Презентація " Як склад ґрунту впливає на його властивість ?" для уроку природознавства у з класі

Про матеріал

Презентація «Як склад ґрунту впливає на його властивості?» використовується на уроці природознавства у 3 класі за підручником Грущинська I.В. Природознавство. 3 клас, — К.: Освіта, 2013. — 176 с.

У школярів формуються уявлення склад ґрунту , його головну властивість - родючість, розвиваються вміння спостерігати, досліджувати, порівнювати та аналізувати, виховується допитливість. Учні проведуть практичну роботу по визначенню складу ґрунту, попрацюють разом з паном Кротом.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як склад ґрунту впливає на його властивостіПриродознавство, 3 клас. Підготувала вчитель початкових класів Степнянської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Волноваської РДА Омельяненко Валентина Іванівна

Номер слайду 2

Мета:

Номер слайду 3

Пригадай!Від чого залежить колір ґрунту? Що входить до його складу? Яка основна властивість ґрунту?

Номер слайду 4

Дослідницька лабораторія. Вивчення складу та властивостей грунту

Номер слайду 5

У ґрунті є повітря. Ясно з давніх пір людині, Що без грунту їй біда. В грунті добре жить рослині — Там повітря і вода.

Номер слайду 6

У ґрунті є вода та органічні речовини

Номер слайду 7

У ґрунті є гірські породи, пісок, глина, перегній. Мінеральні солі утворюються з перегною. Отже, чим більше в ґрунті перегною, тим він більш родючий. Перегній надає ґрунту чорного кольору. ґрунт чорного кольору називається чорноземом.

Номер слайду 8

Якщо в ґрунті мало перегною, його забарвлення змінюється від темно-сірого до світло-сірого. Родючість таких ґрунтів менша за чорноземи. Сірі ґрунти відрізняються між собою вмістом піску і глини: в одних більше піску, а в інших — глини. Ґрунт, в якому багато піску, називається піщаним, а ґрунт , в якому багато глини, називається глинистим.

Номер слайду 9

Піщаний ґрунт швидко пропускає воду, він швидко висихає, тому містить мало води. Піщаний грунт містить більше повітря, ніж глинистий, тому що пісок складається з більших частинок, ніж глина. Між частинки піщаного грунту проникає більше повітря. Проте порівняно із чорноземом піщаний ґрунти містить менше повітря..

Номер слайду 10

Глинистий ґрунт повільно пропускає воду, він повільно висихає, тому містить багато води. Глинистий ґрунт від води стає в'язким, липким. Коли він висихає, то стає твердим і дуже щільним. Обробляти такий ґрунт дуже важко.

Номер слайду 11

Запам’тай!Головна властивість ґрунту— його родючість, тобто здатність ґрунту забезпечувати рослини всім необхідним для життя: водою, повітрям, мінеральними солями.

Номер слайду 12

В ґрунті люди вирощують культурні рослини, з яких отримують продукти харчування, сировину для харчової й текстильної промисловості.

Номер слайду 13

Пан Кріт розповідає: Для життя рослинам необхідне тепло. Його вони отримують завдяки Сонцю. Люди спушують ґрунт, щоб у ньому було більше повітря для дихання рослин. Джерелом поживних речовин у ґрунті є перегній. Поживні речовини засвоюються тільки у розчиненому вигляді. Коли довго немає дощів, грунт висихає, живлення рослин припиняється.

Номер слайду 14

Кроти, дощові черви, землерийки та інші тварини роблять у ґрунті безліч ходів, куди легко потрапляє повітря та вода. Так тварини сприяють збільшенню родючості ґрунту.

Номер слайду 15

Люди мають постійно дбати про родючість землі:

Номер слайду 16

Цікаво знати: Для “оздоровлення” ґрунту на городах корисно висівати лікарські рослини: чорнобривці,нагідки, ромашку або часник. Лісові смуги, насаджені між полями, збережуть ґрунти від руйнівної дії вітрів, взимку допоможуть накопичити більше вологи від танення снігу.

Номер слайду 17

Сторінками Книги важливих знань про природу

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ярмак Ирина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
25 серпня 2018
Переглядів
5403
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку