Презентація "Чума середньовіччя"

Про матеріал

Презентація підійде для використання на уроках всесвітньої історії, географії, біології

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЧУМА СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ

Номер слайду 2

Чорна смерть, або як її ще називали морови́ця, що вирувала в середньовіччі, очевидно була самою страшною катастрофою в історії людства. Її ще називали – Великий мор, таким чином підкреслюючи величезний рівень смертності – справжня морови́ця. Про її причини народ не знав, але бачив своїми очима як часто серед живих не було кому поховати померлих. Чума – страшна епідемія середньовіччя

Номер слайду 3

За приблизними оцінками померло від 20 до 50 мільйонів людей, хоча окремі автори пишуть про 100 млн загиблих. Скільки людей загинуло від чуми?

Номер слайду 4

Людству відомі три хвилі пандемії чуми. Перша пандемія поширювалася світом протягом 541 — 574 років. Вона ще відома як «Чума Юстиніана» Друга хвиля, і мабуть найвідоміша, розпочалася у 1334 році з Китаю. Вона поширилася на країни Європи де отримала назву «Чорна смерть»Третя хвиля також розпочалася з Китаю у 1894 році. Вона відома також як «Портова смерть»

Номер слайду 5

Йшов 1347 рік. Чума вже спустошила Далекий Схід. Тепер вона підступила до східних окраїн Європи. Монголо-татари взяли в облогу укріплений торговельний пункт генуезців — Кафу (тепер м. Феодосія), що в Криму. Невдовзі загарбників стала косити невідома хвороба, і вони припинили атаку. Але перш ніж відступити, величезними катапультами перекинули через мури міста ще теплі тіла померлих від чуми. Згодом, рятуючись з охопленого епідемією міста, декілька генуезців вирушили на галерах у море. Вони зупинялись у різних портах, і хвороба розносилась далі.детально про другу хвилю цієї хвороби, яку називали «Чорною смертю»

Номер слайду 6

Поширення хвороби. Поширенню хвороби сприяли релігійні погляди людей, які вважали її карою від Бога. Тому страшну хворобу люди зустрічали з дивовижною байдужістю і покірністю. Крім того, в Європі декілька років був неврожай. Кількість населення континенту зростала, а люди погано харчувалися і не могли протистояти хворобі.

Номер слайду 7

Не було точно відомо, як хвороба передається. Загалом люди не торкалися хворих та й їхнього одягу. Дехто навіть боявся погляду! А мешканці Флоренції вважали, що хворобу приносять коти і собаки. Флорентійці винищували їх, не розуміючи, як же полегшують життя справжнім рознощикам зарази — щурам. Як боролися з хворобою?

Номер слайду 8

Лікування заражених чумою проводилося емпіричним методом (метод проб і помилок). У справу йшли п’явки, сушені ящірки, розтин і припікання чумних наривів, кровопускання і інші народні засоби. У будь-якому випадку смертність під час епідемії чуми досягала 90%, тому гірше від їх методів лікування точно не ставало. Лікування чуми

Номер слайду 9

Лікування чуми. Чумний лікар – так у середньовічній Європі називали епідеміолога, основним обов’язком якого було лікування хворих «чорною смертю». Незважаючи на те, що чумні лікарі робили потрібну, і невдячну роботу, постійно ризикуючи своїми життями, тим не менш вони наводили жах на місцеве населення. Адже зустріч з чумним лікарем говорила про те, що поруч оселилася Чорна Смерть.

Номер слайду 10

Чумний лікар

Номер слайду 11

Мішель де Нострадам. Найвідомішим чумним лікарем був Мішель де Нострадам, більш відомий як провісник Нострадамус. Його сім’я померла під час епідемії Мішель вирішив стати лікарем, щоб знайти спосіб лікування чуми.

Номер слайду 12

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ! БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!

pptx
Додано
17 листопада 2021
Переглядів
4442
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку