Презентація "Цікаві факти життя та творчості Мігеля де Сервантеса Сааведра"

Про матеріал
Презентація містить цікаві факти життя та творчості Мігеля де Сервантеса Сааведра , які допоможуть скласти повідомлення про письменника..
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вчитель зарубіжної літератури та російської мови Малокомишуваської ЗОШ І-ІІІ ступенів Тоткал Ірина Іванівна Цікаві факти життя та творчості Міге́ля  де Серва́нтеса Сааве́дра

Номер слайду 2

Міге́ль (Міґе́ль)  де Серва́нтес Сааве́дра (ісп. Miguel de Cervantes Saavedra) 29 вересня 1547 — 22 квітня 1616) — іспанський новеліст, драматург і поет, класик світової літератури («Галатея», «Дон Кіхот», «Мандри Персилеса та Сигізмунда», «Прикладні новели»). Відомий, насамперед, як автор роману «Дон Кіхот», який багато критиків називають першим сучасним романом та одним із найкращих творів світової художньої літератури.

Номер слайду 3

Майбутній письменник народився 29 вересня 1547 року в сім’ї бідного іспанського дворянина Родріга де Сервантеса. Мати Мігеля — Донья Леонор де Кортіна — була дочкою дворянина, який втратив свій стан. Батько письменника був доктором. Численна родина (у Мігеля було 6 братів і сестер) часто переїжджала з місця на місце в пошуках заробітку, але багато заробити їм не вдавалося. Мігель відправляється на службу в армію. Це були часи постійних воєн з Османською імперією, служба воїном була небезпечна, солдати в тилу не засиджувалися. Під час служби на морському флоті він отримав серйозну травму передпліччя. Це сталося, коли його корабель брав участь у морській битві при Лепанто. Все життя через це у нього була паралізована ліва рука. Але навіть після цього поранення він не покидає військову службу, вершившись в стрій, Мігель прослужив ще 5 років.

Номер слайду 4

1575 Сервантес потрапляє в полон. Його продали в рабство в Алжир. Пробув він в неволі цілих 5 років. Його довго не могли викупити через дуже високу ціну. Рабовласники вирішили, що перед ними багата і знатна людина і тому зажадали великий викуп (у нього були рекомендаційні листи для іспанського короля). Мігель чотири рази намагався втекти з полону, але невдало. Лише через 5 років його рідні змогли зібрати потрібну суму і повернути письменника додому. У полоні він почав писати п’єси і вірші, які були опубліковані після його повернення і принесли йому першу популярність. Три ложки зі срібла – ось яким був перший гонорар письменника за перші вірші. Він був щасливий знову знайти свободу, але життєві випробування на цьому не закінчилися. Ветеран, який побував у полоні, виявився нікому не потрібним, крім своїх рідних.

Номер слайду 5

На той час його сім’я остаточно розорилася. Його батько втратив слух і був змушений відмовитися від лікарської практики. Всі турботи про сімейство лягли на плечі Мігеля. Він повернувся на військову службу. Але його невеликого заробітку не вистачало на утримання великої родини. Зневірившись, він вирішує пошукати заробітку в Андалузії. Тут йому вдається отримати хорошу посаду-комісара з військових заготовок. На цій роботі благородний і чесний Сервантес не зміг нажити великого стану. Проти нього плели інтриги, кілька разів письменника ув’язнювали за неправдивими звинуваченнями у крадіжці грошей. Під час одного з тюремних ув’язнень, він починає писати твір «Хитромудрий Ідальго Дон Кіхот Ламанчський». Він замислювавсяся, як пародія на лицарські романи. Саме опис пригод лицаря сумного образу зробили Сервантеса відомим.

Номер слайду 6

Першу частину Мігель де Сервантес закінчив, коли йому було 57 років. Роман був виданий у 1605 році. Видавець спершу не дуже вірив в успіх даного роману, але все ж зважився його надрукувати. Він випустив роман приблизними тиражем 1500-1800 примірників, на папері не дуже хорошої якості і з безліччю помилок і помилок. Але, незважаючи на це, успіх був величезним. «Дон Кіхота» буквально змітали з прилавків. У перший рік вийшло шість тиражів. Через 10 років після публікації роману, маловідомий автор Алонсо Фернандес де Авельянеда опублікував «продовження» Дон Кіхота. Його «Лже-Дон Кіхот» повна протилежність оригінальному головному герою Сервантеса, він не володів ніякими благородними якостями справжнього лицаря. Роман-продовження отримав повний провал, публіка його не сприйняла. Саме завдяки такій «підробці» сам Сервантес швидше закінчив другу частину роману.

Номер слайду 7

З книги «Дон Кіхот» вийшло багато цікавих фразеологізмів і крилатих фраз. Наприклад, вираз «донкихотствовать». У сучасній інтерпретації воно означає «бути наївним». Роман про Дон Кіхота вплинув на становлення іспанської мови. Самий відомий ілюстратор – іспанець Х. Аранда, проілюстрував кожну фразу, працював протягом 40 років і створив понад 800 ілюстрацій! Серед російських художників Дон Кіхота малював Ілля Рєпін. Роман «Дон Кіхот» за 400 років існування багато разів екранізувався. До речі, «Дон Кіхот» була однією з улюблених книг російського письменника Федора Достоєвського. Видання книг про Дон Кіхота принесло Сервантесу світову славу, але не зробило його багатієм. Останні роки письменник провів у бідному кварталі Мадрида.

Номер слайду 8

В іспанському місті Сьюдал-Реаль існує Музей Дон Кіхота, де зібрано більше трьох тисяч різноманітних видань роману, переведених на різні мови світу. На честь героїв романів Сервантеса і на честь самого автора названі навколоземний астероїд, кратер на астероїді.. Існують відомості, що незадовго час до своєї смерті Мігель постригся в ченці. У 1616 році Сервантес захворів водянкою і помер. Ніхто його оточення не знав, де його поховали і хто займався його похоронами. На його могилі навіть була відсутня табличка. Через багато років все-таки вдалося відшукати його могилу і перепоховати в соборі Святої Трійці в Мадриді.

Номер слайду 9

Пам’ятник Сервантесу, Дон Кіхоту і Санчо Пансе У Мадриді

Номер слайду 10

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Піль Майя Іванівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
25 січня 2021
Переглядів
6775
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку