Презентація "Денікінський окупаційний режим в Україні" з історії України, 10 клас

Про матеріал
Дана презентація допоможе учням у повному обсязі вивчити задану тему. Інформація адаптована під успішне виконання контрольної роботи і стане у нагоді під час підготовки до ЗНО. Матеріал подано компактно, але в повному обсязі, як того вимагає програма ЗНО.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема. Денікінський окупаційний режим в УкраїніЛіто 1919 р. – боротьба за Україну між 3 силами: білогвардійці (Добровольча армія Денікіна), більшовики, армія УНРЛипень 1919 р. – укладання між урядами УНР і ЗУНР угоди, за якою УГА вливалася в армію УНР для спільної боротьби за незалежність України (ЗНО!!!)Серпень 1919 р. – Київська катастрофа – втрата об’єднаними арміями Києва; входження до Києва Добровольчої армії Денікіна, в результаті чого утворюється так званий «трикутник смерті»: більшовики, білогвардійці і поляки (ЗНО!!!)Листопад 1919 р. – припинення збройного опору УГА,командування якої прийняло рішення перейти набік генерала Денікіна:«Перехід Галицької Армії на сторону Денікіна поставив нашу Армію в надзвичайно тяжке стратегічне й матеріальне положення, бо, одночасно з передачеюворогові значної кількості військового майна, для йогонаступу була відкрита головна комунікаційна лінія… У зв’язку з цим Уряд …заявляє, що він тимчасово переходить на інші спроби боротьби за нашу державність… Уряд буде керувати справами Українита захищати її перед іншими державами так, як цьоговимагатимуть інтереси нашої республіки» (ЗНО!!!)(Перший Зимовий похід)

Номер слайду 2

Денікінський окупаційний режим. Особливості: Не визнання УНРРозподіл України на області – Харківську, Київську і Новоросійську, які очолювали російські генерали. Встановлення приватної власностіДенаціоналізація (передача у приватну власність) підприємств12-годинний робочий день. Масова русифікаціяЄврейські погроми. Білий терор (терор Денікінців)«Відновлення єдиної і неподільної Росії»

Номер слайду 3

Перший Зимовий похід Армії УНР (грудень 1919-травень 1920)Причина: Перехід УГА на сторону Денікіна. Керівник: Омелянович-Павленко. Мета походу: Зберегти армію УНР на українській території у ворожому тилу шляхом партизанських дій. Наслідки походу: Найгероїчніша сторінка воєнного мистецтва періоду 1917-1921 рр., під час якої українська армія вперше вдало застосувала партизанські методи боротьби

Номер слайду 4

Повернення більшовицької влади(з-тій прихід більшовиків): Відновлення більшовицької влади відбулося в ході контрнаступу, під час якого відбулася поразка Денікіна. Грудень 1919 р. – більшовики займають Харків. Відновлення політики «воєнного комунізму»Поновлення Конституції 1919 р.

Номер слайду 5

Домашнє завдання: Вивчити конспект уроку (вміти усно відтворити фактажний матеріал своїми словами)Ст 101 пит 5 письмово

pptx
Додано
17 липня 2023
Переглядів
1286
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку