Презентація "Чим особлива територія мого населеного пункту"

Про матеріал
Дана презентація містить матеріали, які можна використати на уроках "Я досліджую світ" і в позакласній роботі. Тут є фото і короткий опис пам'яток міста Чернігова.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чим особлива територія мого населеного пункту?Дослідження «Які пам’ятки є у місті Чернігові?»

Номер слайду 2

Чернігів – найдревніше місто Чернігів — одне з найдревніших міст України та Східної Європи. Його історія нараховує понад 1300 років. Перша письмова згадка про Чернігів належить до 907 року. Найдавніший літописний спогад з'явився у «Повісті временних літ», де місто значиться другим після Києва, в якому «сиділи» князі руські.

Номер слайду 3

Дитинець Це найдревніша частина міста, його ще називають Валом. За часів Київської Русі словом «дитинець» називалася найбільша укріплена центральна частина стародавнього міста. Тут розміщувалася резиденція князя, палати бояр та вищого духовенства, а також дружина. Решта населення проживала за стінами фортеці, в зовнішньому місті. Чернігівський дитинець був добре укріплений ровами та високим земляним валом з огорожею. З того часу і має назву Вал або Дитинець. Нині Чернігівський Дитинець - улюблене місце прогулянок місцевих жителів і гостей міста.

Номер слайду 4

12 гармат Гуляючи валом, ви неодмінно помітите гармати. 12 чавунних гармат поставлені на лафети в 1911 році над схилом гори, де колись були укріплення фортеці. За переказом, ці гармати подарував місту Петро І в знак його визнання мужності чернігівських козаків під час війни зі шведами.

Номер слайду 5

Катерининська церква Символ Чернігова, який видно ще далеко до в’їзду в місто. Перша церква, що зустрічає гостей міста, які прямують з київського напрямку. Споруджена на честь героїзму козаків Чернігівського полку, проявленого під час штурму турецької фортеці Азов у 1696 році під командуванням чернігівського полковника, наказного гетьмана Якова Лизогуба. Освячена в 1715 році.

Номер слайду 6

  Обласна філармонія Будівля є пам’яткою архітектури. Вона досить не характерна для слов’янського стилю ХІХ століття, але дуже оригінальна і досить цікава. Чернігівська обласна філармонія знаходиться в колишній будівлі Миколаївського Єпархіального братства. Будинок побудований в 1911-1912 роках. В ансамбль ввійшла зведена в 1870 році каплиця в честь Олександра Невського.

Номер слайду 7

Церква Параскеви-П’ятниці Понад сім століть прикрашає центральну частину давнього Чернігова ця кам’яна квітка – маленька церковиця на честь Параскеви-П’ятниці. Яких тільки історичних перипетій не бачили ці могутні стіни архітектурної пам’ятки домонгольської доби? До речі, в Чернігові таких пам’яток більше, ніж у будь - якому іншому місті України і Європи.

Номер слайду 8

Курган Чорна могила Найзагадковіший з усіх чернігівських курганів. За стародавньою легендою, у кургані нібито був похований засновник Чернігова – князь Чорний, на честь якого і було назване місто. Ця велетенська земляна піраміда, на спорудження якої було використано близько 6 тис. кубометрів ґрунту, вперше згадується у літописі ще у 1147 році.

Номер слайду 9

Антонієві печери Антонієві печери є комплексом підземних споруд, що складається з церков святого Антонія, святого Феодосія Тотемського, Ніколи Святенника, каплиці з похованнями, келії Антонія та кімітірії, сполучених між собою галереями.

Номер слайду 10

Болдина гора В 1069 р. преподобний Антоній прибув до Чернігова, де для майбутнього свого поселення вподобав Болдини гори. Назва місця походить від давньоруського слова «болд» – дуб. Це дерево має підвищену енергетику і його здавна шанували місцеві жителі; свого часу тут було язичницьке капище. Імовірно, з цього антонієвого вибору і почалися різні «дивацтва» цих місць…

Номер слайду 11

Красний міст У Чернігові одне з чудових історичних місць, що пов’язує події з минулим міста, є Красний міст. Перші відомості про дерев’яний міст через річку Стрижень відносяться до 1783 року. Відомо, що міст знаходився на древньому шляху, що поєднував Чернігів з містами Київської Русі. Цікаво, що міст був єдиним в місті через річку Стрижень. Ім’я «Красний» міст отримав за свою красу.

Номер слайду 12

Пожежна каланча Найгарніша будівля центра Чернігова – колишня міська пожежна частина з каланчею. Чернігівську пожежну каланчу у неготичному стилі спорудили 1913 року для міського Вільного пожежного товариства.

Номер слайду 13

Борисоглібський собор Свідок князівської доби є усипальницею князів роду Давидовичів, а пізніше головний храм кафедрального монастиря. Відома пам’ятка архітектури міста Чернігова домонгольської доби названа на честь Св. страстотерпців князів Бориса й Гліба.

Номер слайду 14

Садиба Григорія Глібова Розташована на околиці Чернігова так, що одразу не можна помітити, тільки якщо цілеспрямовано шукати її. А раніше до садиби вела тіниста липова алея, вздовж якої височіли велетенські гранітні валуни, що до нашого часу не збереглися. Власник, Григорій Миколайович Глібов походив з дворян Чернігівської губернії. У Глібова був один з найдорожчих екіпажів в Чернігові і найоригінальніший будинок, який скоріше нагадував середньовічний лицарський замок.

Номер слайду 15

Світломузичний фонтан Світломузичний фонтан був відкритий в Чернігові в 2008 році на місці фонтану, який всі чернігівці називали «жабки». 

Номер слайду 16

Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека імені В. Г. Короленка В минулому земельний банк. Саме цю споруду вважали найбільш модерновою спорудою, що розташовувалася в Чернігові на початок минулого століття. Над двоповерховою кам’яною будовою підноситься триярусна вежа, увінчана шатровим верхом, яка нагадує європейські замки. Земельний банк був побудований в 1910-1913 роках як відділення Дворянського і селянського земельного банку.

Номер слайду 17

Дзвіниця Троїцького монастиря Височенну 58-метрову дзвіницю Троїцько-Ільїнського монастиря видно з багатьох точок Чернігова, що гарантує неймовірний краєвид згори дзвіниці. Зведена вона в 1771-1775 рр. і налічує аж п’ять ярусів. Це перша висотна будівля в місті. За невелику плату відвідувачі допускаються в дзвіницю аж до самого верху. Звідси можна побачити красиві міські пейзажі.

Номер слайду 18

Народна школа Будівлю побудовано в стилі українського модерну. Це колишня чотирикласна народна школа. Побудував її в 1912 році архітектор Іван Якубович. У 1923 році в цій будівлі відкрили Інститут фізичних методів лікування або, простіше кажучи, грязелікарню. Багато років будівля слугувала, як поліклініка.

Номер слайду 19

Червона площа Червона площа, а також сквери та бульвари, що її оточують – один з наймальовничіших районів Чернігова. Це також культурний та адміністративний центр міста.  Колись ця територія була околицею Чернігова та знаходилася майже за межами міста. Пізніше тут заснували ринок, навколо якого почали будувати адміністративні та торгові споруди. Так поступово площа на околиці перетворилася на жвавий центр сучасного міста. 

Номер слайду 20

Національний університет «Чернігівський Колегіум» Чернігівський колегіум вважається перлиною архітектури у стилі українського бароко. Він був заснований у 1700 році за прикладом Києво-Могилянської Академії та став одним з перших вищих навчальних закладів на Лівобережжі України. Протягом ХХ століття навчальний заклад, котрий готував вчителів, пройшов довгий шлях реорганізації, і лише у 1998 році був перейменований на Чернігівський державний педагогічний університет ім. Т. Г. Шевченка, а кілька років потому здобув статус Національного.

pptx
Додано
10 січня 2023
Переглядів
402
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку