Презентація "Дискримінація"

Про матеріал
Презентація містить слайди з описом сутності поняття дискримінації, її форм та прикладів. Матеріал впорядковано за підручником Бакки Тамари Володимирівни, Марголіної Любові Валеріївни, Мелещенко Тетяни Володимирівни «Громадянська освіта» (рівень стандарту).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДИСКРИМІНАЦІЯМатеріал впорядковано вчителем Савочкою Ю. О.

Номер слайду 2

«Національний лідер на ринку страхування життя оголошує відкриття вакансії на заміщення посади директора філії (агенції) — керівника активних продажів страхових і фінансових послуг фізичним особам. Вимоги до кандидата: чоловік, віком 30–45 років, з вищою профільною освітою та досвідом роботи на керівних посадах не менш ніж 5 років, готовий вчитися; проживання в Києві — не менш як 2 роки; досвід роботи у страхових компаніях — необов’язковий».

Номер слайду 3

д. ИСКРИМІНАЦІЯнавмисне обмеження або позбавлення прав певних категорій громадян за їхньою расовою чи національною належністю, політичними або релігійними переконаннями, статтю тощо.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Приклади дискримінації:- ставлення до людей з інвалідністю;- расизм;- ксенофобія.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

У своїй головній роботі — «Нарис про нерівність людських рас» (1853—1855) Жозеф Артюр де Гобіно висунув теорію, згідно з якою соціальна нерівність між народами пов'язана з їхніми біологічними особливостями або якостями. Рід homo sapiens де Гобіно розділив на три великі раси: білу, жовту і чорну — серед котрих найбільш пристосованою у соціальному і культурному плані була визначена біла раса (після неї — жовта). Центром усіх виниклих цивілізацій де Гобіно вважав аріїв — аристократичну білу підрасу (індоєвропейців). За теорією де Гобіно арії (індоєвропейці), приходячи під час міграцій в інші країни, підкоряли місцеве населення і для управління ним, утворювали перші державні інститути (таким чином виникали цивілізації). Занепад цивілізацій де Гобіно пояснював порушенням арійської аристократією законів євгеніки й змішування аріїв з місцевим населенням. Жозеф Артюр де Гобіно вважається основоположником расистських теорій, тому що вперше дав обґрунтування ідеї нерівності людей через різницю вроджених біологічно-расових особливостей. Расизм - сукупність антинаукових концепцій, що ґрунтуються на положенні про психічну й фізичну нерівноцінність людських рас, які поділяються на «вищі» (повноцінні) та «нижчі» (неповноцінні). Представники іншої групи не гірші від нас. Вони просто інші, причому радикально інші. Їхня інакшість означає принципову несумісність із нами, коріння цієї інакшості—не в крові(не в генах, не вбіологічнійбудові), а в дусі, тобто в культурі. П’єр Тагуєв, французький соціолог

Номер слайду 8

Біологам вдалося розпізнати тільки одну расу

Номер слайду 9

людську

Номер слайду 10

Ксенофобія - нетерпимість чи неприязне ставлення до когось або чогось чужого, незнайомого та незвичного.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

На міжнародному рівні боротьба з дискримінацією проводиться системно в рамках різних організацій. Загальна декларацiя прав людини від 10.12.1948 р. Стаття 1. Усi люди народжуються вiльними i рiвними у своїй гiдностi та правах. Стаття 2. Кожна людина зобов’язана мати всi права i свободи, проголошенi цiєю Декларацiєю, незалежно вiд раси, кольору шкiри, статi, мови, релiгiї, полiтичних або iнших переконань, нацiонального чи соцiального походження, майнового, станового або iншого становища… Стаття 7. Усi люди мають право на рiвний захист вiд будь-якої дискримiнацiї, що порушує цю Декларацiю. ООН прийняла Міжнародну конвенція про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, яка зобов’язує держави, що її підписали, до ліквідації расової дискримінації, Конвенцію про ліквідацію всіх форм дискримінації жінок, Конвенцію про права інвалідів. У ЄС існує кілька директив щодо боротьби з дискримінацією. У 1993 р. була створена Європейська Комісія проти расизму та нетерпимості.

Номер слайду 13

Толерантність Моральна якість, що виявляється в повазі інтересів, почуттів, звичок інших людей. Це терпиме ставлення до думок, що не збігаються з власними, позиціями, віруваннями, терпимість до критики, до поведінки інших. 1995 р. ЮНЕСКО зробила спробу сформулювати офіційне значення толерантності в «Декларації принципів толерантності». У цьому документі толерантність означає«повагу, прийняття та поцінування розмаїття світових культур, форм самовираження й способів виявлення людського єства… Толерантність є гармонія в різноманітності». Інклюзія — це політика і процес, що передбачає збільшення ступеня участі та отримання більших можливостей у соціальному житті й навчанні для всіх людей незалежно від фізіологічних чи психологічних особливостей.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Використані матеріалиhttps://uk.wikipedia.org/wiki. Бакка Тамара Володимирівна Марголіна Любов Валеріївна Мелещенко Тетяна Володимирівна Інтегрований курс «Громадянська освіта» Рівень стандарту Підручник для 10 класу закладів загальної середньої освіти

pptx
Додано
25 грудня 2023
Переглядів
368
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку