Презентація " Чудодійні ліки поруч""

Про матеріал
Про корисні овочі - цибулю і часник - та іх цілющі властивості . Матеріал може використовуватись на уроках основ здоров'я та під час проведення позакласних заходів та виховних бесід.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чудодійні ліки – поруч. Підготувала вчителька початковихкласів Харківської гімназії № 144 Яковець Світлана Андріївна

Номер слайду 2

Ці овочі – серед переліку найдавніших культур світу. Понад 5000 років їх використовують як натуральні природні ліки проти більшості хвороб. Вони допомагали людям боротися зі страшними епідеміями холери, тифу , чуми.

Номер слайду 3

Їх застосовують при простудних захворюваннях і для профілактики грипу. Ці корисні і доступні продукти шанує кожна українська родина за відмінні смакові якості та цілющі властивості. Вони здатні битися і здобувати перемогу над різними вірусами, мікробами, бактеріями.

Номер слайду 4

Відгадайте загадки – і ви дізнаєтесь, про які овочі ми поведемо мову.

Номер слайду 5

У темниці він зростає,Та біленькі зубки має. Хоч гіркий він і пекучий,Та корисний і цілющий. Часник

Номер слайду 6

Кажуть, щоб хвороб не знати,Треба всім мене вживати. Може, ви мене й з’їсте, -Тільки сльози проллєте. Цибуля

Номер слайду 7

Лиш один зубочок взяв,Разом з хлібом пожував,-Мов вогнем, припік язик,Називається…Часник

Номер слайду 8

Той, хто їсть його, той знає –Всіх мікробів він вбиває. Овоч цей корисний дуже,Та від нього сліз калюжа. Цибуля

Номер слайду 9

Зуби він міцненькі має,І хвороби відганяє. Садить кожен садівникІ цибулю, і …Часник

Номер слайду 10

Сидить на грядках у семи кожушках. На всіх нарікає, усім допікаєСердита бабуля, що зветься…Цибуля

Номер слайду 11

І в цибулі, і в часнику є особливі леткі речовини – фітонциди, які згубно діють на багато видів хвороботворних і гнильних мікробів. Достеменно відомо, що фітонциди здатні знищити дифтерійну паличку і туберкульозну паличку Коха

Номер слайду 12

Навіть невелика з’їдена частина цибулини може вбити в порожнині рота всі мікроби. Фітонциди цибулі корисно вдихати при ангінах та запальних процесах в легенях

Номер слайду 13

Фітонциди часнику лікують рани, язви, шкірні захворювання.

Номер слайду 14

Фітонциди – речовини рослинного походження, які володіють потужним антимікробним ефектом. Діють як в дихальних шляхах, так і в ротовій порожнині і кишечнику.

Номер слайду 15

Цікавинки

Номер слайду 16

* У часнику міститься більше 400 корисних і потрібних речовин. Він успішно бореться з численними інфекціями.*Часник багатий селеном. Саме цей мікроелемент підсилює імунний захист і особливо активізує противірусний імунітет.

Номер слайду 17

* Дію часнику можна порівняти з дією антибіотиків широкого спектру дії . Від нього гинуть віруси, грибки, бактерії та глистові інвазії. * Древні римляни вважали, що своїми цілющими властивостями часник надавав воїнам силу і мужність, тому він входив у обов’язковий раціон римських легіонерів.

Номер слайду 18

*В Єгипті раби , що працювали на будівництві пірамід, разом з їжею обов’язково щоденно отримували порцію цибулі і часнику для підвищення працездатності та зміцнення здоров’я.* Унікальний запах часнику надають сірчисті речовини, які знаходяться в ньому у великій кількості. Перевіреним способом позбавлення від запаху часнику з рота є петрушка або кориця.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Цибуля – аспірин з грядки. Вона багата мінеральними солями. У ній є залізо, каротин, кислоти. Ефірне масло надає їй специфічного запаху.* Цибуля – чемпіон серед овочів за вмістом цинку, що грає велику роль у захисті організму від простудних захворювань.

Номер слайду 21

Під час епідемій багато хто вішав в’язки з цибулин при вході в хату. Люди свято вірили, що навіть запах цибулі здатен відганяти хвороби. * Для профілактики грипу слід вдихати два рази на день по 10 – 15 хвилин пари свіжонатертого часнику або цибулі.

Номер слайду 22

*Від специфічного запаху цибулі можна позбутися, пожувавши жменьку смажених горіхів або підгорілу хлібну скоринку.* В епідемію грипу корисно їсти часник і цибулю кілька разів на день.

Номер слайду 23

Чому від цибулі плачуть ? В цибульному соку міститься летка речовина лакриматор, що подразнює слизову оболонку очей і носа. При різанні цибулі лакриматор (від латинського lacrima - сльоза) починає випаровуватися, розчиняючись у воді (сльозах). При цьому утворюється кислота, яка й подразнює слизову оболонку ока.

Номер слайду 24

. Тому перш ніж різати цибулю, варто змочити водою її та ніж : лакриматор розчиниться у воді і практично не виділиться в повітря.

Номер слайду 25

Вживання цибулі та часнику прирівнюється до ефективного протиепідемічного заходу. Щоб домогтися максимального ефекту, їх слід вживати у подрібненому вигляді.

Номер слайду 26

Ці чудодійні ліки даруєнам матінка – природа. Користуймося цим даром та будьмо здорові !

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Шмагун Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Шинкевич Марина Олександрівна
    Дякую за презентацію. Дійсно корисні матеріали.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 січня 2020
Переглядів
1464
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку