Презентація "Дії під час застосування противником зброї масового ураження"

Про матеріал
Матеріал для проведення навчально-польових занять на базі навчального закладу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Дії під час застосування зброї масового ураження Мета: Сформувати в учнів поняття про дії військовослужбовців під час організації та ведення бою в умовах застосування противником зброї масового ураження. Тип уроку: засвоєння нових знань.

Номер слайду 2

Заходи по захисту взводу від зброї масового ураження в наступі, їх зміст. Забезпечення радіаційного, хімічного, бактеріологічного захисту. Захист від зброї масового ураження організовується і здійснюється з метою максимально послабити дії ядерного, хімічного, біологічного ураження противника, а також результатів руйнувань об'єктів атомної енергетики та хімічної промисловості, зберегти боєздатність особового складу взводу (відділення, екіпажу танка) і забезпечити успішне виконання ним поставленого бойового завдання. Захист від зброї масового ураження і запалювальної зброї противника досягається передусім використанням окопів, траншей, ходів сполучення, перекритих щілин, бліндажів, сховищ і укриттів, засобів індивідуального захисту, а також захисних властивостей місцевості і техніки.

Номер слайду 3

Одночасно з організацією захисту від зброї масового ураження командир взводу організовує і захист від високоточної зброї, для чого передбачає: збільшення відстані між бойовими машинами піхоти (бронетранспортерами), танками під час дій на відкритій, не обладнаній в інженерному відношенні місцевості; попередження відділень (екіпажів танків) про без­посередню загрозу і початок застосування противником розвідувально-ударних комплексів, з одержанням якого відділення (танки), продовжуючи виконувати поставлене завдання, вживають заходів щодо підвищення їх захисту від високоточної зброї, а також виконують заходи щодо маскування, інженерного забезпечення та забезпечення радіаційного, хімічного, біологічного захисту. Обладнання взводного опорного пункту

Номер слайду 4

Фортифікаційне обладнання опорного пункту вихідної позиції здійснюється відповідно до вказівок командира роти (взводу) з інженерного забезпечення. Залежно від завдання, яке виконують, та захисних властивостей місцевості обладнуються окопи, траншея, хід сполучення, відкриті та перекриті щілини, бліндажі для особового складу, окопи і укриття для техніки. Фортифікаційне обладнання повинно починатися негайно з прибуттям взводу (відділення, танка) в призначений район.

Номер слайду 5

За сигналом оповіщення про радіоактивне, хімічне, біологічне зараження особовий склад, який діє в пішому порядку або на відкритих машинах, не припиняючи виконання бойового завдання, одягає засоби індивідуального захисту, а той, що знаходиться у закритих бронетранспортерах — тільки респіратори (протигази); в бойових машинах піхоти і танках — зачиняє люки, двері, бійниці і включає систему захисту від зброї масового ураження (у сховищах — систему колективного захисту). За сигналом «Радіаційна небезпека» особовий склад одягає респіратори (протигази), за сигналом «Хімічна тривога» — протигази. Сигнали оповіщення передаються за вказівкою командира взводу, а при виявленні хімічного зараження сигнал оповіщення пости радіаційного, хімічного, біологічного спостереження (спостерігачі за радіаційною, хімічною, біологічною обстановкою) подають самостійно. Засоби індивідуального захисту знімаються тільки з дозволу командира.

Номер слайду 6

Коротка характеристика ЗМУ, запалювальної зброї, радіаційно- та хімічно небезпечних об`єктів. Ядерна зброя. Ядерною зброєю називається зброя, уражаюча дія якої обумовлена енергією, що визволяється при ядерному вибуху. При ядерному вибуху джерелом енергії є ядерна реакція, в наслідок якої атоми одних елементів перетворюються в атоми інших елементів. Основними уражаючими факторами ядерного вибуху є: ударна хвиля, світове випромінювання, проникаюча радіація, радіоактивне зараження місцевості та електромагнітний імпульс.

Номер слайду 7

Ударна хвиля являє собою область різкого стискання середовища, що розповсюджується від центру вибуху. Надлишкові тиски, що викликають ураження особового складу, що перебуває на відкритій місцевості: – 0,2-0,4 кгс/см2 - викликає легку поразку: пошкодження слуху, забої, вивихи кінцівок; – 0,4-0,6 кгс/см2 - середні: поразка органів слуху, кровотеч, тяжкі вивихи кінцівок; – 0,6-1,0 кгс/см2 - тяжкі: контузії всього організму, пошкодження внутрішніх органів; – понад 1 кгс/см2 - крайнє тяжкі.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Світове випромінювання - це потужний потік променистої енергії, що складається із видимої частини спектру і примикаючих до нього випромінювань в ультрафіолетовий та інфрачервоний частинах спектру. Основною характеристикою, що визначає ступінь ураження, є імпульс опромінення - кількість енергії світового випромінювання, який потрапляє за весь час світіння на одиницю площі. Вимірюється в кал/см2 або в Дж/м2. Під дією світового випромінювання горючі матеріали можуть загорітися, а негорючі деформуватися, втратити міцність і оплавитися. У особового складу світове випромінювання може викликати опіки шкіри, ураження органів зору. Опіки виникають від безпосередньої дії світового випромінювання (первинні опіки), а також в наслідок загорання одягу, пожеж (вторинні опіки).

Номер слайду 10

Проникаюча радіація Проникаюча радіація являє собою потік гамма променів та нейтронів, які випускаються із зони вибуху. Сутність ураження людей проникаючою радіацією полягає в тому, що проходячи крізь організм, вони викликають іонізацію молекул та атомів складних хімічних сполук його кліток, порушуючи тим самим їх нормальну життєдіяльність.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Співвідношення дії вражаючих факторів ядерного вибуху на людей

Номер слайду 13

Хімічна зброя Хімічна зброя являє собою бойові токсичні хімічні речовини (БТХР) і технічні засоби їх застосування. Основу хімічної зброї складають БТХР, які включають в себе отруйні речовини (ОР), білкові токсини та гербіциди військового призначення. За характером дії на організм ОР і токсини підрозділяють на слідуючи гурти: ОР нервово-паралітичної дії : V-гази, зарін, зоман; ОР шкірно-наривної дії : іпріт; ОР загальноотруйної дії: синильна кислота і хлорціан ; ОР задушливої дії:фосген, дифосген, трифосген, тіофосген, хлор, хлорпікрін ; ОР подразнюючої дії: лакріматори - сльозоточиві ОР - хлорацетофенон (ХАФ), CS, CR та учбова ОР – хлорпікрин та стернити – викликають інтенсивне чхання і кашель -адамсит; психохімічні ОР: ЛСД, буфотенін, псилоцин, псилоцибін, мескалін, фенциклідон. Психохімічні ОР та ОР подразнюючої дії мають тимчасовий характер впливу на організм.

Номер слайду 14

Трагедія Норд-Осту У 2002 році в Москві в ході звільнення заручників на мюзиклі Норд-Ост російською спецслужбою ФСБ був застосований газ заколисливої дії на основі анальгетику фентанілу. Проте неправильно розрахована бойова концентрація призвела до летальних випадків серед заручників. Внаслідок штурму загинули всі 40 бойовиків, без втрат серед силових підрозділів. Загинуло близько 130 заручників, серед них 9 іноземців та 10 дітей. Лише двоє заручників, які загинули під час штурму, загинули не через дію використаних газів

Номер слайду 15

Застосування хімічної зброї у громадянській війні в Сирії Майже від початку збройного конфлікту в Сирії були зафіксовані численні випадки застосування хімічної зброї, що було підтверджено Організацією Об'єднаних Націй. На початку 2016 року сирійсько-американське медичне товариство оприлюднило доповідь, в якій було описано 161 атаку із застосуванням хімічної зброї від початку війни й до кінця 2015 року. Організація також мала інформацію про іще 133 хімічні атаки, але стосовно яких забракло переконливих доказів.

Номер слайду 16

Біологічною зброєю (БЗ) називається така зброя, дія якої основана на застосуванні хвороботворних властивостей мікроорганізмів (вірусів, бактерій тощо) - збудників хвороб людей, тварин та сільськогосподарських рослин. БЗ включає бактеріальні засоби (БакЗ) і різні боєприпаси (прилади), в яких БакЗ застосовується для нанесення ураження. До БакЗ відносять хвороботворні мікроби та токсини. Хвороботворні мікроби - мікроскопічні живі організми, які при потраплянні до організму людини або тварини можуть викликати такі інфекційні захворювання, як чума, холера, сибірська виразка, сипний тиф і т.ін. Токсини - це утворювані деякими бактеріями отрути, які при потраплянні до організму людини чи тварини викликають різні важкі захворювання (отруєння).

Номер слайду 17

Наслідки дії вірусів на людство Іспа́нський грип, або «іспа́нка» — найбільша за смертністю пандемія грипу за всю історію людства, що тривала з січня 1918 року по грудень 1920-го. За цей час заразилося 500 млн осіб, або близько чверті тодішнього населення світу. За різними оцінками, у всьому світі від іспанки померло 17 — 50 млн, а за деякими джерелами навіть 100 млн осіб.

Номер слайду 18

. Пандемія чуми «Чорна смерть» (1346-1353 р.р.). За різними оцінками від хвороби померло 75-200 млн. осіб.

Номер слайду 19

Запалювальна зброя (ЗЗ) включає запалювальні речовини та технічні засоби їх застосування. ЗЗ застосовується для ураження особового складу, знищення бойової техніки, майна, транспорту, підпалення будівель, споруд, посівів та лісів, створенню проходів у мінних полях. Наслідки застосування запалювальної зброї у В'єтнамі.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. MamAy Kozak
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
ppt
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, академічний, профільний, для дівчат – Основи медичних знань) 11 клас (Гудима А.А., Пашко К.О., Герасимів І.М., Фука М..М.)
Додано
24 квітня 2020
Переглядів
13853
Оцінка розробки
4.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку