Презентація "Ця загадкова Австралія"

Про матеріал


Презентація може бути використана на уроках під час вивчення теми "Австралія". Містить питання для роботи груп учнів під час заочної подорожі по материку, тести та текст з географічними помилками для закріплення матеріалу.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Навчальний проект з географії для 7 класу Кременчуцький ліцей №4 Криштафович Л.Г.

Номер слайду 2

Она располагается под нами. Там, очевидно, ходят вверх ногами, Там наизнанку вывернутый год, Там расцветают в октябре сады, Там в октябре, а не в июле лето, Там протекают реки без воды (Они в пустыне пропадают где-то). Там в зарослях следы бескрылых птиц, Там кошкам в пищу достаются змеи, Рождаются зверята из яиц И там собаки лаять не умеют, Деревья сами лезут из коры. Там кролики страшней, чем наводненье... Спробуйте пояснити з наукової точки зору ці особливості природи Австралії, а для цього:

Номер слайду 3

Ми здійснюємо уявну подорож по Австралії, щоб пояснити особливості природи Австралії. Чому Австралію називають “материком-навпаки”? Які географічні об’єкти і явища в Австралії можна вважати “чудесами світу”?

Номер слайду 4

Пригадайте план характеристики ФГП материка. За планом опишіть ФГП Австралії. Як ФГП впливає на особливості природи материка? Найдовший в світі кораловий риф – великий Бар’єрний риф, понад 2000 км.

Номер слайду 5

Чому материк “відкривали двічі”? Назвіть імена голландських мореплавців, що відкрили Австралію. Які географічні об’єкти носять їх імена? Хто відкрив Австралію вдруге?

Номер слайду 6

Які форми рельєфу переважають в Австралії? Чому? Уламком якого давнього материка є Австралійська платформа? Назвіть три основних форми рельєфу материка. Коли утворився Великий Вододільний хребет?

Номер слайду 7

Це єдиний материк, де немає землетрусів та діючих вулканів. Чому? На вершинах гір немає льодовиків. Чому? Найвища точка – г. Косцюшко 2228 м в Австралійських Альпах. Найнижча точка – рівень озера Ейр (-16 м). За формою нагадує тарілку (краї підняті, центр опущений) Найрівніший та найнижчий материк.

Номер слайду 8

Австралія посідає провідне місце в світі за запасами бокситів (алюмінію), залізних руд, урану. Переважають рудні корисні копалини. Чому? В межах Західно-Австралійського плоскогір’я платформа піднята. В місцях виходу кристалічних порід можна побачити скелі-останці. Найбільший моноліт у світі – скеля Айрес – Рок, 348 м висотою, 9 км в обхваті.

Номер слайду 9

Австралію посередині перетинає Південний Тропік. Як це впливатиме на особливості клімату материка? Запам’ятай: Австралія – найсухіший материк Землі. Переважає сухий тропічний клімат, континентальні повітряні маси. На клімат впливають пасати, західні вітри.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Води розподілені нерівномірно. Річки і озера часто пересихають. Озера солоні. Великі запаси підземних артезіанських вод (для Західної і Центральної Австралії – єдине джерело водозабезпечення). Ейр називають “мертвим серцем Австралії”? Чому? З яким озером Африки воно має схожість? Кріки – сухі русла річок. Мюррей коротше Дарлінга.

Номер слайду 12

Австралія – величезний заповідник 75% рослин - ендеміки Кожне четверте дерево - евкаліпт Австралія – батьківщина сумчастих. Єхидна та качкодзьоб – реліктові види, “живі викопні”. Своєрідність органічного світу пояснюється ізольованістю.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Найбільша площа пустель, напівпустель та саван. Чому? Пустелі та напівпустелі вкриті скребом. Вологі ліси - на півночі та сході материка.

Номер слайду 17

Населення Австралії: корінне (аборигени -1%) та прийшле (англо-австралійці). Аборигени - австралоїдна гілка негроїдної раси. на материку найменші кількість (0,5 % населення світу) та густота населення. В Австралії є українська діспора.

Номер слайду 18

Австралійський Союз - єдина держава на материку. Столиця – Канберра. Високорозвинута держава світу. Добре розвинута промисловість, сільське господарство (вівчарство). Експортує корисні копалини, вовну, м’ясо, шкіри, пшеницю, тростиновий цукор, фрукти. Герб Австралії.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Шановні друзі! Вирушаючи до таємничої Австралії, я навіть не уявляв, скільки відкриттів чекає на мене! А скільки пригод... Після довгої важкої дороги ми розбили наш табір на березі великого прісноводного озера Ейр (одного з найбільших у світі!). Моя палатка стоїть біля самої води. Зовсім неподалік з гуркотінням несе свої води Муррей, найбільша річка Австралії, яка впадає а озеро Ейр. Може це і є причиною його багатоводності? Дуже жарко, і так хочеться скупатися в річці, але мені сказали, що в чистих прозорих водах озера водяться хижі риби піраньї — невеликі, але дуже кровожерливі! Повітря нерухоме, гаряче, дихати дуже важко, пісок проникає у вуха, у рот, в очі, здається, ти у справжньому пеклі! А навколо — пустеля Наміб, яку називають «червоним серцем Австралії». Лише іноді повіє легесенький вітерець самум, принесе прохолоду, зашелестить у вітах зонтичної акації та баобаба, які утворюють непрохідні хащі — скреб. У цих хащах можна натрапити на тигра, найбільшого хижака Австралії. До речі, чи відомо вам, що всі тварини тут сумчастіЯ вже не кажу про кенгуру — ними я просто зачарований: такі граціозні й вишукані. Шкода, що їх винищують, бо м'ясо кенгуру, цієї «стрибаючої баранини», набагато поживніше, ніж у овець і корів. До того ж, кенгуру споживають ті ж природні корми, що й верблюди (яких тут вирощують) — дикі кавуни, листя вельвічії, ласують листям евкаліпта. Та найбільше мені подобаються страуси панду. Я люблю спостерігати, як страус, побачивши хижака, підстрибує і злітає в небо, залишаючи сумчастого диявола без вечері. А за його польотом спостерігає самка страуса, яка висиджує пташенят у заростях акації. Буду закінчувати, бо вже темніє. Я шукаю очима Полярну зірку, яка нагадує мені рідний край, та згадую вас любі друзі… До побачення. Чекайте наступного листа. Ваш Паганель

Номер слайду 21

1. Хто із європейців відкрив материк Австралія? а) іспанці; б) англійці; в) голландці. 2. Хто із мореплавців зробив найбільший внесок у відкриття та вивчення материка Австралія? а) Ф. Магеллан; б) А. Тасман; в) Д. Кук; г) Васко да Гама. 3. До якої складчастості відносять Великий Вододільний хребет? а) альпійської; б) палеозойської; в) байкальської. 4. Які корисні копалини за походженням переважають в Австралії? а) осадові; 6) магматичні; в) метаморфічні. 5. Який кліматичний пояс займає найбільшу площу на материку? а) екваторіальний; б) субекваторіальний; в) тропічний. 6. Які примітивні ссавці зустрічаються лише в АвстраліЇ? а) єхидна; б) вомбат; в) качкодзьоб; г) коала. 7. У рельєфі Австралії переважають... а) гори; б) плоскогір'я; в) низовини; г) височини. 8. Які за напрямком вітри переважають в Австралії? а) північно-східні; б) південно-східні; в) західні.

ppt
До підручника
Географія 7 клас (Топузов О.М., Надтока О.Ф., Назаренко Т.Г., Вішнікіна Л.П., Шуканова А.А., Самойленко В.М.)
Додано
14 жовтня 2018
Переглядів
3953
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку