Презентація "Дебати як універсальний спосіб взаємодії"

Про матеріал

Ми живемо за доби глобалізації, коли конче важливими є питання прав людини, пошук шляхів виходу зі складних політичних та економічних ситуацій. З огляду на спілкування міжнародної спільноти на новий рівень виходять дебати. Самі лише досягнення прогресу й технізація світу не в змозі розв'язати проблеми спілкування й уміння людей домовлятися. Пошук консенсусу та компромісу в суспільстві й надалі залишається прерогативою людей. Тож дебати зараз набувають особливого значення для кожної країни. Саме у формі дебатів працюють парламенти країн традиційної демократії, дебати виступають елементами передвиборчих змагань, як навчальний предмет дебати вивчають у найпрестижніших навчальних закладах Європи та США. Дебати — шлях до формування учня як промовця. І водночас шлях до активної позиції в житті. Уміння публічно довести свою думку, обрати власний спосіб розв'язання певної проблеми та переконати інших у його доцільності вельми потрібне в сучасному житті небайдужій людині — і дорослій, і кожній дитині. Дебати — це знаряддя для розвитку навичок критичного мислення та висловлювання. Більший результат, однак, буде досягнуто тими, хто навчається знаходити протиріччя в темах, будувати захищені від нападів доводи, шукати і знаходити для них підтримку, але також і прислуховуватись уважно до контраргументів і розмірковувати про відповіді. Іншими словами, цього результату досягають ті учні, які думають самостійно.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДЕБАТИ ЯК УНІВЕРСАЛЬНИЙ СПОСІБ ВЗАЄМОДІЇ Вчитель географії та економіки Ткаченко Н. М. КУ ССШ №7 ім. М. Савченка

Номер слайду 2

25 мая в России вышел новый роман Фредерика Бегбедера о том, как Уна О'Нил, дочь знаменитого драматурга и нобелевского лауреата Юджина О'Нила, пережила увлечение молодым Джеромом Сэлинджером, но оставила его ради Чарли Чаплина, который годился ей в отцы. «Отныне мир населен страшно независимыми, закомплексованными, неудовлетворенными существами влюбленными, неспособными любить, овцами, которые не желают быть овцами, однако щиплют травку, предаваясь фантазиям в стороне от стада; короче, идеальными клиентами для Фрейда, Будды, Fashion TV и «Фейсбука»»

Номер слайду 3

Проект «Школа децентралізації для молоді» проводиться Громадською Організацією «Рада молодих вчених» (м. Суми) та фінансується Федеральним Департаментом закордонних справ Швейцарії (FDFA) через Бюро співробітництва при Посольстві Швейцарії в Україні за підтримки Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.

Номер слайду 4

Урок економіки «Децентралізація влади та ефективне місцеве самоврядування – шлях успіху України» 11- В клас

Номер слайду 5

Дебати учнівських команд навчальних закладів Сумської області

Номер слайду 6

МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД НАВЧАННЯ ДЕБАТІВ Мета гри «Дебати»: підвищення ролі підліткових клубів в організації змістовного дозвілля юнацької молоді, виявлення юних обдарувань та інтелектуалів, оновлення змісту, форм та методів позакласної виховної роботи. Завдання гри: створення атмосфери творчості та змагальності; залучення учнів до змістовного дозвілля; виявлення та підтримка обдарованої молоді; сприяння розширенню кругозору; активізація навчально-пізнавальної роботи; сприяння гармонійному розвитку особистості учня; стимулювання зацікавленості дитини до підвищення свого інтелектуального рівня; формування національної свідомості у молоді. Формат назван в честь сэра Карла Раймунда Поппера

Номер слайду 7

Дебати між кандидатами на посаду Президента США Джоном Кеннеді та Річардом Ніксоном

Номер слайду 8

Цей різновид публічної дискусії учасники дебатів спрямовують на переконання в своїй правоті третьої сторони, а не одне одного. Мета: сформувати у слухачів позитивне враження від власної позиції. Дебати — командна, рольова інтелектуальна гра, суть якої полягає в тому, що обрані команди аргументовано доводять тезу, запропоновану до обговорення, а інші — опонують їй. Як гра — дебати демократичні: передбачають чесність, рівність можливостей, повагу до опонента, толерантність і, одночасно, критичне мислення. Обов'язок кожної з команд кваліфіковано та в межах певних часових рамок представити свою позицію, власні аргументи «за» чи «проти». Гру оцінює суддя або колегія суддів, які визначають переможця в раунді.

Номер слайду 9

Деба́ти (фр. debat) – чітко структурований і спеціально організований публічний обмін думками між двома сторонами з актуальної теми.

Номер слайду 10

Учасники дебатів Стверджуюча сторона (Доповідач). Представники команди доводять свою позицію, побудовану на аргументах, прикладах, фактах. Вони намагаються переконати у своїй правоті команду опонента, рецензента та суддів. Заперечуюча сторона (Опонент). Представники цієї команди спростовують ідею стверджуючої сторони. Вони намагаються довести хибність аргументації своїх супротивників та схилити суддів на свій бік. Сторона спостереження (Рецензент). Представник команди дає загальну оцінку виступу представників стверджувальної та заперечу вальної сторін, об'єктивності, істотності запитань і відповідей та коректності поведінки Доповідача та Опонента в ході дискусії. Рецензування не повинно дублювати опонування. Рецензент дає оцінку виступу Доповідача та Опонента, відмічає всі позитивні сторони доповідей, а також неточності та істотні недоліків.

Номер слайду 11

Кейсові завдання Кейс №1 Акцизний податок - джерело збільшення фінансових ресурсів територіальної громади ЗАВДАННЯ КЕЙСУ: Визначити позитивні та негативні наслідки зарахування частини акцизного податку до місцевих бюджетів. Акцизний податок і місцеві бюджети – це можливість зростання доходів бюджету територіальної громади чи небезпека збільшення споживання алкоголю її жителями? Школа децентралізації для молоді:від інфантильності до рішучості

Номер слайду 12

Кейс №2 Місцеві позики як джерело залучення коштів територіальною громадою ЗАВДАННЯ КЕЙСУ: 1. Визначити переваги та недоліки здійснення муніципальних запозичень. 2. Визначити в які проекти розвитку громади (економічні чи соціальні) більш доцільно вкладати позикові кошти і чому? Кейс № 3 СОЦІАЛЬНА МОБІЛІЗАЦІЯ МОЛОДІ В РАМКАХ НОВИХ МОЖЛИВОСТЕЙ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД ЗАВДАННЯ КЕЙСУ: 1. Визначте основні шляхи мобілізації молоді в умовах реформи децентралізації влади в Україні. Які заходи, щодо прискорення діалогу між молоддю та органами місцевої влади ви можете запропонувати. 2. Реформа децентралізації – це нові можливості для молоді, право активно здійснювати повноцінне самоврядування на регіональному рівні чи втрачені можливості, з огляду на те, що існує думка, що молодь не може суттєвого впливу на життя населення України, оскільки є пасивною, молоде покоління усувається від політичного процесу і концентрується на створенні матеріальної основи свого існування, а представники владних структур використовуючи це моделюють штучні утворення, які можна контролювати і спрямовувати у потрібний бік . Чи може молодь впливати на реформи Україні?

Номер слайду 13

Кейс №4 СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ ЯК ІНСТРУМЕНТ РЕАЛІЗАЦІЇ ГРОМАДСЬКИХ ІНІЦІАТИВ ЗАВДАННЯ КЕЙСУ: 1. Обґрунтуйте переваги і недоліки взаємодії в мережевому середовищі органів державної влади та громадськості. 2. Соціальні мережі – це інструмент формування справжньої демократії та відкритого громадянського суспільства чи інструмент маніпулювання свідомістю громадян? Кейс №5 Громадянська культура молоді – основа соціальної відповідальності громади ЗАВДАННЯ КЕЙСУ: 1. У чому полягає актуальність проблеми підвищення рівня громадянської культури суспільства, насамперед сучасної молоді. 2. Соціальна мобілізація молоді є фундамент становлення громади нового покоління та основа подолання безвідповідального відношення до суспільної власності чи пасивність територіальних громад є основною проблемою становлення громадянської культури в умовах реформи децентралізації. (Чи зменшиться вандалізм в рамках реформи влади на засадах децентралізації).

Номер слайду 14

Кейс №6 Оптимізація мережі бюджетних установ як інструмент покращення фінансування соціальної сфери ЗАВДАННЯ КЕЙСУ: 1. Обґрунтуйте переваги та недоліки зменшення кількості бюджетних установ, зокрема шкіл в об’єднаних громадах. 2. Скорочення бюджетних установ – інструмент збільшення фінансування соціальної сфери чи фактор зростання соціальної напруги в суспільстві?

Номер слайду 15

Дебати дозволяють молоді обговорювати актуальні проблеми сучасності та інтелектуально розвиватись. Дебати – це місце зустрічі та спілкування. Розвиток критичного мислення Розвиток структурного мислення Розвиток риторичних навичок Накопичення нових знань

Номер слайду 16

Дякую за увагу!

ppt
Додано
13 квітня 2018
Переглядів
2210
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку