Презентація "Чому Місяць змінює свій вигляд. Чому бувають припливи й відпливи"

Про матеріал
Презентація до уроку у 6 класі з курсу "Пізнаємо природу" до теми "Чому Місяць змінює свій вигляд. Чому бувають припливи й відпливи". Розроблено до модельної програми «Пізнаємо природу» 5- 6 класи (інтегрований курс) (авт. Біда Д. Д., Гільберг Т. Г., Колісник Я. І.) В презентації розкриті наступні питання: • Чому Місяць змінює свій вигляд. • Фази Місяця. • Сонячні та місячні затемнення. • Чому виникають припливи та відпливи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЧОМУ МІСЯЦЬ ЗМІНЮЄ СВІЙ ВИГЛЯД. ЧОМУ БУВАЮТЬ ПРИПЛИВИ Й ВІДПЛИВИ.

Номер слайду 2

ЧОМУ НА ЗЕМЛІ ЗМІНЮЄТЬСЯ ДЕНЬ І НІЧ? В ЯКОМУ НАПРЯМКУ ЗЕМЛЯ ОБЕРТАЄТЬСЯ НАВКОЛО СВОЄЇ ОСІ?

Номер слайду 3

ЧОМУ ЗЕМЛЯ ПОДІЛЕНА НА ЧАСОВІ ПОЯСИ? СКІЛЬКИ ЇХ? СКІЛЬКИ ЧАСОВИХ ПОЯСІВ ОХОПЛЮЄ УКРАЇНА?

Номер слайду 4

ЗА ЯКИЙ ЧАС ЗЕМЛЯ ЗДІЙСНЮЄ ПОВНИЙ ОБЕРТ НАВКОЛО СОНЦЯ?ЩО ОЗНАЧАЄ ВИСЛІВ «ВИСОКОСНИЙ» РІК?

Номер слайду 5

ЧОМУ НА ЗЕМЛІ ЗМІНЮЮТЬСЯ ПОРИ РОКУ?

Номер слайду 6

Ми спостерігаємо Місяць на небі то у вигляді тонкого серпика, то чверті диска, то вповні. Чому це відбувається?ЧОМУ МІСЯЦЬ ЗМІНЮЄ СВІЙ ВИГЛЯД.

Номер слайду 7

Як ми знаємо, Місяць — холодне тіло. Він не випромінює власного світла, а лише відбиває сонячне. Тому освітленою поверхнею Місяць завжди повернутий до Сонця. Через те що Місяць обертається навколо Землі, ми щоразу бачимо його освітлену поверхню наче з іншого боку. Саме тому Місяць змінює свій вигляд або, як кажуть астрономи, змінює фази. ЧОМУ МІСЯЦЬ ЗМІНЮЄ СВІЙ ВИГЛЯД.

Номер слайду 8

На малюнку 92 зображені деякі фази Місяця та взаємне розташування Землі, Місяця й напрямок сонячних променів. У положенні 1 Місяць розташований між Сонцем та Землею. Сонце освітлює поверхню Місяця, яку ми не бачимо із Землі, а обернений до Землі бік Місяця неосвітлений. Ми не бачимо Місяця на небі, ця фаза називається «новий Місяць». ЧОМУ МІСЯЦЬ ЗМІНЮЄ СВІЙ ВИГЛЯД.

Номер слайду 9

На третій день після нового Місяця на небі з’являється вузенький серпик (положення 2), повернений так, як дуга букви «Р». У народі кажуть, що в цей час Місяць росте, і називають його наростаючим, або молодим. З кожним днем місячний серп збільшується, а через тиждень від нового Місяць проходить чверть своєї орбіти, і ми спостерігаємо із Землі половину його освітленого боку. Цю фазу називають «перша чверть. Ще через тиждень Місяць буде по другий бік Землі від Сонця. Тепер освітлена вся його поверхня, повернена до Землі (положення 5). Цю фазу називають «повня». ЧОМУ МІСЯЦЬ ЗМІНЮЄ СВІЙ ВИГЛЯД.

Номер слайду 10

Сонячні й місячні затемнення відомі людям із сивої давнини. Через те що Місяць рухається навколо Землі, а Земля навколо Сонця, виникають явища сонячного та місячного затемнення. ЯК ВІДБУВАЮТЬСЯ ЗАТЕМНЕННЯ СОНЦЯ Й МІСЯЦЯ.

Номер слайду 11

Коли Місяць розташований між Сонцем та Землею (новий Місяць) і закриває від нас Сонце, відбувається сонячне затемненння. ЯК ВІДБУВАЄТЬСЯ ЗАТЕМНЕННЯ СОНЦЯ.

Номер слайду 12

Коли Земля розташована між Сонцем і Місяцем (Місяць у повні), Місяць потрапляє у тінь Землі — спо -стерігається місячне затемнення . ЯК ВІДБУВАЄТЬСЯ ЗАТЕМНЕННЯ МІСЯЦЯ.

Номер слайду 13

Мешканці узбережжя ще в давнину намагалися зрозуміти причини змін рівня води в океані. Двічі на добу рівень води в океані біля берегів піднімається і спадає. Найвищі припливи бувають у вузьких затоках. ЧОМУ НА ЗЕМЛІ БУВАЮТЬ ПРИПЛИВИ Й ВІДПЛИВИ.

Номер слайду 14

Причиною припливів є вплив Місяця на гідросферу Землі. Під впливом Місяця водна оболонка Землі зміщується. Найближчі до Місяця ділянки випереджають центр Землі, найдальші — відстають. Тому на протилежних кінцях Землі виникають припливні горби (мал. 99). ЧОМУ НА ЗЕМЛІ БУВАЮТЬ ПРИПЛИВИ Й ВІДПЛИВИ.

Номер слайду 15

Водночас у місцях, звідки вода стікає, спостерігаються відпливи. Обертаючись, Земля підставляє Місяцю різні свої боки, і припливний горб переміщується вздовж її поверхні. Припливи відбуваються регулярно двічі на добу. ЧОМУ НА ЗЕМЛІ БУВАЮТЬ ПРИПЛИВИ Й ВІДПЛИВИ.

Номер слайду 16

Місяць діє не лише на гідросферу, але й на тверду, і на повітряну оболонку Землі. Енергія водних потоків, що виникають під час припливів і відпливів, величезна й невичерпна. Хвилі та припливи можуть покрити 5–10 % світових потреб в електроенергії. Дотепер море майже не використовують як джерело енергії. ЧОМУ НА ЗЕМЛІ БУВАЮТЬ ПРИПЛИВИ Й ВІДПЛИВИ.

Номер слайду 17

КОРОТКО ПРО ГОЛОВНЕ Поверхня Місяця світиться відбитим сонячним світлом, томуйого зовнішній вигляд змінюється залежно від того, як положення він займає відносно Сонця (зміна місячних фаз). Місяць впливає на гідросферу Землі. Під впливом Місяцяводна оболонка Землі зміщується, на Землі виникають припливи й відпливи. Коли Місяць розташований між Сонцем і Землею (новий. Місяць) і закриває від нас Сонце, відбувається сонячне затемнення. Коли ж Земля розташована між Сонцем і Місяцем (Місяць уповні), Місяць потрапляє в тінь Землі — спостерігається місячне затемнення.

Номер слайду 18

Опрацювати &17 с. 75-78, виконати завдання, пройти тестування «Які явища пов’язані із рухами Землі та Місяця». Домашнє завдання.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Юсин Надія Улянівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Бицина Оксана Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Бардукова Ніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Аксаментова Мар'яна Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Колесник Алла Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Тодоров Леонід
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
Додано
4 листопада 2023
Переглядів
4234
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку