Презентація "Цікава топоніміка"

Про матеріал
Презентація створена до уроку "Дослідження походження назв населених пунктів" у 4 класі. Враховано місцевий матеріал Харківської області
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Цікава топоніміка. Досліджуємо назви географічних об’єктів. До уроку курсу «Я досліджую світ» у 4 класіПідготувала вчитель початкових класів Северіна Рената Сергіївна

Номер слайду 2

Що таке топоніміка?Топоніміка (від грецьких слів topos – місце, місцевість, область, країна, простір й оnyma – назва, найменування, ім'я) – наука, що вивчає географічні назви, їх походження, смислове значення, розвиток, сучасний стан, написання і вимову. Топонім – назва місцевості, регіону, населеного пункту, річки, озера, моря, об'єкту рельєфу, тобто географічна назва.

Номер слайду 3

Досліджуючи топоніми можна отримати важливу інформацію про минуле свого краю чи регіону: його природні умови, господарську діяльність, етнічний склад населення, певні історичні події тощо.

Номер слайду 4

Досить часто населенні пункти називали на честь конкретних людей, наприклад місто Львів заснував князь Данило Галицький у XIII ст. і назвав ім'ям свого сина Лева. Це фото; автор: Невідомий автор; ліцензія: CC BY-SA

Номер слайду 5

Назви, що походять від назв річок. Назва міста Балаклія (Харківська область) походить від найменування річки Балаклійка (раніше мала назву Суха Балаклія). Припускають, що назва річки тюркського походження – від слова балак – невелика річка, дрібна протока. Місто Луганськ назване за іменем річки Лугань. У свою чергу, назва річки походить від слова «луг» (річка має широку лугову заплаву). Це фото; автор: Невідомий автор; ліцензія: CC BY-SA

Номер слайду 6

Назви, що утворилися від назв тварин, рослин. Окремі топоніми утворилися від назв тварин, птахів та рослин: міста Березань, Вишневе, Дубно, Лисичанськ, Лебедин, Сосниця; селища та села Березне, Вільшана, Козелець, Кропивне; річки Велика Карасівка тощо. Зокрема, назва етнографічного регіону Буковина пов’язана вона з буковими лісами, які ростуть на його території.

Номер слайду 7

Іншомовні назви. Певні топоніми мають іншомовне походження – назву багатьом із них дали народи, що населяли територію сучасної України в давнину. Назва Дніпро є скіфською за походженням Данапр і перекладається як глибока річка (дан — річка + ап — глибокий). Назва річки Стрий має індоєвропейське походження й означає «течія».

Номер слайду 8

Назви, утворені від назв професій. Часом населені пункти називали за родом діяльності його жителів: Бортничі, Бортники, Бондарі, Ковалі, Кожум’яки, Рудники, Шахтарськ та ін.

Номер слайду 9

Як утворилася назва Харків. У 1654 році на теренах сучасного Харкова з’явилося поселення «правобережців» між річками Лопань та Харків. Більшість істориків вважають, що саме з назви річки утворилась і назва поселення. Легенда про Харків: місто названо на честь ватажка перших переселенців Харька.

Номер слайду 10

Звідки пішла назва Дергачі ? Існує дві версії щодо походження назви: за першою, вона походить від назви пташки – деркача, за другою – від прізвища отамана перших переселенців з Придніпров'я Деркача.

Номер слайду 11

Походження назви Солоницівка. У давнину, кажуть, більша частина землі цього села була під луками. Тут і в довколишніх селах мешканці займалися в основному заготівлею сіна, його перевозкою та продажем. Луки й сьогодні займають значну частину Солоницівки. На думку жителів селища, давня назва Солоницівки походить від словосполучення „лицювати сіно”-Сінолицівка.

Номер слайду 12

Походження назви Пересічне. За однією з них , так називалося містечко в Україні, звідки були перші переселенці (Пересічень), за іншою - назва походить від того, що річка Уди пересікалася тут з річкою Тростянкою, до того ж і сама місцевість пересічена численними балками та ярами.

pptx
Додано
7 жовтня
Переглядів
59
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку