Презентація "Чому Африка- найспекотніший материк Землі"

Про матеріал
Презентація підготовлена до підручника "Я досліджую світ" авторів Т.Гільберг, С.Тарнавської, Н.Павич 4 класу. У цікавій доступній формі учні ознайомляться з географічним положенням континента, його особливостями.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чому Африка-найспекотніший материк ЗемліПідготувала вчитель початкових класів. Запорізької гімназії №20 Собецька О. М.

Номер слайду 2

Перевірка домашнього завдання. Підручник на с.24-29 Перевіряємо себе1. Чому рослинний і тваринний світ Євразії надзвичайно різноманітний?2. Наведіть приклад пристосування рослин або тварин до умов існування.3. Чому в тайзі тварин значно більше, ніж у тундрі?

Номер слайду 3

Спостереження·температура повітря·вітер·стан неба·опади·інші природні явища

Номер слайду 4

Робота з фізичною картою світу. 1. Покажіть на карті, де розміщена Африка.2. До якої частини належить?3. У яких півкулях вона розташована?4. Які океани і моря омивають материк?5. Як називається великий острів поблизу материка?

Номер слайду 5

Африка-другий за величиною після Євразії материк земної кулі. Майже посередині Африку перетинає екватор, тому впродовж року тут утримується висока температура повітря. Африка-найспекотніший материк Землі. У тропіках температура улітку +32°С й +24 °С узимку. Найменша кількість опадів випадає біля північного тропіка,тому тут простяглася найспекотніша й велика пустеля Сахара.

Номер слайду 6

Рельєф материка. Поверхня материка переважно рівнинна. Тут знаходиться сама велика пустеля Сахара. Є і гори. Найвища точки Африки-гора Кіліманджаро (5895 м).

Номер слайду 7

Пустелі неоднорідні: кам'янисті та глинясті ділянки межують з пісочними.«Піщані хвилі»-бархани сягають висоти до 12 м. Біля екватору упродовж року випадає багато опадів. Тут- зона саван.

Номер слайду 8

Фізхвилинка1, 2 — всі присіли,Потім вгору підлетіли.3, 4 — нахилились,Із струмочка гарно вмились.5, 6 — всі веселіКрутимось на каруселі.7, 8 — в потяг сіли,Ніжками потупотіли.9, 10 – відпочилиІ за парти тихо сіли.

Номер слайду 9

Робота з підручникомна с.32 Африка багата на корисні копалини: золото, платина, діаманти, уранові руди, нафта й природний газ.

Номер слайду 10

Знайти на фізичній карті півкуль шкільного атласу річки Африки. Водні ресурси Африки Річка Ніл-одна з найдовших річок світу. Повноводна річка Конго(Заїр) перетинає екватор 2 рази. Більшість річок швидкі, мають водоспади. Озеро Вікторія-найбільше, прісноводне.

Номер слайду 11

Робота на контурній карті1. Позначте на контурній карті океани і моря, які омивають Африку, Мозамбіцьку протоку, острів Мадагаскар, найбільші річки материка, озеро Вікторія.

Номер слайду 12

Робота в зошиті на с.16-171. Які рослини можна побачити в Африці? Познач відповідні світлини.2. Уяви, що ти плануєш взимку здійснити подорож до Африки. Познач які речі ти візьмеш у подорож.

Номер слайду 13

Населення Африки займається сільським господарством, видобутком корисних копалин. Вирощують какао, каву, фініки, ананаси, банани тощо. На території Африки розташовано 54 держави.

Номер слайду 14

Гра «Вірю-не вірю»1)Африка-найбільший материк за площею(Не вірю)?2)Африка віддалена від усіх материків крім Євразії.(Вірю)?3)ЇЇ омивають усі океани(Не вірю)? (2)4)Африку посередині перетинає екватор.(Вірю)?5)Ніл-найдовша річка світу.(Вірю)?6)Найхолодніша територія в Африці-пустеля Сахара.(Не вірю)?

Номер слайду 15

Підсумуй свої знання·Африка-другий за розмірами і жаркіший материк Землі.· Його омивають води Індійського та Атлантичного океанів. · Це єдиний континент Землі, що розташований в усіх чотирьох півкулях.· Найбільша річка континенту-Ніл, найповноводніше-Конго,найбільше озеро-Вікторія.· Найбільша країна за площею-Алжир, за кількістю населення-Нігерія.

Номер слайду 16

Рефлексія·Сьогодні я дізнався(дізналась)·Було цікаво…·Мене здивувало…·На наступному уроці я хочу…

Номер слайду 17

Цікаві факти про Африку…·Африка-єдиний материк,розташований відразу в 4 півкулях. ·Посередині перетинається екватором та розташовано між двома тропіками в жаркому поясі.·Найбільший півострів-Сомалі називають «Африканським рогом».·Щороку взимку можна побачити сніг в Королівстві Лесото. Високо в горах обладнені лижні траси, де люди катаються в червні по вересень.·Символом Африки є дерево баобаб.·У Сахарі щорічно спостерігається 160 тисяч міражів.

Номер слайду 18

pptx
Додав(-ла)
Собецька Олена
Додано
27 червня
Переглядів
32
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку