Презентація "Цікавинки про морквинки"

Про матеріал
В презентації "Цікавинки про морквинки", що присвячена Всесвітньому дню моркви, вміщено цікавий матеріал про смачний і корисний коренеплід. Завдяки презентації діти зможуть дізнатися про те, звідки до нас "прийшла" морква, якою буває морква, чим вона корисна.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

морквинки. Вчитель: Алла Петрина: Цікавинки про

Номер слайду 2

4 квітня Всесвітнійдень моркви

Номер слайду 3

Морква – це їстівний коренеплід,багатий на вітаміни тамікроелементи. Наші предки почаливживати моркву більш, ніж 6 тисяч років тому. Але це була дика морква, з тонким гірким корінцем. Тому люди надавалиперевагу соковитомуморквяномулистю. І відбувалося це в Середній Азії.

Номер слайду 4

Корінець дикої моркви мав фіолетове забарвлення. А на сьогодні завдяки старанням селекціонерів ми маємо до нашого столу морквини різних кольорів. Проте найчастішеми вживаємо оранжевий коренеплід.

Номер слайду 5

Вважається, що вперше її почали вирощувати на території сучасного Афганістану близько 3 тисяч років тому. Незабаром цей смачний овоч поширився по околицях і до 11 ст. потрапив на Близький Схід і в Північну Африку. Звідти він відправився в Іспанію, а в 14 ст. активно вирощувався вже в Європі та Китаї. Помаранчева морква з’явилася порівняно недавно. У 16-му столітті її вивели в Нідерландах в честь будинку Оранж, голландської королівської сім’ї. Для цього жовту моркву схрещували з червоною.

Номер слайду 6

Помаранчева морква з’явилася порівняно недавно. У 16-му столітті її вивели в Нідерландах в честь будинку Оранж, голландської королівської сім’ї. Для цього жовту моркву схрещували з червоною. А в 17 столітті англійські модниці прикрашали морквяним листямсвої зачіски.

Номер слайду 7

Якщо з’їсти багато моркви, то долоні й підошви ніг стануть помаранчевими. Це називається «каротинемія». Не зважаючи на страшну назву, явище абсолютно нешкідливе і швидко проходить. Каротин – головна корисна речовина в моркві. Він надає фруктам і овочам жовто-оранжевий пігмент, який організм перетворює в вітамін А. Він допомагає зберегти хороший зір, а також підвищує імунну систему і сприяє здоровій шкірі.

Номер слайду 8

Морква може зимувати в землі. Це дворічна рослина. Перший рік вона накопичує корисні речовини в корені, а на другий рік цвіте, сіє насіння і гине. Більшість овочів потрібно зривати відразу ж, як тільки вони дозрівають, але з морквою можна не поспішати. Морквина, що перезимувала, відрізняється більш насиченим і солодким смаком.

Номер слайду 9

Є серед морквин і чемпіони: морква-рекордсмен мала довжину 5,84 метра! Викопували її дуже довго і обережно, щоб не пошкодити. Але за масою вона поступалася найважчому екземпляру, коли-небудь вирощеному – той мав вагу 8,61 кг, причому виростили цю морквину на холодній Алясці. А ще цей коренеплід може мати чудернацькі форми.

Номер слайду 10

Морква, хоч і тверда на дотик, складається з води на 88%. Для порівняння, людина складається з води приблизно на 60-70%. У моркві багато цукру. По суті, морква містить більше цукру, ніж будь-який інший овоч, крім буряка. Варена морква корисніша, ніж сира. Якщо їсти моркву сирою, засвоїться лише 3% бета-каротину, а якщо вареною – 40%. Хочете збільшити користь морквини ще в кілька разів? Їжте разом з жирами (наприклад, капніть в салат з морквою трохи олії).

Номер слайду 11

Середня людина за своє життя з’їдає близько 11 000 морквин. До речі, Україна займає 5 місце по вирощуванні моркви (на 1 місці – США, а на 2 місці – Китай) Як не дивно, але в деяких країнах Європи моркву вважають фруктом. В Португалії з моркви готують смачне варення, джем та мармелад, які експортується по всьому Євросоюзу. За європейським законодавством варення можна варити тільки з фруктів і тому моркву тут класифікують як фрукт.

Номер слайду 12

Окрім кулінарії моркву також використовують в медицині та косметології. Вона нормалізує обмін речовин та має антисептичні, протизапальні та знеболюючі властивості, а також вона дуже корисна для зору.

Номер слайду 13

Тож не дивно, що цей чудовий коренеплід шанують в усьому світі. Наприклад, у турецькому місті Бейпазари встановлено пам’ятник моркві. Він символізує, що в цій місцевості виробляють насіння всім відомого коренеплоду. Дерев’яний пам’ятник у вигляді надкушеної морквини спорудили в Канаді. Його відкриття приурочили до завершення будівництва доріг. Також “велика морква” є в Новій Зеландії, США, Єгипті та на Філіппінах.

Номер слайду 14

Дякуюза увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Шмагун Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
3 квітня 2023
Переглядів
1882
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку