Презентація "Чисті речовини та суміші"

Про матеріал
Матеріал до уроку природознавства у 5 класі, який зручно використати як під час очного, так і дистанційного навчання. Містить завдання для самостійної роботи з таблицею та завдання з картинками на закріплення знань.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поняття про чисті речовини і сумішіПриродознавство 5 клас. § 8. Ляскало Ольга Леонідівна

Номер слайду 2

Мета уроку: Навчитися відрізняти чисті речовини та суміші,наводити приклади. Пояснювати відмінності чистих речовин від сумішей. Визначати склад сумішей. Ознайомитися з використанням сумішей в житті людини.

Номер слайду 3

Речовини. Чистою називають речовину, що не містить домішок інших речовин. Це означає, що вона складається з однакових частинок (атомів, молекул). Суміш – складається з кількох речовин.

Номер слайду 4

Чим чиста речовина відрізняється від суміші?Речовину, що не містить домішок інших речовин, називають чистою. У ній містяться тільки ті частинки, з яких вона утворилася, і склад речовини залишається незмінним.

Номер слайду 5

Чим чиста речовина відрізняється від суміші?Абсолютно чистих речовин в природі не існує. У кожній речовині є певна кількість домішок. Мінеральна вода та морська це суміш води та солей. Сіль екстру добувають додатковим очищенням кам'яної солівід домішок інших речовин.

Номер слайду 6

СумішіПовітря Грунт Граніт Морська вода. Чай Борщ. Йогурт. Шампунь

Номер слайду 7

Використання сумішей. Для ремонту використовують суміш із води, цементу і піску. Для виробництва скла використовують суміш піску, соди і крейди. Пігулки - суміш речовини з лікувальними властивостями й речовини- наповнювача. Напій чай – це суміш із води, цукру й речовини, що надійшли у воду з листочків чаю в результаті його заварювання. Компот – суміш води і зварених фруктів з цукром.  Борщ - суміш із води і зварених м’яса, овочів, зелені та сметани.

Номер слайду 8

Заповни таблицю за зразком{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Назва сумішіВид сумішіСклад суміші (основні компоненти)Граніт. Природна. Кварц, польовий шпат, слюда. Повітря. Молоко. Компот*Шампунь* Дивись інформацію про склад на етикетці

Номер слайду 9

Закріплення матеріалу. Запиши ряд речовин, підкресли зайву, поясни відповідь: МІНЕРАЛЬНА ВОДА, КИСЕНЬ, ЦУКОР, СІЛЬ ЕКСТРА. КОМПОТ, ЙОГУРТ, ПОВІТРЯ, ЗУБНА ПАСТА. ВОДА, СУП, СІЛЬ, НАФТА.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Грищенко Ирина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Корнелюк Надежда
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
30 листопада 2021
Переглядів
7399
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку