Презентація "Числівник. Відмінювання числівників"

Про матеріал
Запропонований матеріал стане в нагоді учителям-філологам, які вивчають з учнями прикметник у шостому класі. Дібраними теоретичними матеріалами і практичними завданнями мають змогу скористатися і випускники, готуючись до ЗНО.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

26.11.2023 Сьогодні12.10.2023 Числівник. Відмінювання числівників

Номер слайду 2

Привіт, друзі! Я — Двійка. Думаєте, я щось наплутала і зазирнула сюди з уроків математики? Ні! Адже сьогодні я познайомлю вас з новою частиною мови, до якої належу сама.

Номер слайду 3

Числівник - самостійна частина мови, яка означає число, кількість або порядок предметів при лічбі; відповідає на питання скільки?, котрий?

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

І1. Числівник І типу один змінюється за родами, числами й відмінками, як займенник той.

Номер слайду 8

2. За II типом відмінюються числівники два, обидва, три, чотири, кілька, багато, усі збірні (двоє, троє, четверо, п’ятеро...) та займенники скільки і стільки. 2, 3, 42

Номер слайду 9

ЧОТИРЬМАЧОТИРЬОМАЧОТИРМА?

Номер слайду 10

ВІДМІНЮВАННЯ ЧИСЛІВНИКІВ5-103 За III типом відмінюються числівники від В основах числівників шість, сім, вісім чергуються голосні.

Номер слайду 11

4 Числівники 11-20, 30, 50, 60, 70, 80, кільканадцять і кількадесят відмінюються лише другу частину. Перша частина в них не змінюється!

Номер слайду 12

5

Номер слайду 13

У числівниках від двохсот до дев’ятисот, а також кількасот відмінюються обидві частини.6200-900

Номер слайду 14

Відмінювання числівників. Правило 01 Числівники на –десятвідмінюються тільки у другій частині слова: Сімдесяти, вісімдесятьма3 основні правила успіху

Номер слайду 15

Відмінювання числівників3 основні правила успіху. Правило 02 Правило 03 Числівники на –сотвідмінюються в обох частинах слова: Семисот, вісьмастами!!! Слідкуйте за тим, щоб в обох частинах був один і той самий відмінок. Р.в сімсот –Семисот, О.в. вісімсот –вісьмастами

Номер слайду 16

Відмінок. Числівники1 (жін. рід)5-20, 30, 50-80200-900 ЗбірніН. Двоє=два (кількісний)Р. Одної, однієїП’яти, п’ятьох. Д. П’яти, п’ятьом. З. П’ять, п’ятьох. О. Одною, однією. Шістьмастами, шістьомастами. П’ятьма, п’ятьома. М. На п’яти, на п’ятьох. Паралельні форми числівника?

Номер слайду 17

6

Номер слайду 18

?У складних порядкових числівниках відмінюємо тільки останнє слово.

Номер слайду 19

1. Провідміняйте подані числівники. Якщо в деяких відмінках існують паралельні форми, вкажіть їх. Три, семеро, шістдесятий, тридцять два, п’ятсот, сто вісім, одна, дев’ятнадцять, сорок, мільйон, чотириста двадцять сім. 2. Поставте числівник у родовий, давальний і орудний відмінки.72; 63; 91. 3. Запишіть цифри у словосполученнях словами.1. Перед 2187 учасниками. 2. Із 128 учнями школи. 3. До 864 представників делегації. 4. Між 10 містами. 5. До 359 додати 67. 6. Доїхали до 60 кілометра. 7. Грамоти вручили 436 учасникам. 8. При підготовці варто користуватися не менш ніж 12 джерелами. 9. Це було 55 хвилинне заняття. 10. 1200-й раз.

Номер слайду 20

Відмінювання дробових числівників. У дробових числівниках  чисельник відмінюється так, як кількісний числівник, а знаменник — як порядковий.

Номер слайду 21

Відмінювання дробових числівників. Якщо чисельник два, три, чотири, то знаменник стоїть у називному або родовому відмінку множини  (дві п'яті, дві п'ятих, чотири дев'яті, чотири дев'ятих).  Якщо чисельник п'ять і більше, то знаменник має форму тільки родового відмінка множини (п'ять сьомих, дев'ять десятих). Дробові числівники півтора, півтори, півтораста  не відмінюємо.

Номер слайду 22

ВПРАВА 5 Завдання: Виправте помилки. Двадцятьма чотирьома, шестидесяти семи, (на) сорока п'яти, восьмидесятьом дев'ятьом, двадцяти двум, двохс. ОТ п'ятдесят. ЬОХ шІст. ЬОХ, ста сорока, чотирьомстам сІМдесят. ЬОМ двом, вісімсот п'ятдесяти трьох, п'ятиста семи, п’ятьохстах сімох.

Номер слайду 23

ВПРАВА 4 Завдання: Поставте подані в дужках числівники в потрібній формі. За шкалою розумового розвитку, яку запропонували швейцарські вчені, перше місце в природі посідає людина. Вона має до (двісті чотирнадцять) балів. Дельфін наділений приблизно (сто дев'яносто п'ять) балами. На третьому місці — слон. Він має до (сто п'ятдесят) балів. Мавпа — до (шістдесят три). Зебра — до (сорок два), жирафа — до (тридцять вісім), лисиця — до (двадцять вісім) балів. «Найтупішим» визнали бегемота, який набирає не більше (вісімнадцять) очок. Страус може розвивати швидкість до (п'ятдесят) кілометрів на годину. Довжина язика в мурахоїда досягає (шістдесят) сантиметрів. Своє єдине яйце альбатрос висиджує протягом (вісімдесят) днів. За перші два роки життя слоненя набирає до (шістсот) кілограмів.

Номер слайду 24

1. З’ясуйте, у якому з рядків усі слова є числівниками А вісім, восьмий, вісімдесят, вісімдесятиліття Б три, тридцять, троє, третій В чотири, четвірка, четверо, четвертий Г п’ять, п’ятдесят, п’ятірка, п’ятий Д десять, десяток, десятеро, десятий ТЕСТИ ЗНО

Номер слайду 25

1. «Найгіршою» матір’ю серед звірів української фауни вважається козуля. У 80 випадках зі 100 за найменшої небезпеки вона кидає козеня, а в 60 випадках зі 100 вона не повертається до нього навіть після того, як небезпека минула. 2. Найменша змія нашої фауни — степова гадюка. Довжина її тулуба — до 55 см. 3. Найменша кількість помахів при польоті у метеликів: махаона — 5, білана бруквяного — 6 на секунду. Найбільша у джмеля — до 233, медоносної бджоли — 260, комара — до 594, а в деяких представників дергуна пірчастовусого — навіть до 1000 помахів за секунду. 4. Найбільшим морем, що омиває Україну, є Чорне море, яке має площу близько 420 тис. км2. Особливістю моря є зараженість його вод сірководнем, починаючи з глибини 150-200 м. (З кн. «Україна в цікавих фактах»).1. Запишіть числівники словами. Визначте їх розряд за значенням( вправу не переписувати, виписати тільки числівники)

Номер слайду 26

2. Правильною є відмінкова форма числівника в рядку А Ор. в. п’ятистами шістдесятьма трьома Б Р. в. семидесятьох шістьох В Зн. в. трьохста двадцяти двох Г М. в. (на) восьмистах дев’яноста Д Р. в. сто вісімдесяти восьми ТЕСТИ ЗНО

Номер слайду 27

3. НЕПРАВИЛЬНОЮ є відмінкова форма числівника в рядку А Д. в. двадцяти семи Б Ор. в. шістдесятьма вісьма В М. в. (на) дев’яноста чотирьох Г Р. в. двохста сорока дев’яти Д Зн. в. дев’ятсот сорок три ТЕСТИ ЗНО

Номер слайду 28

5. НЕПРАВИЛЬНО утворено відмінкову форму числівника в реченні А Найдовший тролейбусний маршрут у світі проходить у Криму між Ялтою та Сімферополем і дорівнює вісімдесяти шести кілометрам Б Пам’ятники Тарасові Шевченку встановлено в одній тисячі двохстах містах по всьому світу В Найдовше коріння виявлено в дикого фікуса з Південної Африки. Воно досягає сто двадцяти метрів Г Як середній клас в Україні можна розглядати власників підприємств із кількістю зайнятих від десяти до двохсот п’ятдесяти осіб Д У Бразилії зосереджено близько тридцяти відсотків усіх тропічних лісів, що залишилися на Землі ТЕСТИ ЗНО

Номер слайду 29

4. Порушено норму відмінювання числівника в рядку А Найшвидша тварина суші України — заєць, який розвиває швидкість до семидесяти кілометрів за годину Б Температура води в гейзерах — від дев’яноста чотирьох до дев’яноста дев’яти градусів В У ста грамах хліба міститься близько одного грама солі Г Найглибша у світі Маріанська западина вимірюється одинадцятьма тисячами двадцятьма двома метрами Д Найглибшою станцією метро у світі є «Арсенальна» в Києві, глибина якої сягає ста п’яти метрів ТЕСТИ ЗНО

Номер слайду 30

УЗГОДЖЕННЯ ЧИСЛІВНИКА З ІМЕННИКОМЧислівник один (одна, одно, одне, одні) узгоджується з іменником в роді, числі, відмінку: одна презентація, одні двері. Числівники два, три, чотири + іменник у Н. в. множини: два програмісти, три будинки. Числівники п'ять і більше + іменник у Р. в. множини: п'ять моніторів, шість зошитів. Складений числівник + іменник у тому відмінку, якого вимагає останнє слово: сто один стіл, сто десять столів. Дробовий числівник + іменник в Р. в. однини: одна друга тонни.

Номер слайду 31

Номер слайду 32

ПОЗНАЧЕННЯ ЧАСУ10:00 – десята година.10:30 – пів на одинадцяту.10:15 – десята година п’ятнадцять хвилин, п’ятнадцять хвилин на одинадцяту, п’ятнадцять хвилин по десятій, чверть на одинадцяту, чверть по десятій.10:45 – за п’ятнадцять одинадцята, за чверть одинадцята, чверть до одинадцятої.

Номер слайду 33

Номер слайду 34

У числівниках п’ятсот, шістсот, сімсот, вісімсот, дев’ятсот і кількасот перший компонент НЕ має паралельних варіантів: п’ятисот (не п’ятьохсот), п’ятистам (не п’ятьомстам), на п’ятистах (не на п’ятьохстах). Паралельні форми має тільки орудний відмінок: п’ятьмастами — п’ятьомастами.?

Номер слайду 35

Числівники нуль, тисяча, мільйон, мільярд відмінюємо, як відповідні іменники.

Номер слайду 36

1. Охарактеризуйте подані числівники за будовою, записавши окремо прості, складні і складені числівники. Один, сто, кількадесят, п’ятдесят чотири, сімдесят восьмий, триста, двадцять, сімнадцять, п’ятсот, триста двадцять восьмий, чотири, дванадцять, сто сімнадцятий, сімдесят, сорок, дев’яносто, тридцять два, стотридцятидвохтисячний, п’ятсот вісімдесят вісім.► Провідміняйте числівник один у чоловічому, жіночому, середньому роді однини та у множині. Зробіть висновок про особливості відмінювання цього числівника.► Провідміняйте числівники два, три, чотири, кілька, багато. Встановіть, як відмінюються всі збірні числівники.► Провідміняйте числівники п’ять, шість, сім, п’ятдесят, сімдесят. Яка частина змінюється при відмінюванні числівників на -десят? Зробіть висновки щодо відмінювання числівників від 5 до 80.► Провідміняйте числівники сорок, дев’яносто, сто. Зробіть висновок щодо відмінювання цих числівників.► Провідміняйте числівники назви сотень: двісті, дев’ятсот, п’ятсот, чотириста. Яка частина змінюється при відмінюванні числівників на -сот?► Провідміняйте дробові числівники: одна сьома, сім десятих. Як відмінюються різні частини дробових числівників?► Провідміняйте порядкові числівники: сімсот сімдесят сьома, сто двадцять перший. Які особливості ви помітили?► Провідміняйте числівники нуль, тисяча, мільйон, мільярд. Скажіть, подібно до якої частини мови вони відмінюються?► Провідміняйте числівники мало, немало, чимало, півтора, півтори, півтораста. Зробіть висновок, чи можна їх відмінювати?

pptx
Додано
26 листопада 2023
Переглядів
1201
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку