Презентація"Дихальна система людини"

Про матеріал
Роробка презентації з біології до теми "Дихальна система людини" називають функції органів дихання; розпізнають органи дихання на малюнках; характеризують процеси дихання, будову і функції органів дихання, відмінності легеневого і тканинного дихання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Головним скарбом життя є не землі, що ти їх завоював, Не багатства, що їх маєш у скринях… Головним скарбом життя є здоров'я, і щоб його зберегти, Потрібно багато що знати. Авіценна.

Номер слайду 3

У С П І Х… У важними; С покійними; П рацелюбними; І ніціативними; Х оробрими.

Номер слайду 4

чому без їжі людина може прожити 40 діб, без води – до трьох діб… а без повітря – щонайбільше лише шість хвилин…?

Номер слайду 5

Очікувані результати називають функції органів дихання; розпізнають органи дихання на малюнках; характеризують процеси дихання, будову і функції органів дихання, відмінності легеневого і тканинного дихання.

Номер слайду 6

Між предметні зв’язки: Із ботанікою – дихання рослин. Із зоологією – дихання тварин. Із хімією – склад повітря. Із фізикою – дифузія газів. Із основами здоров’я – захворювання дихальної системи. Із українською літературою – декламування віршів.  

Номер слайду 7

«Еволюція дихальної системи»

Номер слайду 8

Найпростіші – шляхом дифузії через оболонку клітини, спеціальні органи дихання відсутня.

Номер слайду 9

Комахи – трахеї, що мають вигляд трубочок із розгалуженням, пристосовані для використання кисню з атмосфери.

Номер слайду 10

Риби – зябра, які здійснюють газообмін у воді, тільки у дводишних риб є одна-дві легені.

Номер слайду 11

Амфібії - легені, у воді дихання відбувається за допомогою шкіри

Номер слайду 12

Птахи – легеневе дихання, пов’язане з формуванням грудної клітини, яка піднімається і опускається за допомогою міжреберних м’язів; під час польоту повітряними мішками, при цьому об’єм грудної клітки не змінюється – це подвійне дихання.

Номер слайду 13

Ссавці – легені, утворені сукупністю повітряних пухирців – альвеол, у зміні об’єму грудної клітини беруть участь міжреберні м’язи та діафрагма.

Номер слайду 14

Дихання

Номер слайду 15

ДИХАННЯ – це сукупність процесів, які забезпечують надходження в організм кисню, використання його для окиснення органічних речовин і виділення з нього вуглекислого газу.

Номер слайду 16

1. Забезпечення організму киснем. 2. Виділення вуглекислого газу. 3. Окиснення органічних сполук з виділенням енергії, необхідної для процесів життєдіяльності. 4. Виділення кінцевих продуктів обміну: водяної пари, аміаку, сірководню…

Номер слайду 17

ДИХАННЯ Зовнішнє: обмін газів між навколишнім середовищем і легенями Перенесення газів кров’ю Внутрішнє: окиснювальні процеси в клітинах, внаслідок яких виділяється енергія для життєдіяльності

Номер слайду 18

ПОВІТРОНОСНІ ШЛЯХИ 1. Носова порожнина. 2. Носоглотка. 3. Гортань. 4. Трахея. 5. Бронхи. ОРГАНИ ПОВІТРЯНОГО ДИХАННЯ 1. Легені

Номер слайду 19

Всі повітроносні шляхи вистелені війчастим епітелієм. Це має захисне значення для затримання дрібних частинок, які потрапляють із повітря: пилу, бруду, бактерій, вірусів.

Номер слайду 20

НОСОВА ПОРОЖНИНА Носова порожнина – початковий етап дихальної системи. Вона поділяється кістково-хрящовою перегородкою на дві половини – ліву та праву. У кожній з них є три звивисті носові ходи: верхній, середній та нижній.

Номер слайду 21

НОСОВА ПОРОЖНИНА А у слизовій оболонці верхнього носового ходу містяться рецептори нюхового аналізатора. Якщо до носової порожнини потрапляють м/о або речовини з різким запахом, рецептори подразнюються і виникає захисний рефлекс – чхання.

Номер слайду 22

Війки миготливого епітелію затримують і виводять назовні все, що осідає на слизовій оболонці. Слизова оболонка дихальних шляхів під мікроскопом нагадує хлібне поле, яке колихається від вітру. Це війкиё а епітелій носить назву війковий або миготливий. Кожна клітина має до 200 війок. Вдихуване повітря зігрівається або охолоджується кров’ю, що тече по густій сітці кровоносних судин. Залози слизової оболонки виділяють слиз, що зволожує повітря, а також затримує і знижує життєдіяльність бактерій, які потрапили із вдихуваним повітрям. ФУНКЦІЇ НОСОВОЇ ПОРОЖНИНИ

Номер слайду 23

НОСОВА ПОРОЖНИНА До нижнього носового ходу відкривається носослізний канал.

Номер слайду 24

НОСОГЛОТКА Пройшовши через носову порожнину, повітря потрапляє до носоглотки, де є скупчення лімфатичних вузлів – мигдалики, які слугують захисним бар’єром дихальних шляхів.

Номер слайду 25

ГОРТАНЬ Через носоглотку повітря поступає в гортань, що утворена з 9 хрящів і має лійкоподібну форму. Найбільші хрящі – це щитоподібний, перснеподібний та надгортанний.

Номер слайду 26

ГОРТАНЬ Хрящі гортані між собою з’єднані суглобами, зв’язками та м’язами. Хрящові пластинки перснеподібного хряща сполучаються майже під прямим кутом і утворюють кадик.

Номер слайду 27

Надгортанний хрящ - надгортанник, закриває вхід у трахею під час ковтання їжі. ГОРТАНЬ

Номер слайду 28

Під час ковтання їжі надгортанний хрящ опускається вниз.

Номер слайду 29

ГОЛОСОВИЙ АПАРАТ Голосовий апарат складається з двох голосових зв’язок та голосової щілини. Коли людина мовчить – голосова щілина має трикутну форму.

Номер слайду 30

УТВОРЕННЯ ЗВУКІВ Звук утворюється тоді, коли видихуване повітря проходить через голосову щілину, яка при цьому звужується. При проходженні повітря голосові зв’язки коливаються. Вони можуть здійснювати від 80 до 10 000 коливань за секунду.

Номер слайду 31

Далі повітря поступає в трахею, яка має форму трубки довжиною 10-14 см. Складається вона з 15-20 хрящових півкілець, які не дозволяють затримуватись повітрю при різноманітних рухах шиї. Позаду від трахеї розміщений стравохід. ТРАХЕЯ

Номер слайду 32

Слизова оболонка трахеї вистелена епітелієм: залозистим та війчастим, що виконують захисну функцію. На рівні 5 грудного хребця нижній кінець трахеї поділяється на два бронхи. ТРАХЕЯ

Номер слайду 33

БРОНХИ Бронхи входять у ліву і праву легені. Правий бронх поділяється на три гілки, а лівий на дві. Тому правий бронх товщий за лівий.

Номер слайду 34

У кожній легені бронхи галузяться на бронхіоли, утворюючи бронхіальне дерево. Бронхіоли закінчуються легеневими пухирцями – альвеолами. Їх нараховують близько 300 млн. БРОНХИ

Номер слайду 35

БРОНХІАЛЬНЕ ДЕРЕВО

Номер слайду 36

Парні органи дихання, що займають майже всю площу грудної порожнини. ЛЕГЕНІ

Номер слайду 37

ЛЕГЕНІ Права легеня складається з трьох долей, а ліва з двох.

Номер слайду 38

Чому правий бронх поділяється на три гілки, а лівий на дві? Якщо у бронх потрапляє чужорідне тіло? ПОЯСНИТИ!

Номер слайду 39

ЛЕГЕНІ Через легені за 1 хвилину проходить близько 100 л повітря.

Номер слайду 40

Зовні легені вкриті сполучнотканинною оболонкою – плеврою, яка має два листки: легенева плевра та пристінкова. Легенева прилягає до легень, а пристінкова до ребер. ПЛЕВРА

Номер слайду 41

ПЛЕВРА Між листками плеври знаходиться плевральна порожнина, яка завжди заповнена плевральною рідиною. Ця рідина змочує поверхні листків і зменшує тертя між ними під час дихальних рухів.

Номер слайду 42

Всю площу легень утворюють легеневі пухирці – альвеоли. Загальна поверхня всіх легеневих пухирців перевищує 100 кв.м. ЛЕГЕНЕВІ ПУХИРЦІ

Номер слайду 43

Легеневі пухирці всередині вистелені спеціальною оболонкою, яка не дозволяє їм спадатися і дає можливість залишатися округлими, навіть під час видиху. ЛЕГЕНЕВІ ПУХИРЦІ

Номер слайду 44

ЛЕГЕНЕВІ ПУХИРЦІ Легеневі пухирці вкриті густою сіткою кровоносних капілярів малого кола кровообігу.

Номер слайду 45

По капілярах альвеол кров проходить за 0,8 сек, але гемоглобін встигає насититись киснем. ЛЕГЕНЕВІ ПУХИРЦІ

Номер слайду 46

ПЕРЕВІРТЕ СЕБЕ: назвіть органи дихання, позначені цифрами 1) …………… 2) …………… 3) …………… 4) …………… 5) ……………

Номер слайду 47

ПЕРЕВІРТЕ СЕБЕ: назвіть органи дихання, позначені цифрами 1) гортань 2) трахея 3) бронхи 4) легені 5) плевра

Номер слайду 48

ПЕРЕВІРТЕ СЕБЕ: встановіть відповідність між органами дихання і функцією, що вони виконують 1. Носова порожнина а) має рідину для зменшення тертя; 2. Гортань б) зволоження повітря, затримання бруду; 3. Трахея в) вільне проходження і бронхи повітря; 4. Легені г) утворення звуків, рефлекторний кашель; 5. Плевра д) газообмін через альвеоли та капіляри малого кола кровообігу.

Номер слайду 49

ПЕРЕВІРТЕ СЕБЕ 1. Носова порожнина а) має рідину для зменшення тертя; 2. Гортань б) зволоження повітря, затримання бруду; 3. Трахея в) вільне проходження і бронхи повітря; 4. Легені г) утворення звуків, рефлекторний кашель; 5. Плевра д) газообмін через альвеоли та капіляри малого кола кровообігу.

Номер слайду 50

ФІЗКУЛЬТХВИЛИНКА   «Лікувальне дихання» … Промовляючи звук: «е», ми лікуємо легені, бронхи; «а»-гортань; «ом»-гайморові пазухи. Найголовніший видих – Хоооо, фууууу. Видих – ФФФ - найбільш цілющій.

Номер слайду 51

Гра «Наведи порядок» Спробуйте установити послідовність розташування органів дихання: 1. Легені. 2. Бронхи. 3. Носоглотка. 4. Носова порожнина. 5. Гортань. 6. Глотка. 7. Трахея

Номер слайду 52

Гра «Наведи порядок» Спробуйте установити послідовність розташування органів дихання: 4. Носова порожнина. 3. Носоглотка. 6. Глотка. 5. Гортань. 7. Трахея. 2. Бронхи. 1. Легені. ( Відповідь: 4, 3, 6, 5, 7, 2, 1 )

Номер слайду 53

Стежка здоров’я… У період епідемій – вакцинація (протигрипозна, протитуберкульозна). Дотримання правил особистої гігієни. Диспансерне обстеження. Чистота приміщень. Загартування. Збалансованість харчування. Уникнення перевтоми. Не палити. Не вживати алкоголь.

Номер слайду 54

Домашнє завдання 1. § 11,12 (читати і переказувати). 2. Дослідницька робота: «Чому необхідно дихати через ніс?»

Номер слайду 55

ЛЕГЕНІ ЗДОРОВОЇ ЛЕГЕНІ КУРЦЯ ЛЮДИНИ

Номер слайду 56

Висловіть власні думки про дихання та його значення для процесів життєдіяльності людини.

Номер слайду 57

Дякуємо за увагу

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.9
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Гудкова Любовь
    Дякую за чудовий підбір завдань, оформлення!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гайдай Людмила Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Сердюк Ольга Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Машкіна Тетяна Володимирівна
    Дякую Вам за чудову інформативну презентацію!!!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Велика Наталія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Фельді Віталій Йожефович
    Дякую Ірині Георгіївні за величезну титанічну роботу, моїм учням сподобалася Ваша презентація, ВСЕ БУДЕ УКРАЇНА, мирного неба...
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Бойко Инна Віталіївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
ppt
Пов’язані теми
Біологія, 8 клас, Матеріали до уроків
Інкл
Додано
15 грудня 2020
Переглядів
18961
Оцінка розробки
5.0 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку