Презентація "Деркач і кріт" В.Сухомлинський

Про матеріал

Презентація до уроку з позакласного читання.Оповідання В Сухомлинського "Деркач і кріт" Мета ;розвивати читацькі навички, пізнавальний інтерес, спостереження за природою,вміння аналізувати і порівнювати тварин у природі.Виховувати любов до батьківщини,рідного краю.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Деркач і кріт. Урок читання. Василь Сухомлинський.

Номер слайду 2

Чистомовка. НА-НА-НА - РІДНА …. АЙ -АЙ-АЙ - ЦЕ НАШ РІДНИЙ…ЖУ-ЖУ-ЖУ - ПРИРОДУ…ЛЮ-ЛЮ-ЛЮ - Батьківщину…

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Деркач –пташка ,яка живе на вологих луках , де є багато трави. Дергачі рідко видають своє місцезнаходження. Вони бігають у високій траві, пригнувшись до землі, так, що передня частина їх тіла і голова знаходяться нижче хвоста. На бігу птах постійно киває головою. Час від часу деркачі випрямляються і витягають шию, щоб озирнутися навколо і переконатися, що їм не загрожує небезпека. У такому положенні вони видають свій особливий крик. Птахи піднімаються в повітря тільки в разі крайньої необхідності. У разі небезпеки птиці найчастіше рятуються втечею. Деркач-деркач неймовірно швидко бігає. Харчуються деркачі соковитими молодими пагонами, насінням та дрібними комахами. В поле деркач скльовує з землі зерна, що висипалися з колосків

Номер слайду 5

У весняний час деркачі прилітають порівняно пізно. Восени ж свої приготування до перельоту вони готують завчасно, до настання холодів. Деркачі не люблять літати. Більшу частину свого життя вони проводять, стрибаючи у високій траві в пошуках їжі. В повітряний простір вони можуть піднятися дуже рідко.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Кріт -дика тваринка, яка має чудовий слух і нюх. За ніч він може прокласти ходи до 50 метрів Присутність на грядках кротів є небажаною. Проте і знищувати цих тварин у жодному разі не можна. Адже кріт приносить городині більше користі, аніж шкоди. Живляться тварини личинками хруща, довгоносика, коваликів, гусеницями совки, слимаками, капустянками.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Живиться зерном, насінням багатьох рослин і комахами. Молоді пагони рослин теж йдуть в хід. Улюблені ласощі коростелей дрібні комахи, багатоніжки, молюски, дощові хробаки.

Номер слайду 10

Словник Батьківщина. Вітчизна. Україна. Мандрувати (здійснювати подорож)Шуліка -0рел. Поневірятися-терпіти муки(мучатися)

Номер слайду 11

Деркач і кріт Про що може розповісти оповідання?Де живе кріт і деркач ?Що у них спільного ?

Номер слайду 12

Із далекого теплого краю повертався на північ, на нашу землю, маленький Деркач. Це пташка сіренька. Улітку вона виводить у нас діток, а на зиму відлітає в Африку.1.

Номер слайду 13

Важко летіти Деркачеві, маленькі в нього крильця. Тому він де летить, а де й пішки іде. Іде собі Деркач й тихесенько пісеньку співає про далекий північний край, про гніздечко під кущем лози на зеленому лузі там його мила батьківщина.2

Номер слайду 14

Іде собі, іде й зустрічає Крота. Сидить Кріт у норі, висунув мордочку й питає Деркача:— Хто ти такий і куди йдеш?— Я пташка Деркач, повертаюсь на батьківщину із теплого краю. Розповів Деркач Кротові про свою далеку північну вітчизну й про теплу африканську землю.— А чого ти не поселишся на тій теплій землі і не живеш там завжди? — питається здивований Кріт. — Чого щороку мандруєш тисячі кілометрів? Ти ж до крові поранив ноги. Тебе скрізь підстерігає шуліка. Що заставляє тебе так поневірятися? Що тебе кличе на холодну північ? Батьківщина, — відповів Деркач.34

Номер слайду 15

Прислів’я Всюди на світі добре, а вдома найкраще. Батьківщина починається з сім'ї. Дурна та пташка, якій своє гніздо не миле.

Номер слайду 16

Домашня робота. Прочитати, переказати. Стр.47-48

pptx
Додано
10 листопада 2021
Переглядів
1560
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку