Презентація: "Четверта промислова революція"

Про матеріал
Розробка містить цікаві факти про чотири промислові революції і робить прогноз на майбутнє людства при подальшому впровадженні сучасних технологій в життя людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Четверта промислова революція Матеріали до уроків

Номер слайду 2

Вступ Ми стоїмо на порозі технічної революції, яка повністю змінить наш спосіб життя, роботи і комунікації. Нас чекає найбільша за всю історію людства трансформація - найбільша за масштабом і складністю. Ми ще не знаємо, як саме відбудеться цей переворот, але вже ясно: відповідь на нього має бути відповідною за масштабом самої революції; повинні змінитися всі учасники глобальної політики, всі гравці, від приватних до державних секторів, повинні змінитися і академічний світ, і саме суспільство.

Номер слайду 3

Перша промислова революція використовувала для механізації виробництва силу води і пари.

Номер слайду 4

Друга промислова революція використовувала для конвеєрного виробництва електрику.

Номер слайду 5

Третя - автоматизувала виробництво за допомогою електроніки та інформаційних технологій.

Номер слайду 6

Четверта промислова революція спирається на третю - з середини минулого століття триває цифрова революція в усіх сферах життя. Технології зливаються, і кордони матеріального, цифрового і біологічного світів стираються.

Номер слайду 7

Є три ознаки, за якими можна судити, що сьогоднішні зміни не просто продовжують третю революцію, але є провісниками Четвертої: швидкість, масштаб і системні наслідки. Людство ніколи не спостерігало настільки швидкого технічного прогресу. У порівнянні з минулими промисловими революціями, що розвиваються лінійно, масштаб Четвертої збільшується по експоненті. Четверта революція впливає на кожну індустрію кожної країни в світі. Глибина і широта викликаних їй змін вимагають трансформації цілих систем виробництва, менеджменту та управління.

Номер слайду 8

Можливості та труднощі У майбутньому технологічні інновації зроблять переворот у виробництві, піднімуть його ефективність і продуктивність у рази. Впадуть ціни на транспортування і зв'язок, глобальні канали поставок стануть більш ефективними за рахунок розвиненої логістики, знизиться вартість торгівлі, що створить нові ринки і підстебне економічне зростання. Але в той же час нова революція, як зауважують економісти Ерік Брінолфссон і Ендрю Макафі, може і посилити фінансову та соціальну нерівність у світі, порушивши роботу ринків праці.

Номер слайду 9

Автоматизація виробництва призведе до того, що машини витіснять з ринку праці безліч людей, що тільки збільшить розрив між прибутковістю капіталу і прибутковістю праці. Можливо, втім, що заміна працівників на машини в загальному приведе до зростання кількості безпечних і добре оплачуваних професій. Поки що ми ще не знаємо, за яким із цих сценаріїв піде наш світ. Історія натякає, що швидше за все нас чекає таке собі поєднання одного з іншим. Але в одному я впевнена: в майбутньому головним чинником виробництва стане не капітал, а талант. Це призведе до поділу ринку праці на низькооплачуваний сегмент робочих місць, що не вимагають кваліфікації, і високооплачуваний сегмент висококваліфікованої праці, що, в свою чергу, викликає загострення соціальних конфліктів.

Номер слайду 10

Наслідки революції для бізнесу Всі директори і високопоставлені менеджери висловлювали на цю тему одну і ту ж ідею: інновації, що з'являються з неймовірною швидкістю, порушують будь-які прогнози і бізнес-плани. Технології, породжені четвертої промисловою революцією, все сильніше і сильніше впливають на діловий світ. Змінилася пропозиція - нові технології дозволили знайти нові шляхи доставки товарів споживачеві, що зруйнувало або змінило існуючі раніше ланцюжки постачання. У старих компаній з'являється все більше молодих, спритних конкурентів, які завдяки доступу до глобальної мережі випереджають ветеранів бізнесу в дослідженні, розробці, маркетингу, продажах і виробництві.

Номер слайду 11

Наслідки революції для держави Держава перестане бути основним джерелом благ, а значить, нас чекає перерозподіл і децентралізація державної влади. Здатність держав змінюватися стане питанням їх виживання. Якщо вони зможуть прийняти новий, прозорий, постійно мінливий світ, - вони встоять. Відмовляючись від змін, вони прирікають себе на зростання внутрішніх конфліктів.

Номер слайду 12

Наслідки революції для людей І, нарешті, четверта промислова революція змінить не тільки наше життя, але й нас самих. Вона вплине на нашу самоідентифікацію, наш особистий простір, наше розуміння власності, наші патерни споживання, змінить кількість часу, який ми витрачаємо на роботу і розваги, повністю змінить критерії професійного успіху. Ми станемо по-іншому знайомитися, по-іншому вчитися, по-іншому спілкуватися. Наше ставлення до свого тіла і особистості змінюється прямо зараз, а в майбутньому це призведе до розвитку аугментації людини. Список змін нескінченний і обмежений лише нашою уявою.

Номер слайду 13

Високорозвинені країни У високорозвинених країнах більше відсотків припало на третинний сектор, тобто в цих країнах більше надають послуг, ніж видобувають сировину та виробництво напівфабрикатів. До цих країн відносяться : Німеччина, Японія тощо.

Номер слайду 14

А також США

Номер слайду 15

Країни перехідної економіки Країни з перехідною економікою — це угруповання держав, які перебувають у процесі реформування політичної та соціально-економічної структури, трансформації існуючих тут раніше адміністративно-командних економічних систем у ринкову економіку. Йдеться про країни так званого другого світу, тобто сукупність постсоціалістичних держав Центральної та Східної Європи і колишні радянські республіки. За ознакою проголошення та проведення ринкових перетворень до групи перехідних можна віднести й такі азіатські держави, як В'єтнам і Китай.

Номер слайду 16

Україна також відноситься до країн перехідної економіки

Номер слайду 17

Країни, що розвиваються Ці держави займають понад 60% території Землі, де проживає 77% світового населення. Тут зосереджено 89,3% розвіданих світових запасів нафти. Більше 50% світових запасів і видобутку марганцевої руди, хромітів, кобальту, ванадію, золота, платини, алмазів припадає тільки на країни Африки. За роки незалежності ці країни здійснили складні соціально-економічні перетворення, досягли певних успіхів у створенні основ національної економіки. Проте переважній більшості з них не вдалось істотно скоротити відставання від промислово розвинутих країн з ринковою економікою, вирішити багато гострих соціальних проблем.

Номер слайду 18

До таких країн відносяться : Нігер, Малі, Пакистан тощо.

Номер слайду 19

Висновок Найбільш несприятливі наслідки Четвертої промислової революції дійсно можуть призвести до «роботизації» людства. Але якщо прогрес лише акцентує кращі з наших якостей - винахідливість, емпатію, вміння керувати світом, - то нас чекає велике майбутнє, в якому людство досягне нових висот взаєморозуміння і самосвідомості. І наша мета - зробити все, щоб в життя втілився саме останній сценарій

pptx
Додано
19 лютого 2023
Переглядів
678
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку