Презентація "День гарбуза"

Про матеріал
Презентація "День гарбуза"(текстильна іграшка), призначена для виготовлення проєкту учнями 9 класів, на уроках технологій, трудового навчання(обслуговуючі види праці).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

День гарбуза

Номер слайду 2

Гарбуз це…Хоча ми часто вважаємо гарбуз овочем, насправді це фрукт! До певного дня це було спірне питання. Вихід із цієї дилеми вчені виявили, коли узгодили ботанічне визначення фруктів із визначенням продуктів харчування для овочів. Геніальний результат: фруктові овочі. Оскільки гарбуз виходить із запилюваної квітки, це фрукт відповідно до ботанічного визначення. Оскільки його вирощують тільки щорічно на грядці (або на балконі :), це овоч за визначенням їжі - логічний висновок: фруктові овочі. Гарбузи належать до родини гарбузових, до якої входять огірки, дині, кавуни, дині, та цукіні. Родом з Центральної Америки та Мексики, гарбузи вирощують у Північній Америці вже понад 5 000 років.

Номер слайду 3

Історія свята. Щорічно 26 жовтня у США відзначається День гарбуза (Pumpkin Day). Але свято з кожним роком поширюється світом, бо прихильників цього смачного помаранчевого плоду багато і в інших країнах. Не дивно, що це свято зародилося саме у США, бо гарбуз є одним з символів американської нації. Ця традиція бере свій початок з тих далеких днів, коли перші пілігрими оселилися на континенті. Основною проблемою для них стала нестача їжі, яку вони змогли вирішити за допомогою вирощування гарбузів. З розвитком промисловості велика частина людей переселилася в міста, де гарбуз перестав посідати важливе місце в раціоні. Але повага до цього плоду збереглася у вигляді прикраси будинків на свято Усіх святих.

Номер слайду 4

МЕТА СТВОРЕННЯ ПОДІЇМетою цього дня є поширення інформації про цілющі якості та цінність гарбуза для організму людини. Гарбуз – це джерело вітамінів та мінералів, корисних для нашого організму. Гарбузи відіграють важливу роль у різних культурних та кулінарних традиціях: Поживна сила. Гарбузи відомі своєю користю для здоров’я. Вони багаті на бета-каротин, антиоксидант, який організм перетворює на вітамін А. Крім того, вони багаті на клітковину, калій і вітамін С. Калій, що міститься в гарбузах, може позитивно впливати на кров’яний тиск, а високий вміст клітковини пов’язаний з різними перевагами для здоров’я, включаючи зниження ризику інсульту та захист від втрати м’язової маси. Кулінарна насолода. Гарбузи неймовірно універсальні на кухні. Їх можна запікати, варити, готувати на пару, робити пюре і навіть смажити. Будь то у вигляді пирогів, хліба, супів або смаженого насіння, гарбузи пропонують цілий ряд смачних варіантів. Культурне значення. Гарбузи є синонімом осені і невід’ємною частиною таких свят, як Хелловін та День Подяки. Вирізання ліхтариків є популярною традицією на Хелловін, а сам термін “ліхтар” вперше з’явився у 1837 році. Крім того, гарбузовий пиріг є основним десертом на День Подяки. В українській культурі особливе ставлення до гарбуза можемо побачити у пісні “Ходить гарбуз по городу”, що зображує гарбуза як голову плодово-овочевої родини. Символічне значення гарбуза під час сватання, що означає відмову дівчини, також є свідченням особливого статусу гарбуза в українських традиціях. Голова городини – гарбуз, достигає саме восени, у період сватань та весіль. Його авторитет незаперечний та вагомий, як і рішення про долю дівчини. Популярні вирази «піднести гарбуза», “гляди щоб вам гарбуза не піднесли” звучать і у сучасному світі, але часто вже у інших ситуаціях.

Номер слайду 5

Україну не можна уявити без гарбузів. Збір врожаю у нашій країні закінчується саме збором цих чудових овочів. Тому гарбуз – один з найголовнішим символів осені. Український етнограф Олександр Курочкін пов’язує гарбуз зі святом Андрія, що припадає на 30 листопада.

Номер слайду 6

У подільських селах із святом Андрія був пов’язаний звичай виготовлення гарбузових масок. Освітлені зсередини свічкою (пізніше – ліхтариком) у темряві вони нагадували людський череп. Зазвичай хлопці лякали ними дівчат «на порі»».

Номер слайду 7

Гарбуза давали нареченому, який був небажаним.

Номер слайду 8

 В Україні родина завжди була в пошані, а родинні стосунки теплими і щирими, що не заважало, між тим, інколи жартувати над ними. В українській культурі особливе ставлення до гарбуза можемо побачити у пісні “Ходить гарбуз по городу”, що зображує гарбуза як голову плодово-овочевої родини. Символічне значення гарбуза під час сватання, що означає відмову дівчини, також є свідченням особливого статусу гарбуза в українських традиціях. Голова городини – гарбуз, достигає саме восени, у період сватань та весіль. Його авторитет незаперечний та вагомий, як і рішення про долю дівчини. Популярні вирази «піднести гарбуза», “гляди щоб вам гарбуза не піднесли” звучать і у сучасному світі, але часто вже у інших ситуаціях. Пісня вважається народною. Та мало хто знає, що у цієї пісні є «батько» - маловідомий український поет Володимир Степанович Александров (1825–1894 літературний доробок не такий вже великий, хоча й різноманітний. Він писав вірші, п’єси, оперети, лібрето, казки, біблійні переклади, збирав етнографічний матеріал і фольклор. Але обезсмертив себе поет одним жартівливим віршем «Пісня про гарбуза», вперше надрукованому в часописі «Зоря» 1889 року. Невдовзі вірш і справді став народною піснею. Та, як часто буває у таких випадках, слова пісні зазнали значних змін в порівнянні з оригіналом, але літературним батьком історії про гарбуза та його родину був саме Александров. 

Номер слайду 9

Гра: “Гарбуз по-українськи”

Номер слайду 10

Гарбуз асоціюються з різними речами та ідеями в залежності від культур традицій та контексту також ось наших кілька асоціацій. 1. Осінь та свята2. Страхітливість3. Поліпшення зору4. Традиції і обряди5. Харчовий продукт6. Декор7. Символ богатства.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

осподарроматнийум’янийагатийніверсальнийубатий

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Фреш. Чізкейк. Варення. Цукати. Каша

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Прочитай скоромовку. На город заліз гарбуз, у землі засів, загруз. Налетіла враз гроза й намочила гарбуза. Зморщив лоба той гарбуз: «Ох, забув узять картуз...»В. Кравчук

Номер слайду 18

Вклади пропущені слова в прислів’я. Молодий та зелений як гарбуз у спасівку. Гарбузом ситий не будеш.

Номер слайду 19

Хто створив пісню "Ходить Гарбуз по Городу питається свого Роду"?А) Борис Лятошинський — невизнаний геній української класичної музики. Б) Маловідомий український поет Володимир Степанович Александров Відповідь: БПоміркуй

Номер слайду 20

Кому належать слова: Обізвалась Бараболя за нею і Квасоля. Іще живі та здорові Всі Родичі Гарбузові!А) Квасоля і Морквиця. Б) Морква і Буряки. В) Бараболя і Квасоля. Г) Картопля і Диня. Пригадай

Номер слайду 21

Кому належать слова: Обізвались Огірочки Гарбузові Сини-ДочкиІще живі та здорові Всі Родичі Гарбузові!Пригадай

Номер слайду 22

Пофантазуй

Номер слайду 23

Проти сонця, де тепленько,Там свинки лежать гладенькі: А як тільки осінь прийде,Зразу з хати баба вийде,Одрубає , де хвости,Киличе діда, щоб нести. (Гарбуз)Відгадай

Номер слайду 24

Відшукай словаІз гарбуза можна зробити безліч страв – відшукай їх назви(знайди і обведи 11 слів головоломки)

pptx
Пов’язані теми
Технології, 9 клас, Презентації
Додано
23 січня
Переглядів
134
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку