Презентація " Цікаві факти про капусту"

Про матеріал

Презентація допоможе розширити і поглибити знання дітей про капусту, її значення для життя і здоров,я людини

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Цікаві факти про капусту

Номер слайду 2

Історія походження капусти

Номер слайду 3

Культурний вид капусти городньої виник в Середземномор'ї більше 4000 років тому. Спочатку стимулом для її вирощування були цілющі властивості. Піфагору приписують вислів: «Капуста являє собою овоч, який підтримує бадьорість і веселий, спокійний настрій». Втім, дуже скоро ліки стали їжею, яка увійшла в раціон європейців, як основа супів. У нашій батьківщині капустяна ера починається значно пізніше. Вважається, що слов'яни запозичили її у грецьких колоністів, які осіли в Північному Причорномор'ї.

Номер слайду 4

Харчова цінність капусти. Капуста містить майже весь набір вітамінів, необхідний для нормальної життєдіяльності людини: провітамін А, вітаміни С, В1, В2, В3, В6, К і противиразковий вітамін U, який попереджає появу виразки шлунка і дванадцятипалої кишки. Усі салати зі свіжої капусти, так і квашеної, зберігають майже всі свої поживні та лікувальні властивості.

Номер слайду 5

Капуста в народній медицині В народній медицині, з давніх часів, була відома капуста городня . Капусту  завжди застосовували як нешкідливий і дуже ефективний засіб, що покращує імунітет організму і стійкість до багатьох захворювань. В нетрадиційній медицині сік капусти рекомендується при головному болі, безсонні, захворюваннях селезінки і жовтяниці.

Номер слайду 6

, Квашена капуста чудово покращує апетит, підвищує секрецію шлункових залоз, нормалізує роботу кишечника, діє як послаблюючий та сечогінний засіб, а також є профілактичним засобом від диспепсії та цинги. При захворюваннях печінки, діабеті, розладах травлення, геморої, та у якості стимулятора виділення жовчі, лікарі рекомендують вживати квашену капусту. Додавши до соку капусти трохи меду, таким засобом можна успішно лікувати бронхіт, ларингіт та цілий ряд інших захворювань дихальної системи.

Номер слайду 7

Листя свіжої капусти городньої часто використовується і як зовнішній засіб. Його прикладають до хворих суглобів та ділянок тіла ,допомагає при лікуванні подагри. При опіках, виразках та гнійних ранах в народній медицині застосовується мелене листя капусти, яке потрібно змішати з сирим білком курячого яйця. При ангіні або стоматиті значний лікувальний ефект можна отримати при полосканнях ротової порожнини і горла свіжим соком капусти, розбавленим 1:1 теплою водою. [13].

Номер слайду 8

Фармакологічні властивості капусти. Органічні та хімічні елементи, що входять до складу капусти, забезпечує їй цілий ряд лікувальних властивостей. Встановлено,що дуже високу ефективність має капустяний соку при лікуванні виразки шлунка, травної системи і дванадцятипалої кишки. При цьому найважливішою речовиною, що забезпечує лікувальний ефект, вважається вітамін U, якому властиві анти серотонінові та антигістамінні властивості

Номер слайду 9

Харчова цінність капусти. У складі капусти відсутні порини-це забезпечує їй високу цінність як харчового дієтичного продукту, що використовується при жовчнокам’яній хворобі та подагрі. Різноманітні страви і салати з листя капусти дуже корисні при серцевих і ниркових захворюваннях, а також при атеросклерозі, оскільки пектини, які містяться в капусті, сприяють виведенню холестерину і токсинів. Корисно вживати капусту і при ожирінні, бо тартронова кислота блокує утворення холестерину і жирів з вуглеводів.

Номер слайду 10

Використання капусти в косметологіїКосметичні властивості капусти широко застосовуються у вигляді масок для обличчя. Маски з капусти володіють відбілюючим ефектом. Крім цього маски чудово зволожують шкіру. Маска з білокачанної капусти накладається на добре вмитий шкіру, не зачіпаючи шкіру навколо очей. Найпростіша поживна маска - протерті в м'ясорубці капуста і моркву віджимаються. В отриману кашку додається мед і ложка йогурту. Отримана маска накладається на обличчя на десять хвилин. Потім змивається прохолодною водою

Номер слайду 11

Літературна сторінка. Вірші про капустуІ таке, ото, бува: В мене — лише голова. Сто хустиночок на ній, Полічити їх зумій! Хочеш їсти голубці?Познімай хустинки ціЯ, капуста головата,Дуже рада всіх вітати!Навесні і в зиму злую. Вітаміни вам дарую. Я про всіх, про всіх вас дбаю-З святом всіх гостей вітаю! Загадки про капусту І по двадцять хустин На голівці має? (Капуста) Листочок до листочку притулився. Черв’ячок щоб не забрався. Мені потрібна завжди водиця,Щоб силою зміцнитися. І росту я густо, густо. Я зелена … (Капуста) Сидить баба на грядках вся закутана в хустках. (Капуста)  Сидить на городі бабуся, А в неї сім кожухів на кожусі. (Капуста) Сімдесят кожухів І всі не застібаються (Капуста)

Номер слайду 12

pptx
Додано
25 грудня 2023
Переглядів
215
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку