Презентація " Чим ґрунти відрізняються від гірських порід ?" для уроку природознавства у з класі

Про матеріал

Презентація « Чим ґрунти відрізняються від гірських порід ?» використовується на уроці природознавства у 3 класі за підручником Грущинська I.В. Природознавство. 3 клас, — К.: Освіта, 2013. — 176 с.

У школярів формуються уявлення утворення грунту , його склад і родючість, розвиваються вміння спостерігати, порівнювати та аналізувати, виховується допитливість. Учні відвідають художню галерею матінки Природи.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чим ґрунти відрізняються від гірських порід?Природознавство, 3 клас. Підготувала вчитель початкових класів Степнянської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Волноваської РДА Омельяненко Валентина Іванівна

Номер слайду 2

Мета:

Номер слайду 3

Пригадай!Яке значення мають гірські породи? Що таке ґрунт? Що входить до його складу?

Номер слайду 4

З ґрунту рослини вбирають воду і розчинені в ній поживні речовини. Опале листя, стебла рослин, рештки відмерлих тварин перегнивають, і з них утворюється перегній (гумус)

Номер слайду 5

Відгадайте загадки. Мене б’ють, товчуть, ріжуть, перевертають – я все терплю і всім добром плачу. Що найбагатше у світі?

Номер слайду 6

Запам’ятай!Ґрунт –це верхній пухкий шар землі, на якому ростуть рослини. Основна властивість Ґрунту – родючість, тобто здатність забезпечувати рослини водою з розчиненими в ній поживними речовинами і повітрям, яке є джерелом кисню для дихання.

Номер слайду 7

Різниця між ґрунтом і гірською породою. Відмінність ґрунту від гірської породи полягає в тому, як саме відбувається цей процес. Склад в кожному випадку теж є різним.

Номер слайду 8

Утворення гірських порід Деякі гірські породи являють собою затверділу магму, яка ізлиласть всередині земної кори або вийшла з вулкана. Інша група (осадові породи) утворена частками, продуктами вивітрювання і органічними елементами. Крім того, існують метаморфічні породи. Вони з’являються в умовах, коли магматичні або осадові утворення якісно змінюються під впливом деяких факторів: при значному нагріванні, тиску або контакті з певними хімічними складами.

Номер слайду 9

Утворення ґрунту. Численні частки гірських порід, що відокремилися від загальної маси в результаті вивітрювання, стають основою для формування ґрунтового шару. Потім здійснюється взаємодія вихідного матеріалу і різних живих організмів. З’являються рослини, які після відмирання перетворюються на перегній. В ґрунтоутворенні велику роль відіграє клімат. Він впливає на темпи вивітрювання материнських порід, прогрівання і вологозабезпеченість ґрунту, її біологічний склад. Певне значення тут мають і особливості рельєфу місцевості, де створюється ґрунтовий шар. Крім того, у всьому процесі нерідко бере участь людина, обробляючи землю, удобрюючи її.

Номер слайду 10

Склад ґрунту. Тверда частина ґрунту представлена залишковими часточками материнської гірської породи і перегноєм. Підземні пори заповнені водою і газами. І, звичайно, ґрунт є місцем проживання багатьох живих істот:бактерій;жуків;хробаків;кротів тощо.

Номер слайду 11

Ґрунт утворюється століттями. При густому рослинному покриві й за сприятливих умов для виникнення 1-2 см ґрунту потрібно близько 500 років.

Номер слайду 12

Колір ґрунту залежить від того, скільки в ґрунті міститься перегною, піску і глини.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Художня галерея матінки Природи. Склади розповідь “Чорноземи – багатство України”

Номер слайду 15

Робота в парах Порівняйте ґрунти Ліси. Узбережжя. Луки. Чорнозем

Номер слайду 16

Сторінками Книги важливих знань про природуҐрунти утворюються з гірських порідҐрунт - це пухкий шар землі, на якому ростуть рослини. Основна властивість ґрунтів, що відрізняє їх від гірських порід - родючість.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
4.5
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Комісарова Наталія
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    4.0
  2. Ярмак Ирина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
24 серпня 2018
Переглядів
28478
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку