Презентація "День Гарбуза: Історія, традиції, факти. Дещиця математики та читання."

Про матеріал
Презентація містить історію свята, його основні традиції та символи. Матеріал можна включити в уроки математики та читання. Презентація має на меті знайомство дітей з відзначанням Дня Гарбуза, його символами та історією а також пов'язати отримані знання з реальним життям через повчальну казку та математичну складову презентації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

День гарбуза:Історія, традиції, факти. Дещиця математики та читання;)Підготувала Вчитель початкових класів КГСМ№1 Величко Наталія Сергіївна

Номер слайду 2

Історія свята:- Свято походить з давніх часів і пов'язане зі збиранням урожаю. Гарбузи були одними з перших рослин, які були вирощені людьми для їжі. - Свято поширилося по всьому світу завдяки колоністам, які привезли гарбузи з Америки до Європи. - У різних країнах свято має свої традиції та обряди, але загальна ідея - висловити подяку за урожай та насолодитися гарбузовими стравами.

Номер слайду 3

Символіка гарбуза - Гарбуз символізує плодючість, багатство та добробут. - Він також пов'язаний з осінню порою року, коли листя стає жовтим і червоним, а погода стає прохолодною. - Гарбуз використовується як декорація під час святкування осені та Хелловіна.

Номер слайду 4

Цікаво знати, що… 1. Гарбуз настільки невибагливий у догляді, що його можна вирощувати в будь-якій точці світу, крім Антарктики.2. Гарбузові квіти можна їсти. Існує безліч рецептів фарширування гарбузових квітів та приготування їх у клярі.3. Найменший гарбуз може важити менше кілограма, а найбільший сягати 250 кілограмів.4. Індіанці колись смажили скибочки гарбуза на багатті, а зі смужок в’яленого гарбуза робили килимки.5. Гарбузи низькокалорійні і багаті клітковиною. Якщо ви на дієті, то гарбуз – ідеальний продукт для вашого раціону, оскільки його м’якоть, до того ж, багата на вітаміни А і В, білок, залізо і калій.6. Користь гарбуза для людини полягає у високому вмісті вітамів А і Е, які допомагають зберегти молодість. Тож достатньо регулярно вживати в їжу гарбуз, щоб уникнути передчасних ознак старіння.7. М’якоть гарбуза прикладають для полегшення болю при опіках, а насіння використовують як протиглисний засіб. До речі, поживна цінність насіння гарбуза зростає з його старінням. В давнину вважали, що сік гарбуза – найкращий засіб від веснянок і укусів змії.8. Цікавий факт, що гарбуз – чемпіон серед овочів за вмістом заліза, тому його сміливо можна вживати тим, хто страждає на анемію.

Номер слайду 5

Традиції Дня гарбуза

Номер слайду 6

Гарбуз-гігант

Номер слайду 7

Секрети вирощування гарбузів-гігантів

Номер слайду 8

Гарбузова математика Для гарбузів сорту «Атлант» господиня виділила ділянку довжиною 12 м і шириною 4 м. Визначте периметр такої ділянки. Визначте скільки рослин посаджено на такій ділянці, якщо кожна з них займає територію у формі квадрата зі стороною 2 м. 2. Маса середнього гарбуза 8 кг. Яка маса 9 таких гарбузів?

Номер слайду 9

Гарбуз із золотом. Монтейру Лобату Жили-були двоє сусідів, один бідняк, а другий багач, і жили вони, як кіт із собакою. Багач усе намагався обдурити бідняка. Раз прийшов бідняк до багача за таким ділом: він просив дати йому клапоть землі, щоб посіяти там кукурудзу. Багач згадав, що є в нього клапоть сухої землі, на якій нічого не родить, навіть мурашки не плодяться. Уклали угоду. Перебили руки. Бідняк повернувся до своєї хатини, покликав дружину, і пішли вони глянути на ту землю. Як прийшли, то й знайшли гарбуз.— Ой, жінко! В цьому гарбузі повно золотих монет! Ти тільки глянь!— Золоті монети! — вигукнула жінка.— Оце пощастило!— Ні,— сказав бідняк.— Я знайшов цей гарбуз на чужій землі, отже, він не мій. Я повинен оддати його власникові цієї землі. Пішов він до багача і все йому розповів.

Номер слайду 10

Гарбуз із золотом. Монтейру Лобату— О, це чудово! — вигукнув багач.— Наша угода розривається. Я не можу віддавати землю, на якій ростуть гарбузи із золотом. Бідняк повернувся до своєї хатини, а багач побіг на поле, щоб забрати гарбуз. Але, прибігши, побачив: гарбуз повний ос, лютих та кусючих.— Ага! — заволав багач.— Цей негідник надумав поглумитися з мене! Ну, хай начувається, я йому теж віддячу добрим жартом…Поклав багач гарбуз із осами в мішок і пішов до бідняка.— Гей, куме! Зачини двері і прочини віконце. Маю для тебе гарний подарунок. Бідняк зачинив двері і прочинив віконце. А багач узяв та й укинув у віконце гарбуз із осами.— Ось тобі, куме, гарбуз із золотом, який ти знайшов на моїй землі. Радуйся багатству!

Номер слайду 11

Гарбуз із золотом. Монтейру ЛобатуІ багач голосно зареготав. Але тільки-но гарбуз упав на долівку, як оси обернулися на золоті монети. Монети покотилися й задзвеніли. Почув багач з вулиці той дзвін і здогадався —щось тут не те.— Куме, — каже,— відчини-но двері, я гляну, що то дзвенить. Але бідняк відповів:— Що ти, куме! Тебе ж оси покусають!.. Такі кляті, такі кляті!.. Тікай, куме!.. Так бідняк забагатів, а багач став посміховиськом.

Номер слайду 12

День гарбуза у різних країнах - США: найбільше святкують Хелловін, коли вирізані гарбузи стають основними декораціями. - Ірландія: свято називається Самайн і є одним з найстаріших кельтських свят. - Англія: в цей день влаштовують гарбузові фестивалі, де можна побачити вражаючі скульптури з гарбузів.

Номер слайду 13

Підсумуємо: - День гарбуза - це чудовий спосіб відсвяткувати осінь та урожай. - Це свято пов'язане з давніми традиціями та символікою гарбуза. - Вирізання гарбузів, гарбузові страви та забави - основні атрибути цього свята.

Номер слайду 14

Матеріали:- Казка https://tales.org.ua/harbuz-iz-zolotom/- Відео матеріали: мережа Facebook та https://www.youtube.com/watch?v=Ql. EOo. I7 Rt. HY - Зображення з мережі Інтернет

pptx
Додано
25 лютого
Переглядів
21
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку