Презентація "Чи можливе життя без руху".

Про матеріал
Презентація до теми «Чи можливе життя без руху» за підручником "Пізнаємо природу" 6 клас автора Д. Біди (розроблено до модельної програми «Пізнаємо природу» 5- 6 класи автори: Біда Д. Д., Гільберг Т. Г., Колісник Я. І.) В презентації розкриті наступні питання: • Особливості рухів рослин. • Тургорний і ростові рухи рослин. • Особливості рухів тварин. • Типи рухів тварин у зв’язку з середовищами існування. • Інтерактивна гра «Рухи тварин».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чи можливе життя без руху.

Номер слайду 2

Поясніть значення слова «подразливість». Розкажіть, як проявляється подразливість у рослин і тварин.

Номер слайду 3

Установіть відповідність між подразниками та органами чуття. Подразники. А) світлові Б) механічніВ) звукові Г) хімічні

Номер слайду 4

Що таке тропізми? Для яких організмів вони характерні?Поясніть тропізми на прикладі поданих малюнків. Фототропізм у рослин. Геотропізм у рослин

Номер слайду 5

Що являє собою нервова система тварин? Яке її значення?

Номер слайду 6

ЧИ МОЖЛИВЕ ЖИТТЯ БЕЗ РУХУ. Усі життєві прояви пов’язані з рухом. Усередині клітини хлоропласти переміщуються на ділянки з кращим освітленням; навесні в березі відбувається сокорух, набухання й розпускання бруньок; гриби вистрілюють спори; рослини або їхні органи змінюють положення в просторі; активно пересуваються тварини.

Номер слайду 7

ЧИ МОЖЛИВЕ ЖИТТЯ БЕЗ РУХУ. Для більшості рослин характерний прикріплений спосіб життя, а їхні рухи надзвичайно повільні й часто непомітні. Суцвіття, плоди та пагони теж рухаються, відчувають зміни навколишнього середовища, регулюють своє положення та функції.

Номер слайду 8

ЧИ МОЖЛИВЕ ЖИТТЯ БЕЗ РУХУ. Пасивні рухи рослин пов’язані зі здатністю клітин і тканин поглинати вологу з повітря та віддавати її під час висихання. Таку властивість тіл називають гігроскопічністю, а рухи гігроскопічними.

Номер слайду 9

ЧИ МОЖЛИВЕ ЖИТТЯ БЕЗ РУХУ. Активні рухи рослин поділяють на ростові й тургорні. Ростові рухи відбуваються внаслідок нерівномірного швидкого росту певного органа. Такі рухи спричинюють вигин частин рослини в напрямку до джерела подразнення або від нього.

Номер слайду 10

ЧИ МОЖЛИВЕ ЖИТТЯ БЕЗ РУХУ. Завдяки ростовим рухам рослини краще використовують світло, воду, поживні речовини, уникають шкідливого впливу несприятливих чинників зовнішнього середовища. Рух кошиків соняшника в бік сонця — приклад ростового руху.

Номер слайду 11

ЧИ МОЖЛИВЕ ЖИТТЯ БЕЗ РУХУ. Тургорні рухи спричинені зміною тиску вмісту клітин на оболонку. У рослинних клітинах такі рухи зумовлені, насамперед, умістом води у великих вакуолях. Прикладами тургорних рухів є складання листочків на дотик (мімоза сором’язлива, кислиця трикутна), «сонні рухи» рослин, які розкривають квіти зранку і закривають на ніч для захисту тичинок і маточок.

Номер слайду 12

ЧИ МОЖЛИВЕ ЖИТТЯ БЕЗ РУХУ. До тургорних рухів належать рухи листків комахоїдних рослин для живлення (росичка, венерина мухоловка), рухи плодів «скаженого» огірка для поширення насіння.

Номер слайду 13

ЯК РУХАЮТЬСЯ ТВАРИНИ. На відміну від рослин, більшість тварин активно пересуваються (літають, ходять, плавають, риють) у пошуках їжі або рятуючись від хижаків.

Номер слайду 14

ЯК РУХАЮТЬСЯ ТВАРИНИ. Залежно від середовища існування розрізняють такі способи активного руху: у воді — плавання, у повітрі — політ, у ґрунті — риття, на суходолі — переміщення з опорою на тверду поверхню.

Номер слайду 15

ЯК РУХАЮТЬСЯ ТВАРИНИ. За рух більшості тварин відповідають їхні м’язи. У дощових черв’яків під епітелієм по черзі скорочуються два шари м’язів. Завдяки цьому частини тіла черв’яка почергово вкорочуються й товстішають або видовжуються й тоншають. У воді тварини пересуваються за допомогою хвоста або лапок, які працюють, наче весла. Так плавають водяні жуки, водоплані птахи, бобри.

Номер слайду 16

ЯК РУХАЮТЬСЯ ТВАРИНИ. Птахи, комахи, кажани значну частину життя проводять у повітрі. Для польоту вони використовують крила. Такі водні тварини, як кальмари, медузи, восьминоги, освоїли реактивний рух. Вони вбирають у себе воду, а потім скорочуються і швидко виштовхують її з тіла.

Номер слайду 17

Інтерактивна гра «Рухи тварин» https://wordwall.net/uk/resource/57842881/рухи-тварин

Номер слайду 18

Опрацювати &22, виконати завдання 1-4 на с. 106. Домашнє завдання.

pptx
Додано
6 грудня 2023
Переглядів
456
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку