Презентація, "Чорнобиль- біль України"

Про матеріал
• АЕС — об'єкти підвищеної радіаційної небезпеки • На 1 січня 1986 року потужність чотирьох блоків на Чорнобильській АС складала 4 мільйони кіловат. • Чорнобильська техногенна аварія, стала аварією глобального масштабу. Жодна катастрофа XX століття не мала таких тяжких екологічних наслідків, як Чорнобильська. • Тим, хто загинув і тим, хто залишився живим. Учасникам ліквідації катастрофи на Чорнобильській АЕС та інших радіаційних аварій, вдовам і матерям, сім’ям, втратившим рідних, присвячується цей проект. Пам'ятати! Щоб не повторилося ніколи!
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

АЕС — об'єкти підвищеної радіаційної небезпеки. У багатьох ще до цього часу у пам'яті жахи аварії на Чорнобильській АС. Чорнобильська техногенна аварія, стала аварією глобального масштабу. Жодна катастрофа XX століття не мала таких тяжких екологічних наслідків, як Чорнобильська. На 1 січня 1986 року потужність чотирьох блоків на Чорнобильській АС складала 4 мільйони кіловат.

Номер слайду 3

Тим, хто загинув і тим, хто залишився живим. Учасникам ліквідації катастрофи на Чорнобильській АЕС та інших радіаційних аварій, вдовам і матерям, сім’ям, утратившим рідних, присвячується цей проект.

Номер слайду 4

26 квітня 1986 о 1 годині 24 хвилини на 4-му енергоблоці Чорнобильської АЕС пролунали послідовно два вибухи, які сповістили весь світ про страшну трагедію минулого століття. Відбулася потужна техногенна катастрофа на атомному об'єкті. Чорнобильська катастрофа настільки глобальна, що їй привласнили 7-й рівень небезпеки за Міжнародною шкалою ядерних подій (INES) – події на Чорнобилі стали локальною катастрофою з глобальними наслідками. 7-й рівень небезпеки також присвоїли аварії на АЕС "Фукусіма-1" у Японії, яка сталась у 2011 році внаслідок землетрусу.

Номер слайду 5

Вибухи призвели до повного руйнування реактора, його активної зони, систем охолодження, будівлі реакторного залу. На дах машинного залу, на територію АЕС були викинуті радіоактивні графітові блоки та їхні шматки. На момент аварії в приміщенні 4-го енергоблоку перебували 17 чол. персоналу.

Номер слайду 6

О 1 годині 30 хвилин на місце катастрофи прибув підрозділ пожежної частини під командуванням лейтенантів Віктора Кибенка (зліва) і Володимира Правика. Пожежники прийняли на себе всю потужність радіоактивного випромінювання при гасінні пожежі на крівлі машинного залу. Пізніше прибули пожежні частини з м. Чорнобиля, Києва, командування якими очолив майор Телятников. До 5-ої години ранку пожежу було локалізовано. Присвоєно звання Героїв Радянського Союзу посмертно.

Номер слайду 7

ВІЧНА ПАМ'ЯТЬ ГЕРОЯМ-ПОЖЕЖНИКАМ!!! Усі вони – молоді, вродливі, мужні. Правик, Ващук, Ігнатенко, Кибенок, Титенко, Тищура. Вічна пам’ять їм, низький уклін від усього людства.

Номер слайду 8

Пожарников святая рать! Моих товарищей когорта! Вы знали: надо умирать, И стали сталью экстра сорта. Огонь и мрак - невидим враг, До смерти шаг - потом бессмертье! Ни перестрелок, ни атак, Но жить лишь так - ценою смерти. Взметнулся в небо столб огня И взрыв разбрызгал блока глыбу. Застыла в ужасе Земля, Бедой поднятая на дыбу. Огонь и мрак - невидим враг, До смерти шаг - потом бессмертье! Ни перестрелок, ни атак, Но жить лишь так - ценою смерти. Смене №5, пожарным, ценою жизней спасшим Жизнь.

Номер слайду 9

Тисячі людей з усіх кінців колишнього СРСР були залучені до ліквідації наслідків катастрофи. Роботи по ліквідації аварії велися в основному вручну. Лопатами знімали верхній шар грунту на території АЕС, скидали руками шматки арматури, графіту з даху,змивали радіоактивний бруд ганчірками.

Номер слайду 10

Керовані по радіо механізми, що виконували роботи по усуненню завалів, не витримували високого рівня радіації і виходили з під контролю. Зруйнована активна зона мала контакт з атмосферою; там усе клекотіло, шуміло, гуло…

Номер слайду 11

Прийняли рішення засипати воронку теплопоглинаючими матеріалами, здатними до фільтрації вогню і попелу. З 27 квітня по 10 травня льотчики, ризикуючи життям здійснили сотні польотів над активною зоною.

Номер слайду 12

На десятий день потужність радіоактивних викидів зменшилась.

Номер слайду 13

Дезактивація  

Номер слайду 14

Причини аварії: реактор був неправильно спроектований і небезпечний; персонал не був проінформований про небезпеки; персонал допустив ряд помилок і неумисно порушив існуючі інструкції, була відсутня інформація про небезпеки реактора; відключення захисту, або не вплинуло на розвиток аварії, або не суперечило нормативним документам. можливо аварію на ЧАЕС викликав землетрус? …

Номер слайду 15

До аварії…

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Дезактивація Боролися з пилеутворенням, обприскуючи поверхню спеціальною сумішшю, застосовували полімерні покриття, використовували метод вакуумного очищення всмоктуванням (пилососи), вручну протирали об'єкти тканинами, просоченими розчинами, що дезактивують.

Номер слайду 18

і після…

Номер слайду 19

Тут жити не можна.

Номер слайду 20

Брак офіційної інформації, породжував найрізноманітніші чутки, зокрема про те, що сталася нова аварія на Чорнобильській АЕС, про забруднення радіацією питної води в Києві ...

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Мертве місто. Шістнадцятиповерхові будинки, зарослі деревами, серед яких бігають дикі кабани, вовки, лисиці.

Номер слайду 23

"Россоха" - величезне поле, заповнене рядами роз'їдених корозією вантажівок, пожежних машин, бульдозерів, бронетранспортерів та іншої радіоактивної техніки - а посередині, як символ повної безвиході, поникли лопатями вертольоти яким вже ніколи більше не судилося піднятися в небо...

Номер слайду 24

Під впливом радіації яблука виросли неймовірних розмірів Лоша з п'ятьма кінцівками Сосна від опромінення радіацією стала велетенською (ліворуч)

Номер слайду 25

Вплив аварії на здоров’я людей За даними ООН: 375 000 осіб відселено із забруднених територій після аварії на ЧАЕС, 800 000 ліквідаторів складають групу ризику, 12 500 з них тяжко хворі, 7 000 вже померло. Два з половиною мільйони людей проживає в забрудненій зоні, з них вісімсот тисяч дітей. Смерть 35 000 людей пов’язана з аварією на ЧАЕС та її наслідками. В активній фазі ліквідації аварії в 1986-1987 роках взяли участь 240 000 чоловік, за весь час - понад 600 000.

Номер слайду 26

Саркофаг Саркофаг 4 энергоблок ЧАЭС апрель 1986 г.                                                                                                                                                4 энергоблок ЧАЭС  (в саркофаге) декабрь 1986 г. Висота саркофага 61 метр, найбільша товщина стін – 18 метрів. Зведення "саркофага" здійснювалося за допомогою самохідних кранів, оснащених телевізійними засобами спостереження. Передбачено систему витяжної вентиляції, систему охолодження, для недопущення підвищення нейтронної активності на даху встановлено баки з розчином бору.

Номер слайду 27

29 листопада 2016р, завершився процес установки нового безпечного саркофага, який захищає четвертий енергоблок Чорнобильської АЕС, зруйнований під час катастрофи в 1986 році. https://www.youtube.com/watch?v=jI28HGtC1eM

Номер слайду 28

Зробімо усе, щоб у майбутньому нашим нащадкам не довелось розплачуватись за нашу зухвалість і самовпевненість, за нашу неуважність…

Номер слайду 29

Це нагадало людству про страшну аварію на ЧАЕС і змусило знову замислитись над нашою раціональністю у використанні природних ресурсів, над нашою впевненістю у власній всевладності…

Номер слайду 30

Внаслідок землетрусу 11 березня в японській провінції Фукусіма на АЕС «Фукусіма-1» сталася аварія, яка призвела до різкого підвищення радіоактивного фону. Шлейф радіації з аварійної АЕС досяг України. Зареєстровано наявність слідів радіоактивного йоду-131 з атомної станції «Фукусіма-1» 27 березня. Підвищення рівня потужності дози гамма-випромінювання на території України не спостерігається. Cліди радіації з «Фукусіми-1» зареєстрували в повітрі США, Канади, Франції, Болгарії, Чехії, Фінляндії, Шотландії. Рівень радіації в 20 км від АЕС "Фукусіма-1" перевищує норму в 1600 разів. Такі дані оприлюднило Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ). Пошкоджено реактори на АЕС «Фукусіма-1»

Номер слайду 31

Чорнобиль: 12 фактів про аварію, місто і тварин https://24tv.ua/chornobil_12_faktiv_pro_avariyu__tvarin_ta_misto_chornobil_n958470

Номер слайду 32

Чорнобиль у вогні. 10 квітня 2020. https://www.bbc.com/ukrainian/news-52242276

Номер слайду 33

Пам'ятати! Щоб таке не повторилося ніколи!

Номер слайду 34

Давайте згадаємо 26-е квітня 1986 року, і кілька секунд помовчимо. Згадаємо і спробуємо не забувати, бо коли вмирає пам’ять про минуле, це минуле може повторитись.

Номер слайду 35

ppt
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
Додано
29 квітня 2020
Переглядів
2268
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку