Презентація "День Соборності України"

Про матеріал
Презентація містить інформацію про День Соборності України, IV Універсал, цікаві факти про подію та відзначення свята
Зміст слайдів
Номер слайду 1

День Соборності України. Манзюк Ольга

Номер слайду 2

Щорічно 22 січня в Україні відзначають День Соборності й згадують одразу про дві важливі події в нашій історії: Підписання IV Універсалу Центральної Ради, яким проголосили незалежність УНР у 1918 році;Члени Генерального Секретаріату – першого уряду України, утвореного Центральною Радою 28 червня 1917 року

Номер слайду 3

Історичне значення IV УніверсалуІсторичне значення IV Універсалу полягає в тому, що він, проголосивши незалежною суверенною державою УНР, завершив процес складного, суперечливого розвитку українського національно-визвольного руху, який врешті-решт з великим запізненням відкинув ідеї автономії і федералізму. Прийняття Універсалу означало остаточний розрив з імперським центром. Але, на жаль, цей кульмінаційний момент в історії державотворення України було досягнуто не на хвилі піднесення українського національно-визвольного руху, а в один з найкризовіших періодів його історії часів громадянської війни.“День Соборності України”, поштова марка України (2015 р. )

Номер слайду 4

Акт Злуки. Проголошення Акта Злуки Української народної республіки та Західноукраїнської народної республіки в 1919 році (об’єднання українських земель в одну державу).

Номер слайду 5

Значення Акту Злуки. Після проголошення об’єднання УНР і ЗУНР 22 січня 1919 року питання єдності української нації в українській політичній думці вже ніколи не ставилося під сумнів. Упродовж багатьох десятиліть Акт злуки 22 січня 1919 року залишався символом віри, ідейним боротьби за незалежну, соборну державу.

Номер слайду 6

Цікаві факти про День Соборності України. Площею пройшли кіннота, піхота та артилерія. Національний хор виконав «Ще не вмерла Україна», «Вічний революціонер» та «Вкраїно мати, кат сконав». Урочистість завершилась військовим парадом, який очолив комендант Січових Стрільців Іван Чмола. Це вразило киян, адже це все відбувалося на очах у більшовицької армії.

Номер слайду 7

Перше офіційне відзначення свята Соборності на державному рівні відбулося 22 січня 1939 року в столиці Карпатської України м. Хусті. Це була наймасовіша демонстрація українців, адже в акції взяло участь понад 30 тисяч осіб.

Номер слайду 8

Головною традицією у День Соборності став живий ланцюг. Історія починається з 1990 року, коли патріотично налаштовані українці вирішили символічно продемонструвати державну єдність. Він протягувався з Києва до Львова та Івано-Франківська, Стрия, Тернополя, Житомира та Рівного. Цю традицію продовжують українці й донині. До української акції приєднуються люди в інших країнах.

Номер слайду 9

Національний банк України у межах серії «Відродження української державності» ввів в обіг пам’ятну монету номіналом 5 гривень з нагоди сторіччя Злуки у 2019 році. Назвали — «100 років Акту об’єднання — соборності українських земель», тираж її становив 40 тисяч штук.

Номер слайду 10

Використані джерела. Урок до Дня Соборності України: як цікаво розповісти учням про важливість єдності українців. IV Універсал Центральної Ради та його історичне значення. Четвертий універсал. Грушевський закликав не зволікати з незалежністю України. День Соборності України. Акт Злуки. День в історіїЦікаві факти mrpl.city

pptx
Додано
20 січня 2023
Переглядів
533
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку