Презентація "Цікаві явища природи (і не тільки..)

Про матеріал
Презентація містить опис деяких цікавих явищ природи. Може бути використана у всіх класах як додаткова інформація.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Цікаві явища природи (і не тільки…)Підготувала вчитель фізики Корнинського ліцею Мигловець Леоніда Вікторівна

Номер слайду 2

Кульова блискавка. Природа цього загадкового явища досі не вивчена. Колись такі блискавки називали «вогняними кулями». Кульову блискавку очевидці описують як світлову кулю розміром від мʼяча для гольфу до футбольного мʼяча. Зʼявляється вона, переважно, під час грози на кілька секунд або ж кілька хвилин. Часто кульова блискавка забарвлена в червоний, оранжевий, жовтий або синій колір. Ці блискавки то завмирають у повітрі і зникають, то несуться кудись зі швидкістю 8-10 м/с.

Номер слайду 3

Полярне сяйво. Колись люди вірили, що сяйво — це танець богів. Полярне ся́йво (лат. aurora polaris), також широко відоме як північне сяйво (лат. aurora borealis) та південне сяйво (лат. aurora australis) — оптичне явище світіння окремих ділянок нічного неба в полярних районах, яке швидко змінюється. Виникає у верхніх шарах атмосфери планети під впливом потоків заряджених частинок, які магнітне поле планети спрямовує до полюсів.

Номер слайду 4

Полярне сяйво в Україні. На поверхні Землі сяйва спостерігаються на відстані 20—35 ° від магнітних полюсів Землі одночасно на всіх довготах, але з різною інтенсивністю. На нижчих широтах полярне сяйво зрідка спостерігається під час магнітних бурь, які викликані корональними викидами маси Сонця. В Україні ввечері 10 травня 2024 р. над Чернігівщиною, Одещиною, Кіровоградщиною та іншими регіонами країни люди спостерігають у небі так звані аврори – оптичні явища, більш відомі як північне або полярне сяйво.

Номер слайду 5

Міраж — це оптичне явище, яке можуть побачити люди в різних місцях на Землі. Це явище пов'язане з аномальною рефракцією сонячних променів, внаслідок чого у повітрі з'являються зображення наземних предметів, що містяться за горизонтом. Частіше всього спостерігаються в степах, пустелях, на морі.

Номер слайду 6

Рухли́ві ка́мені (англ. Sailing stones) — геологічний феномен. Це унікальне явище можна побачити на дні сухого озера Рейстрек-Плайя в Долині Смерті (США, штат Каліфорнія). Рухаючись у різних напрямах, а іноді ще й перевертаючись, камені залишають за собою сліди протяжністю в десятки кілометрів.

Номер слайду 7

Веселка – це оптичне світлове явище. Її можна побачити, коли сонце світить на стіну дощу. Краплі дощу розділяють біле світло на спектральні кольори. Кольори веселки: червоний, помаранчевий, жовтий, зелений, блакитний, синій та фіолетовий. Розмір крапель впливає на яскравість веселки. Якщо сонячне світло безперешкодно потрапляє на краплі дощу, багато світла відбивається. Чим більші краплі, тим яскравіша веселка

Номер слайду 8

Таке неймовірне видовище відкривається перед нами, коли згорають метеорити, проходячи крізь атмосферу Землі. Цікаво, що завдяки космічному пилу та залишкам метеоритів маса Землі щороку збільшується на 5 млн тонн.

Номер слайду 9

Вогонь святого Ельма - електричний розряд, який виникає при великій напруженості електричного поля в атмосфері у вигляді сяйливих пучків на гострих кінцях високих предметів. Під час грози їх можна спостерігати на корабельних щоглах, кінцях крил літака і навіть на чагарниках. Блакитне, зелене або фіолетове світіння супроводжується потріскуванням.

Номер слайду 10

Синій місяць, Червоний місяць — рідкісне оптичне явище. Зміна кольору супутника Землі, при спостереженні з поверхні планети, з сірого на блакитний чи червонуватий відбувається внаслідок запиленості атмосфери, підвищеної вологості або з інших причин.

Номер слайду 11

Округло-горизонтальна дуга, або вогняна́ ра́йдуга, вогняна́ весе́лка — відносно рідкісне атмосферне оптичне явище у вигляді горизонтальної райдуги на фоні легких високо розташованих перистих хмар. Це явище відбувається досить рідко, лише за певних умов: Сонце повинно бути вище за 57,8° над горизонтом (пік яскравості — при 67,9°), а на небі повинні знаходитися перисті хмари.

Номер слайду 12

Феромагнітна рідина — рідина, що сильно поляризується в присутності магнітного поля. Феромагнітні рідини складаються з феромагнітних частинок нанометрових розмірів, що знаходяться у зваженому стані в несучій рідині, якою зазвичай виступає органічний розчинник або вода.

Номер слайду 13

При́нцип доміно́ — ланцюгове розповсюдження певного явища під дією якого-небудь фактору, який впливає на перший елемент ланцюга.

Номер слайду 14

Гідрофобний пісок - цей звичайний пісок може бути різних кольорів (червоним, синім, жовтим, рожевим, тощо), але найголовнішою його властивістю є водонепроникність. Завдяки спеціальному просоченню він не змочується, що дозволяє проводити з ним безліч цікавих експериментів

pptx
Пов’язані теми
Фізика, Презентації
Додано
1 липня
Переглядів
44
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку