Презентація "Демократія"

Про матеріал
Презентація містить слайди із теоретичним матеріалом про принципи та цінності демократії, сутність поняття демократії та статті Консттиуції України. Матеріал створено на основі підручника Бакки Тамари Володимирівни, Марголіної Любові Валеріївни, Мелещенко Тетяни Володимирівни "Громадянська освіта" (рівень стандарту).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Демократія. Матеріал впорядковано вчителем. Савочкою О. Ю.

Номер слайду 2

демократія. Запозичення з грецької мови; δῆμοκράτία етимологічно «народне управління» є складним словом, утвореним з основ іменника грец. δῆμος «народ» і χράτέω «правити, володіти; бути сильним», пов'язаного з χράτος «сила, влада». Демократія виникла у Стародавній Греції, стародавні греки були також першими дослідниками її феномену. Крім того, в Елладі був поширений такий поділ держав за формами правління: «один керівник» (монархія), «перший, найкращий, здатний + сила, влада» (аристократія) і «народне правління» (демократія). Однак, у Стародавній Греції (так само як і у Стародавньому Римі) рабів і чужоземців не вважали громадянами — демосу. Деякі середньовічні держави називали демократичними, адже влада належала народу (виборність влади), але при цьому певну, досить велику, частину суспільства не вважали народом, представники цієї решти не мали права голосу. Тому деякі дослідники вживають такі терміни, як рабовласницька демократія (до якої належить і Афінська демократія), феодальна демократія, буржуазна демократія, соціалістична демократія тощо.політичний режим, за якого єдиним легітимним джерелом влади в державі визнається її народ. У формулюванні 16-го президента США Авраама Лінкольна, демократія — врядування «іменем народу, силами народу і для народу»Демократія пряма представницька

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

суверенітет. Суверенітет народу є показником демократії в державі. Він забезпечує рівність і свободу кожному громадянину. Саме ці принципи гарантують здійснення влади народу та реалізацію його можливості впливати на прийняття рішень загальнодержавного значення. Суверенітет держави. Він означає верховенство держави в межах своєї території та незалежність і рівноправність у міжнародних відносинах. Верховенство держави передбачає, що в рамках держави діє лише одна публічна влада, яка здійснює управління суспільством та має виключне право на законодавство. Суверенітет нації, який означає її повновладдя визначати характер свого національного життя, реалізувати право на існування та вільний розвиток, право на політичне самовизначення. Суверенітет однієї нації неможливий без дотримання суверенітету інших. Україна як суверенна демократична держава втілює в собі суверенітет держави, суверенітет нації та суверенітет народу.

Номер слайду 6

Демократичні інститути юридично оформлені самостійні елементи державної влади, метою запровадження яких є організація та здійснення народовладдя. До них належать народне обговорення, депутатський запит, слухання, робота комісій, парламентські комітети, вибори, референдум тощо. Конституція — основний закон держави, який визначає устрій держави, гарантує права і свободи людини та обмеження державної влади. На конституцію спираються інші закони держави.

Номер слайду 7

Конституція україни. Конституція України. Опрацюйте 5 та 6 статті документу

Номер слайду 8

Питання для обговорення. Що, на Вашу думку, є найбільшими загрозами для демократії?Прокоментуйте філософські думки(підручник- с 101)

Номер слайду 9

Використані матеріалиhttps://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%96%D1%8 FНавчальне видання Бакка Тамара Володимирівна Марголіна Любов Валеріївна Мелещенко Тетяна Володимирівна Інтегрований курс «Громадянська освіта» Рівень стандарту Підручник для 10 класу закладів загальної середньої освітиhttps://www.president.gov.ua/documents/constitution

pptx
Додано
25 грудня 2023
Переглядів
198
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку