Вважається, що вперше її почали вирощувати на території сучасного Афганістану близько 3 тисяч років тому. Незабаром цей смачний овоч поширився по околицях і до 11 ст. потрапив на Близький Схід і в Північну Африку. Звідти він відправився в Іспанію, а в 14 ст. активно вирощувався вже в Європі та Китаї. Помаранчева морква з’явилася порівняно недавно. У 16-му столітті її вивели в Нідерландах в честь будинку Оранж, голландської королівської сім’ї. Для цього жовту моркву схрещували з червоною.
Якщо з’їсти багато моркви, то долоні й підошви ніг стануть помаранчевими. Це називається «каротинемія». Не зважаючи на страшну назву, явище абсолютно нешкідливе і швидко проходить. Каротин – головна корисна речовина в моркві. Він надає фруктам і овочам жовто-оранжевий пігмент, який організм перетворює в вітамін А. Він допомагає зберегти хороший зір, а також підвищує імунну систему і сприяє здоровій шкірі.
Морква може зимувати в землі. Це дворічна рослина. Перший рік вона накопичує корисні речовини в корені, а на другий рік цвіте, сіє насіння і гине. Більшість овочів потрібно зривати відразу ж, як тільки вони дозрівають, але з морквою можна не поспішати. Морквина, що перезимувала, відрізняється більш насиченим і солодким смаком.
Є серед морквин і чемпіони: морква-рекордсмен мала довжину 5,84 метра! Викопували її дуже довго і обережно, щоб не пошкодити. Але за масою вона поступалася найважчому екземпляру, коли-небудь вирощеному – той мав вагу 8,61 кг, причому виростили цю морквину на холодній Алясці. А ще цей коренеплід може мати чудернацькі форми.
Морква, хоч і тверда на дотик, складається з води на 88%. Для порівняння, людина складається з води приблизно на 60-70%. У моркві багато цукру. По суті, морква містить більше цукру, ніж будь-який інший овоч, крім буряка. Варена морква корисніша, ніж сира. Якщо їсти моркву сирою, засвоїться лише 3% бета-каротину, а якщо вареною – 40%. Хочете збільшити користь морквини ще в кілька разів? Їжте разом з жирами (наприклад, капніть в салат з морквою трохи олії).
Середня людина за своє життя з’їдає близько 11 000 морквин. До речі, Україна займає 5 місце по вирощуванні моркви (на 1 місці – США, а на 2 місці – Китай) Як не дивно, але в деяких країнах Європи моркву вважають фруктом. В Португалії з моркви готують смачне варення, джем та мармелад, які експортується по всьому Євросоюзу. За європейським законодавством варення можна варити тільки з фруктів і тому моркву тут класифікують як фрукт.
Тож не дивно, що цей чудовий коренеплід шанують в усьому світі. Наприклад, у турецькому місті Бейпазари встановлено пам’ятник моркві. Він символізує, що в цій місцевості виробляють насіння всім відомого коренеплоду. Дерев’яний пам’ятник у вигляді надкушеної морквини спорудили в Канаді. Його відкриття приурочили до завершення будівництва доріг. Також “велика морква” є в Новій Зеландії, США, Єгипті та на Філіппінах.