Презентація на тему "Символіка лексеми калина в українській народній творчості"

Про матеріал

Мета нашого дослідження: Розглянути лексему “калина” як символ України; Визначити образ калини у народних легендах; Окреслити символіку слова “калина” в творчості сучасних письменників, поетів та композиторів; Визначити зміст поняття “калинів міст”; Зробити порівняльний висновок щодо сучасності символу в наш час.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація учениці 7 класу ЩЕРБИНИ АЛІНИ«Символіка лексеми «калина»в українській народній творчості»

Номер слайду 2

Мета нашого дослідження: Розглянути лексему “калина” як символ України;Визначити образ калини у народних легендах;Окреслити символіку слова “калина” в творчості сучасних письменників, поетів та композиторів;Визначити зміст поняття “калинів міст”;Зробити порівняльний висновок щодо сучасності символу в наш час.

Номер слайду 3

Що ж значить і означає слово «калина» для нас – українців?

Номер слайду 4

Провівши дослідницьку роботу ми дійшли таких висновків: символ калини дійшов до нас з глибини віків і є справжнім національним надбанням, оберегом і символом України, а символіка лексеми «калина» є дуже різноманітною…У різних джерелах усної народної творчості калина виступає як:

Номер слайду 5

☺ дух боротьби за національну незалежність («Білий цвіт калини – радість України, а вогниста грона – наша кров червона»);

Номер слайду 6

☺ символ батьківського краю, спогад у далекій дорозі («А ми тую червону калину Гей, гей підіймемо. А ми нашу славну Україну Гей, гей розвеселимо»);

Номер слайду 7

На селі не було жодної хатини, не прикрашеної калиною

Номер слайду 8

☺ уособлення дівочості, краси, кохання. Невід’ємний атрибут весілля (“Ой у нас на селі нова новина, Зацвіла у лузі калина. Не так у лузі, як у селі, У молодої Мотрі на столі”).

Номер слайду 9

Дівоча краса завжди асоціювалася з красою та пишністю калинового цвіту

Номер слайду 10

☺ символ незайманості, чистоти дівочої

Номер слайду 11

«Темного лугу калина, доброго батька дитина: хоч вона по ночах ходила, та калин при собі не носила: купували купці – не продала, прохали хлопці - вона не дала, шовком ніженьки зв’язала, за всіх тому Івану держала»

Номер слайду 12

☺ знак крові, почилої нашими пращурами під час воєн з татарами «Се ж не терночок, се ж мій синочок, се ж не калина – це ж моя дитина».

Номер слайду 13

☺ поняття «калинів міст» - символ втрачених молодих років, спогади про молодість («Чи догнали, не догнали в калиновім мості, - Верніться ж, літа мої, хоч до мене в гості».

Номер слайду 14

Чи не втратила калина свого значення у сучасному світі?

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Претендентка від України Олеся Стефанко та дизайнер Анастасія Іванова презентували національний костюм для конкурсу "Міс Всесвіт 2011".

Номер слайду 17

Дуже вдячні за увагу!

pptx
Додано
18 квітня 2018
Переглядів
1206
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку