, перелітний птах. Заселяє ліси різного типу, перевагу віддає листяним і мішаним, старим, з дуплистими деревами, поряд з відкритими місцями.

Номер слайду 18

Гоголь Займає прісні водойми, оточені лісом з дуплистими деревами. У самця тулуб білий, голова чорна з зеленим відблиском та білою плямою біля дзьоба, дзьоб чорний. Самка, самець улітку - темно-сірі, голова коричнева

Номер слайду 19

Висновок В даній презентації вміщено ілюстративний та довідковий матеріал, який можна використовувати на уроках природознавства. Використання цього довідника допоможе вчителю збудити пізнавальний інтерес учнів, зробити уроки природознавства більш цікавими. Матеріал цієї презентації допоможе учням більш детальніше познайомитись з птахами які занесені до Червоної книги України та потребують захисту.

pptx
Додано
8 січня 2020
Переглядів
1880
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку