Презентація "Дихання та газообмін у тварин"

Про матеріал
Тема: Дихання та газообмін у тварин. Мета: ознайомити з особливостями дихання та газообміну у тварин; розвивати пам'ять, увагу, спостережливість, мислення; навички роботи з текстом, порівнювати та узагальнювати, встановлювати причинно-наслідкові зв’язки, робити висновки, формувати вміння працювати в групах; сприяти формуванню еколого-еволюційного світогляду. Очікувані результати: учні називають процеси життєдіяльності тварин: дихання і газообмін. Обладнання: зошит, підручник, мультимедійна дошка. Тип уроку: комбінований урок.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дихання та газообмін у тварин

Номер слайду 2

Гра «Вірю — не вірю»Чи вірите ви, що…1)   тварини належать до гетеротрофних організмів?2)   наскрізна травна система закінчується анальним отвором?3)   довжина кишечнику рослиноїдної та хижої тварини однакова?4)   їжа рослинногопоходження перетравлюєтьсяшвидше?

Номер слайду 3

5)   неперетравлені рештки у тварин з ненаскрізною травною системою виділяються через рот?6)   до переднього відділу травного каналу належать: ротова порожнина, стравохід, глотка?7)   травна система складається з травної трубки і травних залоз?8)   дощовий черв’як має наскрізну травну систему?

Номер слайду 4

9)   для одноклітинних тварин характерне внутрішньоклітинне травлення?10) для гідри характерне порожнинне і внутрішньоклітинне травлення?11) до фільтраторів належать черевоногі молюски?12) зовнішнє травлення властиве павукам?

Номер слайду 5

Дихання - складний безперервний біологічний процес, унаслідок якого живий організм із зовнішнього середовища споживає кисень, а виділяє вуглекислий газ та воду. Запишіть у зошит

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Дихання не можливе без газообміну. Газообмін - обмін газів між організмом і зовнішнім середовищем.

Номер слайду 8

Дайте відповідь на питання. Як транспортується кисень, що надходить в організм?Пригадайте, у яких тварин кровоносна система не бере участі в транспортуванні кисню. Як у цих тварин відбувається транспорт кисню?Чи однакова інтенсивність дихання собаки коли він біжить і коли спить? Чому?Кисень для дихання потрібен усім організмам, але не всі тварини мають органи дихання як, наприклад, дощовий черв’як. Поміркуйте, як клітини його тіла отримують кисень. Інтенсивність дихання характерна для молодих органів у рослин і тварин. Чому?

Номер слайду 9

Дослід

Номер слайду 10

Закінчи речення. Необхідна умова існування живого організму , – …Дихання не можливе без, – …Дихання, під час якого використовується кисень, – … Дихання, під час якого не використовується кисень, – …

Номер слайду 11

Домашнє завдання. Підручник (Соболь В.І., 2015 р.) §35 ст. 157-160 Скласти кросворд, ребус на тему «Дихання».

pptx
Додано
22 березня 2022
Переглядів
545
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку