Презентація. Демократичні рухи в Західній Європі та США. Рух афроамериканців за свої права.

Про матеріал
Презентація розглядає західні культурні течії від післявоєнного періоду до кінця 60-х рр., та їх вплив на сучасність. Також торкається теми боротьби чорношкірих за свої права у США. Може використовуватися на уроках всесвітньої історії для учнів 11 класів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Демократичні рухи в Західній Європі та США у 1960-1970 рр. Рух афроамериканців. Боротьба за права меншин

Номер слайду 2

Хіпстери – субкультура прибічників певних елементів афроамериканського стилю, зокрема джазу, що зародилася у США в 40-х рр. ХХ ст. Назва походить від виразу «to be hip» - бути «в темі».

Номер слайду 3

Вважається, що термін «бітник» (від англ. beat) увів у вжиток письменник Джек Керуак у виразі «beat generation – розбите покоління.. У той час це означало «пошарпаний життям», «поношений», «втомлений» (сленгове). До того ж слово «beat» позначало ритм у джазових композиціях.

Номер слайду 4

Джек Керуак та його роман «На дорозі». нарівні з «Голим ланчем» Вільяма Берроуза та «Криком» Аллена Гінзберга вважається найважливішим зразком літератури біт-покоління.

Номер слайду 5

Групи хіпі святкують День Землі 22 квітня 1970 року. На передньому плані сорочки, розфарбовані методом тай-дай - один із винаходів хіпі-моди.

Номер слайду 6

Багато рішень з гардеробу хіпі відразу стали мейнстримом. Штани-кльош та міні-спідниці, укорочені топи та пончо, яскраві кольори та рослинний принт

Номер слайду 7

Колекція Roberto Cavalli 2017 року неначе прибула з минулого.

Номер слайду 8

Їппі (англ. Yippies від абревіатури YIP - англ. Youth International Party - "міжнародна молодіжна партія") - ліворадикальний контркультурний рух, заснований американськими активістами.

Номер слайду 9

Найвідомішими заходами Їппі стали організація масових протестів до з’їзду Демократичної партії в Чикаго у серпні 1968 р. та висування від партії у якості кандидата в президенти на виборах 1972 р. свині Пігасуса.

Номер слайду 10

Pigasus (англ., аналогія с Pegasus – пегасом)

Номер слайду 11

Літо кохання (1967) у Сан-Франциско та фестиваль у Вудстоці, штат Нью-Йорк (1969) – головні символи ери хіпі.

Номер слайду 12

Район Сан-Франциско Хейт-Ешбері та Вільне місто Християнія – останні сліди комун відмерлої культури хіпі.

Номер слайду 13

Зародження рок-культури. Афроамериканцям, які живуть піснями, танцями та ритмом дісталися європейські інструменти, багата англійська мова, вдячні слухачі. Так з'явилися джаз, свінг, регтайм і, нарешті, блюз, а за ними – ритм-енд-блюз.

Номер слайду 14

Першою власне рок-композицією вважається пісня Білла Хейлі «Birth of a boogie»

Номер слайду 15

Певне, найвідомішим рок-гуртом залишаються Beatles, заснований в Ліверпулі 1960 року. Зліва направо: Джон Леннон, Рінго Старр, Пол Маккартні, Джордж Харрісон.

Номер слайду 16

Терміни: Контркультура - у широкому значенні напрямок розвитку культури, який протистоїть загальноприйнятій культурі (у такому розумінні поняття «контркультура» близьке до поняття альтернативної культури); у вужчому значенні термін вживається тільки для означення форми протесту проти культури «батьків», що поширилася серед частини американської молоді в 1960-х - на початку 1970-х років. Нонконформізм (англ. non-conformism - незгода) - незгода, неприйняття або критичне сприйняття норм, цінностей, цілей, панівних у конкретній групі в конкретному суспільстві. У деяких випадках нонконформізмом називають просто готовність індивіда відстоювати особисту позицію в тих випадках, коли вона суперечить позиції більшості.

Номер слайду 17

Ювеналізація - омолодження) потреб, цінностей і поведінки: з одного боку, дорослішання людини відсувалося в часі, а з другого - молодіжне світосприйняття почали розуміти як самодостатнє, як таке, що має власні цілі й смисли та може конкурувати з будь-яким етапом життя.

Номер слайду 18

Сегрегація (лат. segregatio - відділення) - різновид дискримінації, який полягає у фактичному чи юридичному відокремленні в межах одного суспільства тих суспільних груп, які вирізняються за расовими, гендерними, соціальними, релігійними, мовними чи іншими ознаками, і в подальшому законодавчому обмеженні їхніх прав.

Номер слайду 19

Ма́ртін Лю́тер Кінг, моло́дший (англ. Martin Luther King, Jr.; 15 січня 1929 Атланта, штат Джорджія, США — 4 квітня 1968, Мемфіс, штат Теннессі) — американський баптистський проповідник і лідер руху за громадянські права 1960-х років, речник тактики ненасильства в боротьбі проти расизму. Нагороджений Нобелівською премією миру 1964 року – її наймолодший отримувач.

Номер слайду 20

«У мене є мрія - щоб одного дня наша нація піднялася в повний зріст і втілила в життя справжній смисл свого кредо - істину, яку вважаємо самоочевидною: усі люди створені рівними»Марш на Вашингтон 28 серпня 1963 р. – найвідоміша акція за участю М. Л. Кінга, на якій він виголосив свою промову «У мене є мрія».

Номер слайду 21

У багатьох країнах спостерігається дискримінація релігійних меншин, порушуються релігійні свободи. До такого висновку у 2016 р. дійшли експерти в доповіді Американської комісії з питань міжнародної свободи релігії (USCIRF), створеної за рішенням Конгресу США в 1998 р.

Номер слайду 22

ООН, Рада Європи, ОБСЄ прийняли низку постанов і рекомендацій щодо національних меншин та їхніх мовних прав. Зобов'язання держав були сформовані в ході конференцій в Копенгагені (1990 р.), Гельсінкі (1992 р.), а рекомендації — на конференціях у Гаазі (1996 р.) та Осло (1998 р.).

Номер слайду 23

ЛГБТ — абревіатура, що виникла для позначення лесбійок, геїв, бісексуалів і трансгендерів. Термін використовують з 1990-х років. 9 квітня 1974 р. відбулося голосування, згідно з яким 58 % членів асоціації підтримали зміни, тож одностатеві стосунки у США перестали вважатися антисоціальними та ненормальними. Після 1990 р. ВООЗ прийняла поправку про виключення гомосексуальності зі списку хвороб.

Номер слайду 24

Домашнє_завдання:- Прочитати §11.- Визначте досягнення демократичних рухів 60-70-х рр. ХХ ст. для сучасного світу (письмово). Підготувати презентацію на тему: «Історія рок-культури» / «Рух чорношкірих за політичні та громадянські права в США: Мартін Лютер Кінг та Малькольм Х».

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Кушнір Ірина Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
9 листопада 2021
Переглядів
11717
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку