Презентація "Чорне море ще всміхнеться"

Про матеріал
Матеріал може бути використаний у 8 класі під час вивчення теми "Моря України", а також у 6 класі під час вивчення теми "Гідросфера", у 7 класі "Океани"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Мета та завдання роботи: Виховання патріотизму; розвиток творчих здібностей; удосконалення вміння фотографувати, бачити красу природи ; показати важливість Чорного моря як водного об’єкту України; привернути увагу громадськості до екологічних та соціально-політичних проблем водойми; поглибити знання з теми «Гідросфера»

Номер слайду 3

Чорне море — одне з найбільших внутрішніх морів у світі. Воно з’єднується з Середземним морем Мармуровим морем та протоками Босфор і Дарданелли в Туреччині. Середземне море є ланкою, що з’єднує Чорне море з іншими морями світу. Площа акваторії складає 461 тис. квадратних кілометри, включаючи Азовське море. Середня солоність — 1,8 проміле, приблизно вдвічі менше за середню солоність інших морів і океанів. Причина цього — велика кількість річок, що впадають у нього, і утруднений водообмін зі Світовим океаном. Чорне море омиває береги 6 держав: Болгарії (354 км), Грузії (310 км), Румунії (225 км), Росії (800 км), Туреччини (1 329 км) та України (2 782 км, включаючи Азовське море).

Номер слайду 4

Річкові води майже однієї третини території Європи впадають у Чорне море, у тому числі і такі великі європейські річки, як Дунай, Дніпро і Дон. Водозбірний басейн охоплює територію 17-ти країн з населенням у 160 мільйонів чоловік. 81 мільйон з них проживає в басейні Дунаю. В цілому у прибережній зоні проживає приблизно 10,4 мільйонів чоловік з шести держав.

Номер слайду 5

Чорне море — унікальний дар природи для шести держав його берегової смуги. Воно є єдиним виходом у Світовий океан для Болгарії, Грузії, Румунії і України. Чорне море зазнало значної екологічної деградації. Використання великої кількості добрив і пестицидів для підвищення урожайності широко практикується для вирощування тварин. Підвищена кількість таких речовин з відходами від сільського господарства, промисловості та каналізаційними стоками зазвичай скидаються у водні об’єкти, а потім — у Чорне море. У результаті морська трава та поля водоростей вже не в змозі засвоїти усі органічні речовини, що потрапляють у море. Це призводить до масового розвитку фітопланктону, який перешкоджає проникненню світла до придонних рослин. Усі ці чинники сприяють вимиранню морської флори. Органічні речовини розкладаються ферментами бактерій, які поглинають розчинений у воді кисень. Цей процес є причиною майже катастрофічного біологічного стану Чорного моря. Таке погіршення стану довкілля разом з надмірним виловом риби здійснює негативний вплив на різні види риб. Фактично з 26-ти комерційно цінних видів риб, які існували раніше, залишилося лише п’ять. Скиди стічних вод у море призводять до закриття пляжів та фінансових збитків у туристичній галузі. Нераціональне управління прибережними зонами спричиняє втрату їх природної краси.

Номер слайду 6

Важко уявити , що 8000 років тому це було гігантське прісноводне озеро , схоже на Каспійське море. Коли потужний землетрус розколов сушу , утворилася протока Босфор у Туреччині. Вона з'єднала озеро з Середземним морем. І ось тоді-то сюди ринули потоки морської , солоної води. • Чорне море вперше згадується в документах V століття до нашої ери. Ясон і аргонавти саме по Чорному морю йшли до Колхіди за золотим руном . • Давньогрецька назва моря - Понт Аксинський , що означає « Негостинне море». Передбачається , що море було назване так через труднощі з навігацією . Пізніше , після вдалого освоєння берегів грецькими колоністами , море стало називатися Понтом Евксинським ( « Гостинне море »).

Номер слайду 7

• Особливістю Чорного моря є повна (за винятком деяких бактерій) відсутність життя на глибинах понад 150-200 м. Справа в тому , що глибинні шари Чорного моря насичені сірководнем . Сам сірководень у Чорному морі з'явився в результаті загибелі всього живого в ньому через злиття з Середземним морем. • Є цікава версія , що море назвали Чорним через жахливі шторми , під час яких вода в морі темніє. Хоча , справді , факт , що це буває дуже рідко • Найбільша глибина - 2210 м. • Площа Чорного моря - 422 000 км І . • У Чорне море впадають близько 15 річок , з яких Дунай і Дніпро. • У Чорному морі мешкає всього 2500 видів тварин , для порівняння в Середземному - близько 9000 видів . • У схемі течій Чорного моря виділяються два величезних замкнутих кругообіги з довжиною хвилі 350-400 км . На честь океанолога Миколи Кніповіча , який першим описав цю схему , її назвали «Окуляри Кніповича ». • Єдина акула , яка живе в Чорному морі - катран . Вона боїться людини і тому рідко з'являється біля берегів. Єдину небезпеку для людей представляють спинні плавники катрана , оснащені великими отруйними шипами.

Номер слайду 8

• Єдиний великий півострів Чорного моря - Кримський. • Гори навколо Чорного моря постійно ростуть , а саме море збільшується. Якщо гори підростають всього на кілька сантиметрів в сторіччя, то море наступає зі швидкістю 20-25 сантиметрів за 100 років.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Використані джерела: В роботі використано власні фотоматеріали, а також інформаційні матеріали з сайтів: uk.wikipedia.org ridna-ukraina.com.ua uateka.com/uk/article/geography/nature Станем, браття, в бій кривавий від Сяну до Дону, В ріднім краї панувати не дамо нікому. Чорне море ще всміхнеться, дід Дніпро зрадіє. Ще у нашій Україні доленька наспіє.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Чікаленко Ганна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Попова Екатерина
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
27 березня 2020
Переглядів
1129
Оцінка розробки
4.7 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку