Вікторина "Усе про рослини"

Про матеріал
Вікторини на екологічну тематику стимулюють інтерес учнів до проблем навколишнього середовища і надають урокам яскравого емоційного забарвлення. Вікторини можна використовувати на всіх етапах укроку: під час опитування, вивчення нового матеріалу, закріплення й узагальнення знань, а також у позакласній роботі.
Перегляд файлу

ВІКТОРИНА     « У С Е  П Р О   Р О С Л И Н И»

  1. Ця рослина – не паразит, але нерідко вбиває могутні дерева. Як?  Листя темно-зелене, п’ятилопатеве. Стебло має присоски, витке. На півдні росте у лісах, а у нас вирощується як ампельна кімнатна рослина. Що це за рослина? Як її розмножують?  ( Плющ. Розмножується вегетативно. Прикріплюється до стовбурів дерев, використовує поживні речовини останніх, внаслідок чого дерево може загинути.)
  2. Чим пояснити, що кімнатні рослини розмножуються головним чином вегетативно?  ( Ці рослини походять переважно з інших країн і за наших умов не цвітуть або не дають плодів без штучного запилення. Тому з покоління в покоління виживають рослини, здатні до вегетативного розмноження).
  3. Яка болотна рослина може замінити вату та йод?    (  Сфагнум )
  4. Яка рослина поширилась в Україні після нашестя татар?   (  Аїр. Татари возили кореневища аїру з собою, вважаючи, що ця рослина очищає воду. Перепливаючи на конях ріки, вони кидали в них кореневища, які швидко вкорінювались. Тому цю рослину й називають ще татарським зіллям. Здавна відомі лікарські властивості аїру ).
  5. Чому на схилах ярів, для укріплення пісків, садять сосну, а не ялину?  ( Корені сосни проникають у ґрунт глибоко, а у ялини вони поверхневі).
  6. Яка «мандрівниця» з Південної Америки стала злісним бур’яном наших городів?  ( Галінсога ).
  7. Чому в ялини завжди гостра вершина?    ( Поки живе – росте ).
  8. З кори якого дерева виготовляють корки?  ( Корковий дуб ).
  9. Яку з наших рослин називають «живим компасом»?   ( Пижмо. Листки цієї рослини орієнтовані у меридіальному напрямку).
  10. Чи є флорі України отруйні рослини? Які з них ростуть у вашій місцевості?  ( Є. Вороняче око, чемериця, дурман).
  11. На перший погляд така слабенька, але залишити її на грядці – вмить овочі заглушить. Біла квіточка – вірний барометр: якщо не розкрилась до  9 ранку – чекай дощу. Ніжна рослинка, а зимує під снігом. Цей бур’янець – улюблена їжа багатьох мешканців живого куточка. Про яку рослину йдеться?  ( Мокрець або зірочник ).
  12. Струнка рослина до 1,5 м висотою, має гарне перисте листя й блідо-рожеві ( блідо-бузкові) запашні суцвіття-парасольки .Шукайте її на вологих луках, лісових галявинах, поблизу водойм. Широко відома як лікарська, тому останнім часом культивується. Препарати з коренів цієї рослини заспокоюють нерви людей, а її запах збуджує кішок. Назвіть цю рослину, віднайдіть у гербарії. Чи росте вона у вашій місцевості?  ( Валеріана лікарська).
docx
Додано
9 жовтня
Переглядів
28
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку