Презентація "Дарій І"

Про матеріал
Правління Дарія І стало періодом піднесення Перської держави. В презентації розглянуто основні напрями діяльності царя та їх наслідки. Стане в нагоді при складанні схеми (карти пам'яті) при вивченні даної теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дарій I

Номер слайду 2

Дарій І Великий – перський цар, один із найвизначніших правителів в історії Стародавнього Сходу. Він перетворив Персію на справжню деспотію.

Номер слайду 3

Дарій І посів перський престол у 522 році до н. е. і правив до 486 року до н. е. За Дарія І східний кордон Перської держави сягав річки Інд, на заході – Керенаїки (Африка), острова Самоса (в Егейському морі), Фракії та Македонії.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

За часів Дарія І була збудована нова столиця Перської держави – Парса (відома грекам під назвою Персеполь).

Номер слайду 6

Реформи Дарія ІАдміністративна реформа. Фінансова реформа. Військова реформа. Реформи у сфері законодавства. Створення дорожньо-поштової служби

Номер слайду 7

Адміністративна реформа. Держава була поділена на 20 сатрапій. Головним обов’язком сатрапа став своєчасний збір податків до царської скарбниці. Розмір податків встановлювався для кожної сатрапії окремо. Дарій I ввів єдину грошову одиницю – золотий дарік вагою 8,4 грамми. Фінансова реформа

Номер слайду 8

Військова реформа. Створення дорожньо-поштової служби. Армія Дарія складалася з кінноти та піхоти. Ці роди військ злагоджено взаємодіяли на полі бою, завдяки чому перси здебільшого перемагали ворогів. Реорганізація армії і всієї військової справи, почата Дарієм, сприяла зростанню військової потужності Перського царства. Велике значення для розвитку торгівлі мало будівництво доріг і організація служби зв’язку. Особливе значення мала найбільша дорожня магістраль - «Царська дорога». Довжина доріг вимірювалася парасангами (близько 5 кілометрів) і на кожному 20-му кілометрі знаходилася царська станція з готелем. Цими дорогами мчали кур’єри з царськими посланнями.

Номер слайду 9

Реформи у сфері законодавства«Цар царів» та його чиновники (особливо таємна поліція — «вуха й очі царя») уважно стежили за діяльністю сатрапів. У державі множилося число канцелярій і канцеляристів. При царському дворі знаходилися найвищі чиновники, що відали від імені царя галузями центрального управління. При царі знаходився і його особистий секретар, що писав царські укази. Все управління здійснювалося чиновниками .

Номер слайду 10

Таким чином, реформи Дарія сприяли централізації держави і привели до появи складної бюрократичної системи управління

Номер слайду 11

pptx
Додано
4 березня 2021
Переглядів
5527
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку