Презентація " Декоративна тарілка"

Про матеріал
Мета :поглибити знання учнів з теми «Технологія обробки деревинних матеріалів (ДВП, фанера)», удосконалювати навички роботи з фанерою, розвивати навички випилювання лобзиком , розвивати творчі здібності, розробити конструкцію і форму виробу, виготовити виріб відповідно до плану, виховувати почуття відповідальності, культуру праці.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок трудового навчання 7 клас декоративна тарілка Підготувалавчитель трудового навчання. Липівської ЗОШ I-III ступенів. Метліна Оксана Вікторівна

Номер слайду 2

Мета :поглибити знання учнів з теми «Технологія обробки деревинних матеріалів (ДВП, фанера)», удосконалювати навички роботи з фанерою, розвивати навички випилювання лобзиком , розвивати творчі здібності, розробити конструкцію і форму виробу, виготовити виріб відповідно до плану, виховувати почуття відповідальності, культуру праці.. 

Номер слайду 3

Історія тарілки Тарілка — посуд, з якого вживають першу і другу страву, з третьої страви — лише десерти. Переважно тарілка круглої форми. Тарілки також бувають для прикраси. Такі тарілки називаються декоративні тарілки. Матеріалом тарелі бувають різні. Матеріал часто відіграє велику роль, відповідно до призначення тарілки. Тарілка – цілком звичайний для сучасних людей вид столового посуду. Проте не всі відомо, що тарілка з’явилася значно пізніше за вилку і ніж. У VІІІ столітті в королівських дворах Європи їжа накладалася в заглиблення, вирізані в дубових столах; у XІІІ столітті аристократи клали їжу на круглі шматки хліба; і лише в XIV-XV століттях тарілки з олова і дерева вперше починають використовуватися у Франції. Перші тарілки мало чим нагадували сучасні тарілки, вони мали чотирикутну форму. Довгий час тарілка була ознакою розкоші , прикрасою княжих дворів. Саме тоді деякі тарілки та інший посуд почали створювати як витвори мистецтва. Наявність красивих декоративних тарілок, кухлів та інших дорогих речей свідчили про достаток господаря будинку. На теренах України декоративні тарілки навіть стали народною традицією. Сучасні майстри змагаються в оригінальності не лише малюнка, а й техніки оформлення настінних тарілок.

Номер слайду 4

Обґрунтування вибору даного виробу У магазинах продаються готові вироби з різних матеріалів : скла, пластику, дерева або лози. Але декоративна тарілка, зроблена своїми руками, не тільки стане прикрасою вашого столу, а й продемонструє ваш творчий талант і фантазію.

Номер слайду 5

Вимоги до виробу- мати невелику кількість деталей;-застосовувати недорогі конструкційні матеріали; - бути надійним та довговічним; - мати оригінальну конструкцію;- бути безпечним;- бути стильним;- бути стійким.

Номер слайду 6

моделі – аналоги

Номер слайду 7

моделі – аналоги

Номер слайду 8

Опис зовнішнього вигляду і конструкції моделі тарілка складається з восьми дерев’яних елементів різного розміру, які склеєні між собою. Висота тарілки складає 45 мм., всі деталі виготовлені з фанери декоративна тарілка прикрасить ваш стіл і підкреслить прекрасний смак господаря, а також може стати відмінним подарунком.  

Номер слайду 9

Послідовність виготовлення виробу з використанням шаблону 1. Покласти на заготовку (фанеру, ДВП тощо) копіювальний папір, а зверху шаблон опуклою стороною наколювань донизу. 2. Провести по шаблону декілька разів гумовим валиком. 3. Зняти шаблон і копіювальний папір з заготовки (на заготовці залишиться слід відтиску малюнка). 4. Обвести внутрішні та зовнішні контури малюнка суцільною лінією. 5. Випиляти лобзиком по лініях деталі виробу. 6. Зачистити деталі шліфувальним папером. 7. Оздобити деталі виробу (випалюванням, розписом, тонуванням, контурною різьбою). 8. Склеїти деталі відповідно до креслення (склеювання проводять, починаючи з найбільшої деталі, зміщуючи решту на певний кут). 9. Витримати зібраний виріб під навантаженням до повного висихання клею. 10. Провести самоконтроль виконаної роботи.

Номер слайду 10

Інструменти та матеріали. Лобзик. Копіювальний папір. Фанера. Пилочки для лобзика. Лак. Шаблон

Номер слайду 11

Технологічний етап

Номер слайду 12

Технологічний етап

Номер слайду 13

Технологічний етап. Склеювання елементів

Номер слайду 14

Технологічний етап

Номер слайду 15

Підведення підсумків роботи. Під час роботи над виробом приймались нові творчі та технічні рішення. Операція випилювання лобзиком виконується не вперше, тому це додало ще більше приємних емоцій від роботи. Тарілка вийшла цілком функціональною і має привабливий естетичний вигляд.

Номер слайду 16

Дякую за увагу!

pptx
Додано
9 серпня 2019
Переглядів
9116
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку