Презентація: "День соборності України"

Про матеріал
Презентацію можна використати під час проведення виховної години -День соборності України
Зміст слайдів
Номер слайду 1

День Соборності України

Номер слайду 2

День 22 січня 1919 року ввійшов до української історії як велике державне свято - День Соборності України. У цей день щороку відзначаємо проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки й Західно-Української Народної Республіки, що відбулося в 1919 році. Офіційно в Україні День Соборності відзначається з 1999 року. Саме тоді на Софійській майдані в Києві урочисто оголосили універсал про об'єднання УНР і ЗУНР у єдину соборну державу. Представники Української Народної Республіки Михайло Грушевський, Симон Петлюра, Володимир Винниченко та Західно-Української Народної республіки – генерали Тарнавський, Курманович та Микитка у присутності багатотисячного люду підписали Акт злуки.

Номер слайду 3

На Софіївському майдані прозвучали такі слова: «Народе український, доносимо Вам і заявляємо прилюдно перед народом України, перед усім світом, що ми, український нарід західноукраїнських земель, будучи одною кров҆ ю, одним серцем і одною думкою з усім народом Української Народної Республіки, власною волею хочемо і бажаємо обновити єдність нашого народу, що існувала за Володимира Великого та Ярослава Мудрого і до якої стреміли наші гетьмани – Хмельницький, Дорошенко, Мазепа. Від сьогодні Західна Україна лучиться з Великою Україною в одне нероздільне тіло, соборну та суверену державу.»

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Акт проголошення ЗУНР та УНР

Номер слайду 6

В цьому Акті проголошувалося: «Віднині зливаються в одно віками відділені одна від одної частини України — Галичина, Буковина, Закарпаття і придніпрянська Україна — в одну Велику Україну. Сповнилися відвічні мрії, для яких жили й за які вмирали найкращі сини України. Віднині є тільки одна незалежна Українська Народна Республіка. Віднині український народ, звільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об’єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної незалежної Української Держави на добро і щастя українського народу»

Номер слайду 7

Номер слайду 8

«Соборний» означає об’єднаний. Зараз Україна справді є об’єднаною, але тільки формально: кордонами, Конституцією, системою влади, і врешті-решт – переліком державних свят. Але реальне об’єднання – це процес, це шлях, яким хочуть іти ті, хто зараз живе в країні Україна і хоче жити тут надалі.

Номер слайду 9

Україна – це ми. Україна – це Боже і людське дитя. Ми маємо оберігати наше спільне Дитя-Україну. І тому ми відчуваємо, думаємо і проголошуємо: Бог і Україна – понад усе! Ми не повинні когось ненавидіти. Маємо любити себе! Хай осяє Україну великий інтелект, потужна сила волі, висока національна честь, жертовний патріотизм в боротьбі за утвердження незалежності і свободи, єднання українського народу і нації. Україно! Ти живеш, і я живу! Ти помреш, і я помру! Борімося разом за життя! (Іван Белебеха «НАЦІОНАЛЬНА УКРАЇНА») Тобі, Україно моя, і перший мій подих, і подих останній тобі! (Василь Еллан)

Номер слайду 10

«Моя країна - Україна»

Номер слайду 11

Україна ̶ житниця Європи

Номер слайду 12

Старий Київ

Номер слайду 13

Софія Київська

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Києво-Печерська Лавра

Номер слайду 17

Весняний Севастополь

Номер слайду 18

Мис Херсонес

Номер слайду 19

Гірський Крим

Номер слайду 20

Річка Дніпро в Києві

Номер слайду 21

Житомир

Номер слайду 22

Карпати

Номер слайду 23

Каштани в Києві

Номер слайду 24

Крим

Номер слайду 25

Острів Хортиця

Номер слайду 26

Кам҆ янець – Подільський замок

Номер слайду 27

Хотинський замок

Номер слайду 28

Софіївка

Номер слайду 29

Майдан Незалежності

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Спасибі за увагу!

ppt
Додано
3 листопада 2022
Переглядів
198
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку