Презентація "Держава Великих Моголів в Індії. Перське царство"

Про матеріал
Презентація містить 12 слайдів про Індію і Перське царство у Новий час. Складена на основі підручника "Всесвітня історія. для 9 клас/ Щупак І. Бурлака О." Параграф 33. на слайдах є карта, портрети відомих діячів, пам'ятки культури
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Індія і Перське царствоу Новий час

Номер слайду 2

У 1526 р. нащадок Тамерлана і Чингісхана Бабур захопив Індію. Утворилася Імперія Великих Моголів (1526 - 1857)

Номер слайду 3

Відомий як письменник. Мемуари — «Бабур-наме» — пам'ятка староузбецької літератури, що не втратила своєї історичної і художньої цінності до наших днів. Автор «Дивану» — збірки ліричних віршів, в яких відбилась туга за батьківщиною; окремі вірші перекладені українською мовою. Написав також трактати з поетики, музики, військової справи, дидактичний твір «Мубаїн». Був людиною тонкої натури, оскільки у своїх спогадах з любов'ю описує природу, тварин і квіти. Кажуть, що з черепів своїх ворогів споруджував вежі.

Номер слайду 4

Акбар (1542 – 16 О5), ставши правителем у 14-річному віці, залишив багату спадщину як для держави Великих Моголів, так і для індійського субконтиненту в цілому. Він міцно вкорінив авторитет держави Великих Моголів в Індії та за її межами, після того, як ліквідував загрозу з боку афганців під час царювання його батька, встановивши свою військову і дипломатичну перевагу. Під час його правління, характер змін набув рис світського і ліберального, з акцентом на культурну інтеграцію. Він також представив кілька далекоглядних соціальних реформ, у тому числі заборону саті, легалізацію повторного шлюбу для вдів і підвищення віку вступу в шлюб. Сам мав 36 дружин. Журнал «Тайм» включив його ім'я у свій список Top 25 світових лідерів.

Номер слайду 5

За часів Великих Моголів в Індії стався розквіт культури- перська мова- математика- астрономія-астрологія- архітектура

Номер слайду 6

Тадж Махал – унікальна і найвідоміша індійська пам’ятка, яку щорічно відвідують мільйони туристів з усіх куточків світу. Входить до семи нових чудес світу. Унікальна споруда знаходиться в Агрі, поблизу від річки Джамна. Тадж Махал – кращий приклад архітектури моголів, в якій поєднуються елементи і традиції індійського, арабського та перського стилів. У 1983-му році мечеть названа об’єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Номер слайду 7

Історія Тадж Махалу – це в першу чергу історія кохання правителя Великих Моголів Шах-Джахана до його дружини Мумтаз Махал. Незважаючи на великий гарем, саме Мумтаз, яку Шах-Джахан взяв за дружину ще дев’ятнадцятирічною, залишалася для нього єдиною і неповторною. За їх спільне життя вона народила йому чотирнадцять дітей: вісьмох хлопчиків і шістьох дівчаток. Мумтаз померла під час останніх пологів. Не знаходячи собі місця від горя, Шах-Джахан оголосив дворічний траур і наказав увічнити пам’ять дружини справді грандіозним спорудженням, яке змогло б передати її красу і силу його почуттів. Новий палац був побудований прямо над могилою. Кілька років потому там поховали і самого Шах-Джахана.https://travel-tours.com.ua/tadzh-maxal-najvidomisha-kulturna-pamyatka-indii/#gallery-2

Номер слайду 8

В ХVІ ст. Індією зацікавилися португальці, потім англійці. Протягом ХVІІ – ХVІІІ ст. Індія перетворилась на колонію Великої Британії, і була нею по 1947 р.

Номер слайду 9

Перське царство. Історія Персії схожа з історією Османської імперії. Це могутня держава, яка на кінець XVII ст. фактично припинила свій розвиток. На чолі держави стояв шах, якому піддані сплачували податок із землі й худоби. Проте цей податок було важко збирати, оскільки третина населення вела кочовий спосіб життя. Осіле населення займалося землеробством. Найбільш розвинутими були райони, де існувала система іригації. Високої майстерності досягли перські ремісники, які об’єднувалися в цехи. У Персії також традиційно була розвинута торгівля. У 1502—1736 рр. у Персії правила династія Сефевидів.

Номер слайду 10

Аббас І Великий (1587—1629 рр.) У 1587—1588 рр. він здобув важливу перемогу над узбецькими ханами Бухари, у 1590 р. — уклав невигідний мир із турками, але це розв’язало йому руки для проведення внутрішніх реформ. Був сформований розгалужений апарат управління, створено регулярну армію, яка була озброєна рушницями і гарматами, проведено фінансову реформу. Шах сприяв розвитку ремесла і торгівлі (торгівля шовком стала державною монополією). Проведені реформи зміцнили владу шаха та дали змогу взятися за вирішення зовнішньополітичних проблем. У результаті трьох війн із турками він відновив владу над втраченими за договором 1590 р. територіями, відвоював у Великих Моголів Афганістан, за допомогою англійської Ост-Індської компанії вибив португальців із важливого транзитного порту в гирлі Перської затоки Ормуз. Підтримував дипломатичні зв’язки з багатьма європейськими країнами.

Номер слайду 11

 Наочним проявом розвитку культури тієї доби є столиця Аббаса І Ісфахан, у якій проживало 600 тис. осіб. У місті налічувалося 162 мечеті, 49 медресе — вищих релігійних шкіл, 273 громадські лазні, центральний критий ринок і безліч караван-сараїв і лавок торговців. Через усе місто проходив проспект Чарбаг (сад), який мав ширину 58 м і довжину 5 км. Місто було забудоване величними палацовими ансамблями. Особливо виділялася площа Накші-Джахан («образ Всесвіту») завдовжки 500 м із двома мечетями і палацом Алі-Капу.

Номер слайду 12

Д/з п. 33 Додаткове джерело https://uahistory.co/pidruchniki/gisem-2016-vs-8-class/29.html

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Трифонова Світлана В'ячеславівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Лобач Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Близнюк Тетяна Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Петренко Любов Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
5 березня 2023
Переглядів
4528
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку