Дослідницький практикум №4
"Дослідження температурної адаптації рецепторів шкіри "
Мета : дослідити адаптацію терморецепторів шкіри ; удосконалювати вміння спостерігати за явищами , надавати пояснення процесу , що спостерігається .
Хід дослідження
Завдання 1 . Опрацювавши теоретичний матеріал назвіть основні види дотикових рецепторів у шкірі
1 -
2 -
3 -
4 -
5 -
Завдання 2 . Підготуйте посудини з гарячою , теплою і холодною водою . Занурте ліву руку в холодну воду , а праву у гарячу . Тримайте кілька хвилин .Визначте час адаптації . Після цього занурте обидві руки у теплу воду . Визначте час адаптації і ваші відчуття .
( Занесіть дані у таблицю і поясніть свої відчуття операючись на знання того , що на 1 сантиметрі квадратному шкіри 23 холодових і 3 теплових терморецептори ) .
Об’єкт дослідження
|
Час та відчуття під час занурення у воду |
|||||
Холодна вода |
Гаряча вода |
Тепла вода |
||||
Час |
Відчуття , коли наступає адаптація |
Час |
Відчуття , коли наступає адаптація |
Час |
Відчуття , коли наступає адаптація |
|
Права рука
|
|
|
|
|
|
|
Ліва рука
|
|
|
|
|
|
|
Пояснення :
Висновок :
1.Що таке колби Краузе , скільки їх є і яка їх функція ?
2. Що таке тільця Руффіні , скільки їх є і яка їх функція ?
3. Де знаходиться центр температурної сенсорної системи у головному мозку ?
4. Що таке ноцицептори ? Яка їх кількість на 1 сантиметр квадратний шкіри , і де в організмі знаходиться їхня найбільша кількість ?