Презентація "День синички"

Про матеріал
Презентація "День синички" знайомить з традицією відзначення даного свята, цікавими фактами про синичок, які протребують охорони й піклування.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

12 листопада. День синички

Номер слайду 2

День Зиновія Синичника 12 листопада відмічається день пам’яті єпископа Егейського священому-ченика Зіновія, якого в народі називають - Синичником. Саме у цю пору синички збираються у зграї і прилітають із лісів ближче до осель людини з надією прогодуватися взимку.

Номер слайду 3

Зустріч зимуючих птахів «День Синички», це початок всеукраїнської екологічної операції «Зустріч зимуючих птахів» − облаштування місць підгодівлі осілої орнітофауни у холодний період року. З давніх давен люди для пернатих друзів майстрували годівниці.

Номер слайду 4

Птах року 2021 Синиця чубата (Lophophanes cristatus) – птах року 2021. Цей птах з родини синицевих, поширений в більшій частині Європи, але багатьом маловідомий. На території України ця симпатична синичка надає перевагу лісовій і лісостеповій смугам, охоче заселяється у хвойні ліси, у листяних та мішаних майже не зустрічається.

Номер слайду 5

Знайома незнайомка Спина забарвлена у жовтувато-зелений колір, черевце – яскраво-жовте. Крила, хвіст та куприк блакитнувато-сірі. На крилах наявні білі смуги. На голові є шапочка з блискучих чорних пір’їнок. Щоки білі, вздовж грудей тягнеться широка чорна смуга. Лапи тонкі, без оперення, пальців чотири. Дзьоб короткий, конусоподібний.

Номер слайду 6

В Україні зустрічається 8 видів синиць Синиця велика. Синиця блакитна. Синиця біла. Синиця чубата. Гаїчка-пухляк або чорноголова. Гаїчка болотяна. Синиця чорна. Ремез

Номер слайду 7

Знайома незнайомка. Гаїчки самостійно роблять собі гніздо, вищипавши гнилу деревину в стовбурі дерева. Синиці не п’ють брудну воду. Навіть у містах, купаючись в калюжах, вони не п’ють з калюж. Літають синиці дуже швидко, але рідко махають крилами і витрачають на політ енергії менше більшості інших птахів. Свою назву вони отримали із-за характерного щебетання «зінь-зінь» або «сі-синь-сі». Синички здатні видавати близько 40 різних звуків. Вага тіла дорослої синиці рідко перевищує 20 грамів, а довжина — 15 сантиметрів.

Номер слайду 8

Знайома незнайомка. Синички мають чудову пам’ятю і запам’ятовують місця, де їм вдалося знайти багато їжі, щоб згодом до них повернутися. Синиці не роблять запаси на зиму, зате вони чудово знаходять і розоряють чужі сховища, зроблені іншими птахами та дрібними тваринами. З 10 синиць – 9 помирає взимку від голоду. Синиці ненажерливі і полюють весь день безперервно, навіть коли вони вже ситі та поїдають 300-400 будь-яких комах за день, навіть тих, якими інші птахи зазвичай не харчуються. Синичкам не можна давати чорний хліб, у ньому міститься багато дріжджів, які здатні їх убити.

Номер слайду 9

Синичка – ворожка Люди кидали крихти хліба, шматочки сала і спостерігали: якщо синичка спочатку стане клювати сало, то в будинку буде вестися живність, якщо стане клювати крихти хліба - то буде в будинку достаток.

Номер слайду 10

Приказки про синичку«Невелика пташка синичка, а своє свято знає». «Синиця - щастя синій птах»«Клопотун синиця - саду захисниця»«Буде більше синиць – буде менше гусениць». «Не багато Зінька їсть – п’є, а весело живе».

Номер слайду 11

Синиця стукає дзьобом у вікно - чекайте хороші звістки або гостей. Залетіла в будинок – обіцяє добрі вісті. Прикмети за синичкою. Синиця сіла на руку - загадують бажання, а спіймана в руки синиця обіцяє втілення в життя найсміливіших мрій. Зграйки синичок з'являються біля будинку - це віщувало швидке похолодання, на годівницях - чекайте хуртовини. Якщо синиця свистить - це до ясного дня, якщо пищить - до нічного морозу.

Номер слайду 12

Жовтогруді спритні пташки потребують вашої турботи і допомоги не тільки в своє свято, але й кожен день взимку. Пам’ятай!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Шмагун Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Екологія, Позакласні заходи
Додано
10 листопада 2021
Переглядів
5354
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку